Μενού Κλείσιμο

Αλλάζει επίπεδο στη διαχείριση απορριμμάτων ο Δήμος Κατερίνης – Σε πιλοτική εφαρμογή η νέα πρακτική και η συμβολή των δημοτών

Για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του έργου “Χρήση συστημάτων Πληρώνω όσο Πετάω και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE” ενημερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας κάτοικοι της Ανδρομάχης και του Προσήλιου.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Κατερίνης, φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Μητρόπολης και έγινε η πρώτη εκδήλωση, όπως ανέφερε και ο Μητροπολίτης, που πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο. Το συγκεκριμένο σημείο για την ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και για την εφαρμογή ενός πρότυπου για τα Ελληνικά δεδομένα εγχειρήματος, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο ένας από τους δύο συνολικά κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο, λειτουργεί στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο (ο δεύτερος έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης).

Η λειτουργία κομποστοποιητή (ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερους από 120 τόνους οργανικών απορριμμάτων ετησίως) στη συγκεκριμένη περιοχή, διευκολύνει τον Δήμο να ζητήσει από τους κατοίκους του Σβορώνου και της Ανδρομάχης να συνδράμουν στην πρωτοβουλία οικειοθελώς και χωρίς κανένα κόστος για αυτούς, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η ενημέρωση των δημοτών της περιοχής, ήταν εξάλλου ο σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης. «Αξιοποιούμε σύγχρονες τεχνολογίες και νέα μοντέλα στη διαχείριση αποβλήτων και διασφαλίζουμε το συμφέρον των δημοτών μας.  Βήμα βήμα, με στόχο και σχέδιο εργαζόμαστε μεθοδικά για έναν Δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον» είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ζητώντας τη συμμετοχή των δημοτών. Ο κ. Κουκοδήμος, μίλησε με θερμά λόγια για τα στελέχη του δήμου που έχουν την ευθύνη ενός τόσο, για τα δεδομένα της χώρας μας, πρωτοποριακού προγράμματος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προσπάθεια κομποστοποίησης ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζεται και από τη δική του.

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος. Ο Μητροπολίτης, τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ουσιαστικά «εγκαινιάζεται» το ανοιχτό αμφιθέατρο, ενώ δεν ξέχασε να κάνει μια ιστορική αναδρομή στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου οι οποίες ανεγέρθησαν από τον Μακαριστό Κίτρους Βαρνάβα και μετά από δωρεά της έκτασης 13 ιδιοκτητών. «Αυτήν την σπουδαία πράξη, οφείλουμε να την ανταποδώσουμε στους σημερινούς κατοίκους της περιοχής», είπε ο Μητροπολίτης, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένα τόσο σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το έργο και η… συμμετοχή των κατοίκων

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, κύριος σκοπός του έργου BIOWASTE, στην υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Κατερίνης είναι ο επικεφαλής εταίρος, συνιστά η ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού στην Πηγή (δηλαδή κατά την παραγωγή) των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων), με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.

Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που η εκδήλωση απευθύνονταν σε όλους τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να προσφέρουν ενεργά τη βοήθειά τους στο περιβάλλον.

Αφού ενημερώθηκαν, στους συμμετέχοντες ο Δήμος Κατερίνης παρέδωσε δωρεάν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του έργου (καφέ και πράσινους κάδους, κομποστοποιήσιμες σακούλες κ.λπ.), καθώς επίσης την κατάλληλη ενημέρωση/εκπαίδευση για τις απαιτήσεις και τη λειτουργία του συστήματος. Όπως τόνισαν οι υπέυθυνοι του προγράμματος, η υποστήριξη προς τους συμμετέχοντες θα είναι διαρκή «καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, επιλύοντας οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν.»

Όπως τονίστηκε στη συνέχεια (δηλαδή από τη στιγμή που τα οικιακά απορρίμματα τοποθετηθούν στον ειδικό κάδο) η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και επιτηρούμενη από τον Δήμο. Τα οργανικά υλικά θα υφίστανται μια ειδική φυσική διεργασία μετατροπής τους σε κομπόστ, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό για λίπανση του εδάφους έτοιμο για χρήση, το οποίο θα διανέμεται σε όσους συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρωτοποριακό εγχείρημα.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ