Μενού Κλείσιμο

 Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση

Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας

«Πλούσιο έργο» αποκάλυψε η έρευνα της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, για την εγκληματική οργάνωση με τις δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις με λεία που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ και πεδίο δράσης στη μισή… Ελλάδα

Εγκληματική ομάδα που δρούσε σε όλη την Ελλάδα ταυτοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης. Η εγκληματική ομάδα μέσα σε ένα εξάμηνο διέπραξε 69 κλοπές και διαρρήξεις σε 12 νομούς της χώρας και η λεία της ανέρχεται σε 328.000 ευρώ

Την παρουσίαση της υπόθεσης έκανε χθες ο Γενικός Περιφερειακό Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ανέφερε πως αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης κατάφεραν, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα, να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν συστηματικά κλοπές και διαρρήξεις οικιών, σε συνολικά 12 νομούς της Ελλάδας.

Η δράση τους εντοπίζεται κυρίως σε χωριά, όπου παραβίαζαν τις πόρτες ή τα παράθυρα σπιτιών και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, με τη συνολική τους λεία να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως είπε, βρίσκονται ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης της Ελλάδας και του Βελγίου, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων, για υπόθεση ανθρωποκτονίας ημεδαπού επιχειρηματία που έγινε τον Απρίλιο του 2018 στην Κηφισιά Αττικής.

Ο Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης εξήρε τον επαγγελματισμό των Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας «καθώς κατάφεραν με μεθοδικότητα να εξακριβώσουν την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της οργάνωσης».

Λεπτομέρειες για την υπόθεση, τη μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης έδωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος.

Ο κ. Τάνος είπε πως για την υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή.

Σημειώνεται ότι οι τρεις από αυτούς κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της Ελλάδας και ένας από αυτούς σε κατάστημα κράτησης του Βελγίου για υπόθεση ανθρωποκτονίας επιχειρηματία που έγινε στις 2 Απριλίου 2018 στο σπίτι του στην Κηφισιά Αττικής.

Επίσης ο 5ος κρατείται σε κατάστημα κράτησης της χώρας για το αδίκημα της ληστείας.

Όπως ανάφερε, αρχικά εξακριβώθηκε ότι δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέρρηξαν οικία σε περιοχή της Παλλήνης Αττικής τον Ιανουάριο του 2018 και αφαίρεσαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας 100.000 ευρώ, καθώς και ένα αυτοκίνητο με το οποίο πήγαν σε χωριά της Πιερίας και διέπραξαν μέσα σε λίγες ώρες συνολικά 6 διαρρήξεις οικιών, αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ενεργώντας από κοινού τα πέντε μέλη της οργάνωσης διέπραξαν από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018 ακόμα 62 κλοπές – διαρρήξεις σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα: από 16 σε Φθιώτιδα και Λακωνία, από 9 σε Μαγνησία και Αιτωλοακαρνανία, 7 σε Αργολίδα και από 1 σε Αρκαδία, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα και Φωκίδα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους εξακριβώθηκε ότι δρούσαν κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες, παραβιάζοντας τις πόρτες ή τα παράθυρα των σπιτιών, αφαιρώντας κυρίως χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 328.700 ευρώ.

Επίσης αφαίρεσαν και δύο οχήματα τα οποία εντοπίστηκαν και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχό τους, μία κυνηγετική καραμπίνα και ένα υπηρεσιακό πιστόλι που αφαίρεσαν από σπίτι αστυνομικού.

Στο πλαίσιο των ερευνών για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, ταυτοποιήθηκαν και τα στοιχεία από δύο αλλοδαπούς για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς και ενός ακόμη αλλοδαπού για παροχή συνδρομής σε εγκληματική οργάνωση.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ