Μενού Κλείσιμο

Φάκελος Άστεγοι: Αξίζουν της προσοχής μας… – Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Μπορεί να μην τους βλέπουμε (όλους ή όλοι μας), όμως υπάρχουν και στην περιοχή μας. Προσπαθούν να επιβιώσουν από την αλληλεγγύη μας, ωστόσο ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος είναι μόνο η «πίεση» της κοινωνίας στους θεσμούς μιας συντεταγμένης πολιτείας (είτε αυτός ο θεσμός είναι η αυτοδιοίκηση, είτε η εκκλησία, είτε η ίδια η πολιτεία).

Οι άστεγοι υπάρχουν και στην πόλη μας, επισήμως ανέρχονται σε περισσότερους από 20 (την τελευταία φορά που είχε γίνει αναφορά στον αριθμό τους, ήταν στην αρχή της πανδημίας κάνοντας λόγο για 26 καταγεγραμμένους) και η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας, έχει θέσει έναν ακόμη στόχο, επιχειρώντας να κινητοποιήσει πολίτες και αυτοδιοίκηση για την αξιοπρεπή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων σε δομές. Οι καιρικές συνθήκες και ειδικά οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Πιερία, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο Δήμος Κατερίνης, έχει ανακοινώσει πως διαθέτει θερμαινόμενο χώρο για αυτούς τους ανθρώπους. Το έκανε στο παρελθόν, το κάνει και τώρα, όμως είναι αρκετό ώστε να υπάρχει μια σταθερή και κατά το δυνατόν αξιοπρεπή διαβίωση, για τους συνανθρώπους μας που κατέληξαν μόνοι (στην πλειονότητά τους) στο δρόμο;

Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορες περιοχές της χώρας, η αυτοδιοίκηση κυρίως, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει αξιοποιήσει ακόμη και Ευρωπαϊκά κονδύλια για την παροχή υπηρεσιών, που για όλους τους υπόλοιπους μοιάζουν αυτονόητες.

Στο Δήμο Αθηναίων παράδειγμα, οι Γιατροί του Κόσμου, έχουν δημιουργήσει «υπνωτήριο αστέγων» μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και πρόκειται για ένα έργο που αναφέρεται σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να καλύψουν τη βασική ανάγκη για στέγαση.

Τα «Υπνωτήρια» είναι δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

Στόχος ενός τέτοιου έργου είναι:

-Η παροχή βασικών αγαθών, η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστέγων.

-Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Φιλοξενούμενοι του Υπνωτηρίου είναι οι άστεγοι που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, οι οποίοι στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Στους αστέγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει την δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων καλώντας τον Δήμο Κατερίνης να συνδράμει στην υλοποίηση του σχεδίου, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την αναζήτηση εγκαταλελειμμένης μονοκατοικίας για τριετή ενοικίαση η οποία θα ανακαινιστεί με έξοδα της πρωτοβουλίας, ώστε να μετατραπεί σε υπνωτήριο

Αφορμή της πρωτοβουλίας, στάθηκε η περίπτωση συμπολίτη μας αστέγου, ο οποίος λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε παγκάκια και σε εισόδους πολυκατοικιών. «Η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι δυσκολίες της πανδημίας τον ανάγκασαν το τελευταίο διάστημα να βρίσκει συχνά καταφύγιο στον χώρο του Δημαρχείου της πόλης μας», ανέφερε στο σχετικό της κάλεσμα.

Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κατερίνης, ο άστεγος συμπολίτης μας την περίοδο των γιορτών, φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο (με έξοδα του κ. Κουκοδήμου) και με μια σειρά άλλων ενεργειών εξασφάλισε τη διαβίωσή του για κάποιο διάστημα, ενώ συγκινητική ήταν για μια ακόμη φορά η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι συνέδραμαν από το υστέρημά τους.

«Οι άστεγοι, αποτελούν ένα γόνιμο και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας», αναφέρει η Εθελοντική Ομάδα, σημειώνοντας πως τα μέλη της δεν θέλουν να μείνουν στην «μια περίπτωση», αλλά να αντιμετωπιστεί συνολικά και με αλληλεγγύη το πρόβλημα.

Παράλληλα, η Εθελοντική Ομάδα Πιερίας, έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Κατερίνης και τον αναπληρωτή δημάρχου, με την οποία τους υπενθυμίζει ότι προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για τη δημιουργία αντιδημαρχίας Αλληλεγγύης, η οποία ως αρμοδιότητα θα έχει την συνεργασία με τους εθελοντές στην αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων που απασχολούν την πόλη.

Στην επιστολή της, αναφέρει: «H Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας καταθέτει εκ νέου την πρότασή της για την ίδρυση Αντιδημαρχίας Αλληλεγγύης στον Δήμο Κατερίνης και καλεί την τοπική κοινωνία να την στηρίξει.

Η ζωή μας τους τελευταίους μήνες άλλαξε τρομακτικά! Οι κοινωνικές πολιτικές και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών συρρικνώθηκαν και η εκτόξευση της ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας και των πολιτικών λιτότητας που υιοθετήθηκαν, οδήγησαν μεγάλο μέρος και του τοπικού πληθυσμού σε ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Με αφορμή την ανάδειξη του προβλήματος των άστεγων συμπολιτών μας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας υπενθυμίζει στον Δήμο Κατερίνης,  τόσο στην παράταξη του κυρίου Κ. Κουκοδήμου  όσο και σε αυτήν του κυρίου Γ. Νταντάμη,  την προεκλογική τους δέσμευση για τη δημιουργία Αντιδημαρχίας Αλληλεγγύης στον Δήμο μας.

Ζητάμε από τη συνδιοικούσα παράταξη να εντάξει στις άμεσες προτεραιότητές της την υλοποίηση της παραπάνω προεκλογικής δέσμευσης και παράλληλα την έναρξη ενός δημόσιου διαδικτυακού διαλόγου, μεταξύ άλλων, και για το τόσο σοβαρό θέμα της αστεγίας που κάνει πλέον την εμφάνισή της και στη δική μας μικρή επαρχιακή πόλη.

Για τον σκοπό αυτό η ΕΟΔνΠ είναι πρόθυμη να διαθέσει τα απαραίτητα διαδικτυακά εργαλεία (ερωτηματολόγια, πλατφόρμες συζήτησης κλπ).»

Δεν είναι μια η περίπτωση…

Η περίπτωση του άστεγου συμπολίτη μας που ανέδειξε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, δεν είναι η μοναδική που χρήζει αντιμετώπισης. Καθημερινά, γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων για ανθρώπους οι οποίοι διαβιούν όχι μόνο σε συνθήκες ανέχειας, αλλά και σε συνθήκες εγκατάλειψης, ή στην καλύτερη περίπτωση «φιλοξενούνται» μόνοι και αβοήθητοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε αποθήκες.

Οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα, αποτελούν για πολλούς από αυτούς έναν ατέλειωτο εφιάλτη, ο οποίος «απαλύνεται» περιστασιακά από συμπολίτες μας που βοηθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Το ζήτημα δεν είναι να μιλήσουμε για «περιπτώσεις», αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά και συντεταγμένα.

Επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία και άλλες περιοχές, είναι βέβαιο πως μπορούμε κι εμείς να ενεργοποιηθούμε περισσότερο απαιτώντας συνολική αντιμετώπιση.

Το πρώτο και βασικότερο ίσως, είναι να μπει μπροστά η αυτοδιοίκηση και να πλησιάσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να πειστούν για τις καλές προθέσεις της κοινωνίας έναντι αυτών, αφού υπάρχουν περιοχές στις οποίες αν και διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας αστέγων, μένουν κενές και οι άστεγοι συνεχίζουν να διαβιούν στους δρόμους.

Το δεύτερο, ίσως και πιο δύσκολο, είναι να πειστεί το σύνολο της κοινωνίας ότι υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από την αλληλεγγύη που θα επιδείξουμε. Δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο αν υπάρξουν «τοπικές αντιδράσεις» έστω από λίγους, που δεν θα θέλουν μια τέτοια δομή κοντά στο σπίτι τους. Το έχουμε δει στο παρελθόν να συμβαίνει και με άλλες δομές, ειδικά την περίοδο όπου ξεκίνησε η αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών… Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι για να αποδείξουμε και στους πιο «δύσπιστους» ή και κακόπιστους, πως πρόκειται για δομή που θα αλλάξει τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους την απόφαση.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ