Μενού Κλείσιμο

Τα μηνύματα των βουλευτών Πιερίας για την 25η Μαρτίου

Χωρίς να λείπει η αναφορά στις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας λόγω του κορονοϊου, οι βουλευτές Πιερίας, στέκονται στο μήνυμα της σημερινής Επετείου των 199 ετών από την Επανάσταση του 1821, τονίζοντας πως αποτελεί μια ημέρα από την οποία το έθνος μπορεί να αντλήσει δύναμη

Για ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης, εθνικής μνήμης και επέτειος αναγέννησης του Ελληνισμού, κάνει λόγο ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος. «Στην πορεία κάθε έθνους υπάρχουν στιγμές που το καταξιώνουν. 

Τέτοια μοναδική στιγμή είναι η 25η Μαρτίου 1821. Πριν από 199 χρόνια οι Έλληνες διάλεξαν να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης ζητώντας “Λευτεριά ή Θάνατο”.

Η Επανάσταση του 1821 δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της Ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ομοψυχίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Απαιτείται εγρήγορση, ενότητα και διαρκής αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.

Και τούτες τις μέρες αντιμετωπίζουμε τέτοιες προκλήσεις. Αφενός την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Έβρο και νησιά αφετέρου την πανδημία του κορονοϊού. Μία επιδημική νόσο που δυναστεύει ύπουλα και ανύποπτα πανανθρώπινες αξίες. 

Η φετινή 25η Μαρτίου δεν θα μας βρει με κατάνυξη να δοξολογούμε  τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ούτε να χειροκροτούμε περήφανα τους παρελαύνοντες και να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις μνήμης της Εθνικής Επετείου. 

Θα μας βρει στα μπαλκόνια μας , στις αυλές μας, στα σπίτια μας να ατενίζουμε την υψωμένη γαλανόλευκη δίνοντας τη δική μας μάχη απέναντι στον αόρατο αυτό εχθρό. 

Ως Έλληνες έχουμε πια μάθει πως μόνο με αγώνες διασφαλίζεται η ανεξαρτησία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ίδια η ύπαρξη μας. Κι αυτούς τους αγώνες πρέπει να τους δίνουμε ενωμένοι. 

Όπως είχε πει και ο αγωνιστής του 1821 στρατηγός Μακρυγιάννης «Είμαστε εις το εμείς κι’ όχι εις το εγώ».

Και πάλι θα βγούμε νικητές. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στην ιστορία μας, στο ένδοξο παρελθόν μας!» καταλήγει ο κ. Μπαραλιάκος.

«25η Μαρτίου 2020 «Δεν είμαστε στο εγώ. Είμαστε στο εμείς», τονίζει από την πλευρά της, η βουλευτής Άννα Μάνη, η οποία αναφέρει στο μήνυμά της: «Σχεδόν 200 χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, η διορατική παραίνεση του στρατηγού Μακρυγιάννη, μοιάζει δραματικά, πιο επιτακτική από ποτέ. Εκείνη η μακρινή άνοιξη του 1821 φαντάζει τόσο διαφορετική και τόσο ίδια με αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Δύο αγώνες διαφορετικοί μεταξύ τους, μα εμφορούμενοι ωστόσο από την ίδια ελπίδα: την ελπίδα της ευτυχούς έκβασης και της Νίκης. Δύο αιώνες αργότερα, ο Ελληνικός λαός αποδεικνύει πως μπορεί να ομοψυχήσει. Να ομονοήσει απέναντι σ’ έναν αόρατο και αιφνιδιαστικό πόλεμο. Να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να αναγνωρίσει μέσα του τον Έλληνα που δεν λιποψυχά. Να εμπιστευτεί και να μοχθήσει ξανά για έννοιες, όπως αυτές της ενότητας, της συλλογικής, μα και της ατομικής ευθύνης.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η εθνική μας επέτειος, έρχεται να μας υπενθυμίσει και να αναδείξει την εθνική ομοψυχία και την έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι Έλληνες.

Ας υψώσουμε όλοι την Ελληνική σημαία στα μπαλκόνια μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του παρελθόντος, αλλά και στους μαχητές της πρώτης γραμμής του σήμερα. Με ενότητα και υψηλό φρόνημα και με πίστη στην Παναγιά μας, θα νικήσουμε και σε αυτόν τον πόλεμο ! Χρόνια πολλά!», καταλήγει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Εορτάζοντας εφέτος την επέτειο 199 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι εξαιρετικά επίκαιρο να θυμηθούμε τις αξίες για τις οποίες έδωσαν τις ζωές τους οι πρόγονοί μας», τονίζει στο δικό της μήνυμα η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σκούφα αναφέρει πως «Δεν ήταν μόνον η αποτίναξη της Τουρκικής κατοχής, αλλά η ανάγκη για την κατάκτηση των ατομικών και των κοινωνικών ελευθεριών σε όλες τους τις εκφάνσεις, όπως στην θρησκεία, την οικονομική ζωή, τον πολιτισμό.

Ήταν η αφυπνισμένη από τους λαμπρούς Έλληνες του εξωτερικού ανάγκη για πρόοδο και αυτοπροσδιορισμό, για λαϊκή κυριαρχία. Ο λαός μας, οι γονείς, οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας και πριν από αυτούς οι δικοί τους, δεν έπαψαν να αγωνίζονται, καθείς στην εποχή του, ενάντια σε κάποιο άλλο εχθρό.

Ας σταθούμε με ευλάβεια στο βασανισμένο αυτό λαό μας και την ιστορία μας, που πολλά από τα παραπάνω χρειάστηκε να τα κατακτήσουμε δύο και τρεις φορές, και ας έχουμε και σήμερα ως πυξίδα μας, την αγάπη τους στην ελευθερία, τη ζωή, την αξιοπρέπεια.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ