Μενού Κλείσιμο

Το ARTE TV στην Πιερία, φιλοξενούμενο από το Φεστιβάλ Ολύμπου

Το γνωστό Γαλλογερμανικό κανάλι ARTE TV φιλοξένησε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου την περασμένη εβδομάδα, στην Πιερία.

Σκοπός της Γαλλογερμανικής τηλεόρασης να παρουσιάσει ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο. Έχοντας υπόψη ο σεναριογράφος ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς πριν αναχωρήσει για την εκστρατεία του στην Ανατολή, επισκέφθηκε το Δίον και θυσίασε στο ναό του Ολυμπίου Διός.

Επίσης συσχετίστηκε η επίσκεψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Δίον, με την παρουσία του στις εορτές των Ολύμπιων εν Δίω, που πραγματοποιούνταν στις αρχές κάθε φθινοπώρου στο θέατρο και στο στάδιο του Δίου, προς τιμήν του Δία και των Μουσών.

Συνέδεσε επίσης τα γεγονότα της εποχής εκείνης με τη σημερινή ζωή του Δίου και έγινε αναφορά φυσικά στο θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου που πραγματοποιείται σήμερα στο ίδιο θέατρο κάθε καλοκαίρι.

Επίσης όλα αυτά συνδέονται και με τις ασχολίες των σημερινών κατοίκων του Δίου, αφού θα υπάρχουν στιγμιότυπα στο ντοκιμαντέρ από τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ακτινιδίων και σταφυλιών.

Θα επενδυθεί επίσης το ντοκιμαντέρ με στιγμιότυπα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, τον Όλυμπο και τη θάλασσα του Θερμαϊκού.

Τον συντονισμό της φιλοξενίας του συνεργείου του καναλιού είχε ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ Γρηγόρης Παπαχρήστος. Την ξενάγηση και την ιστορική περιγραφή έκανε η αρχαιολόγος-  ξεναγός  Κατερίνα Ρίζου.

Ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και τον προϊστάμενο της Χρήστο Γκατζόλη,  τον αρχιφύλακα Σάββα Σπυριδόπουλο, τον φύλακα Κώστα Ζησιό, τους παραγωγούς που μας φιλοξένησαν στα κτήματά τους, στο βαρκάρη Στέργιο Κλιγκόπουλο, την Ευαγγελία Παναγιωτίδου, για τα γαλλικά της  και όλους όσους με απλόχερη φιλοξενία βοήθησαν στην ολοήμερη εγγραφή του ντοκιμαντέρ.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ