Μενού Κλείσιμο

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Καμία πρόνοια της κυβέρνησης για τους μυδοκαλλιεργητές

Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, ρωτούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

Ο κλάδος των μυδοκαλλιεργητών με 212 μονάδες πανελλαδικά και την κύρια δυναμικότητά του να αναπτύσσεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, όπου παράγεται το 85% της Ελληνικής παραγωγής, είναι κατά βάση εξαγωγικός και αποτελεί τον δεύτερο σε δυναμικότητα κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας. Δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και δεν εντάσσεται στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των απωλειών, όπως και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε συναφείς εργασίες π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα αποστολής, Κέντρα Εξυγίανσης κ.λπ.).

Λόγω της πανδημίας και του lockdown που ακολούθησε, ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά καθώς οι τιμές πώλησης και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τραγικά. Παράλληλα, απαιτείται επιπλέον χρόνος και χρήμα ώστε να μαζευτεί η φετινή σοδειά, να προετοιμαστεί η επόμενη χρονιά και να διαφυλαχθεί ο γόνος αλλά και να προφυλαχθεί το οικοσύστημα  και γενικά οι μυδοκαλλιέργειες από αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Επειδή, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα ένας ισχυρά εξαγωγικός και ανταγωνιστικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εργαλείων ενίσχυσης των μυδοκαλλιεργητών, ώστε το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και ο κλάδος να προχωρήσει με την αναπτυξιακή του δυναμική.

Οι βουλευτές τέλος, ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα  ολοκλήρωσης της θεσμικής θωράκισης του κλάδου με την έκδοση αλλά και την εφαρμογή των ΠΔ των ΠΟΑΥ που ακόμα εκκρεμούν,  γεγονός που  θα ωθήσει την επενδυτική του δυναμική, θα βάλει τάξη και θα διορθώσει τις παθογένειες, ιδιαίτερα για την περιοχή Θερμαϊκού.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ