Μενού Κλείσιμο

 Έβρος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύουν

Ρεπορτάζ “κόλαφος” από την Ισπανική εφημερίδα El País

Του Ντιέγκο Σάες Παπαχρήστου

«O Φιράς θα έπρεπε να είναι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), βρίσκεται στην Ελλάδα. Όμως όχι. Αυτός ο Σύρος 17 ετών ζει φοβισμένος κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς χρήματα και χωρίς χαρτιά, σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο μοιράζεται με άλλους πρόσφυγες», αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El País.

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μίλησαν μαζί του στην Κωνσταντινούπολη. Τους εξήγησε ότι εισήλθε τρεις φορές στην Ελλάδα, και τις τρεις φορές διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, φυσικό σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Την πρώτη φορά συνελήφθη λίγα μόλις λεπτά αφού έφτασε στην ελληνική όχθη του ποταμού. «Στο αστυνομικό τμήμα μας χτύπησαν, μας πήραν τα υπάρχοντα και μας έσπασαν τα κινητά», επιβεβαιώνει. Μέσα σε έξι ώρες τον έστειλαν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να του επιτρέψουν να αιτηθεί άσυλο.

«Η δεύτερη φορά ήταν ακόμα χειρότερη: αφού συνελήφθη, οι άντρες της αστυνομίας φώναξαν άλλους άντρες, ντυμένους με στρατιωτική στολή και με καλυμμένα τα πρόσωπα, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν. Αυτήν την φορά τους πήραν και τα ρούχα και τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία με τα εσώρουχα», αναφέρει η País.

Σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία, το κράτος υποδοχής έχει την υποχρέωση να επιτρέψει στον πρόσφυγα ή μετανάστη να αιτηθεί άσυλο και τον φιλοξενεί έως να εγκρίνει ή να

απορρίψει την αίτηση του. Ωστόσο, μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2018 η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε 300 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Η Ιφιγένεια Αναστασιάδη, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ορεστιάδα, δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα El Periódico πως ο αριθμός που κατέγραψε η UNHCR «δεν αντανακλά την πραγματικότητα που βιώνεται εδώ». «Εγώ έχω δει τις πληγές», αναφέρει. «Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθεί η αστυνομία».

Την τρίτη φορά που ο Φιράς διέσχισε τον Έβρο, κατάφερε να μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Φυλακίου. Στις αρχές Ιανουαρίου βγήκε από εκεί με τα έγγραφα που τον αναγνώριζαν ως αιτούντα ασύλου και τα οποία του επέτρεπαν να διαμείνει προσωρινά στην Ελλάδα.

Πήρε έτσι ένα λεωφορείο για να πάει στην Θεσσαλονίκη. Μετά από 15 λεπτά ταξιδιού, η αστυνομία σταμάτησε το όχημα και διέταξε αυτόν και άλλους πέντε Σύρους που ήταν μαζί του να κατέβουν. «Είχα τα χαρτιά από την ελληνική αστυνομία και την Ύπατη Αρμοστεία αλλά τα πήραν και τα κατέστρεψαν μπροστά στα μάτια μου», καταγγέλλει στην País. «Ύστερα μας έστειλαν ξανά πίσω στην Τουρκία».

Τον Ιανουάριο του 2019 το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (υπουργός ο Δημήτρης Βίτσας) μέσω δελτίου τύπου υποστήριξε πως «συνοπτικές επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία δεν υιοθετούνται σε καμία περίπτωση». Ωστόσο ούτε το υπουργείο, ούτε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής πως μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά οι καταγγελίες των προσφύγων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στον Έβρο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ