Μενού Κλείσιμο

Στυλ, ιστορία και ταξίδι στο χρόνο… – Ξενάγηση στην πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στην Πιερία

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

«Το αυτοκίνητο ή αμάξι, είναι τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα που χρησιμοποιείται για μεταφορές. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για δύο ως πέντε άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων, αλλά και μερικές φορές για την μεταφορά διαφόρων πραγμάτων», αναφέρει το «Βικιπαίδεια»… Αλλά ποιος δεν ξέρει τι είναι το αυτοκίνητο σήμερα;

Όλοι γνωρίζουν! Σίγουρα είναι όλα τα παραπάνω και το βέβαιο είναι, πως δεν είναι μόνο αυτά. Το αυτοκίνητο (και η οδήγηση) είναι διασκέδαση, είναι «φυγή» από τα προβλήματα, είναι το «κλειδί» για να αλλάξεις παραστάσεις, να δεις αγαπημένα πρόσωπα που μένουν σε μακρινές περιοχές από σένα. Το αυτοκίνητο είναι ακόμη και… σήμα «κοινωνικής καταξίωσης», «φιγούρα», μεράκι και πάθος. Είναι από τα «αντικείμενα» του πολιτισμού μας, που κάποια μοντέλα του γίνονται αντικείμενο θαυμασμού, ακόμη και από ανθρώπους που δεν οδηγούν και η σχέση τους με αυτά περιορίζεται στο να τα απολαμβάνουν μόνο ως επιβάτες. Δεν είναι υπερβολή, να πούμε ότι το αυτοκίνητο είναι ένα έργο τέχνης του σύγχρονου πολιτισμού, που αν θέλετε «στιγμάτισε» εποχές, ακόμη και… καθεστώτα. Ποιος δεν έκανε τη σύγκριση μεταξύ των οχημάτων που παρήγαγαν οι χώρες του «Ανατολικού μπλοκ» με εκείνα που κατασκευάζονταν στη Δύση… Ποιος ήταν αυτός που θα επέλεγε μεταξύ ενός «λαϊκού σκαραβαίου» της Δυτικής Γερμανίας και ενός Yugo της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ένα Yugo;

Ποιος, παρακολουθώντας ταινίες της δεκαετίας του ’80 (ας πούμε) δεν στέκεται στα οχήματα εκείνης της εποχής ή δεν φέρνει στο νου του, το πρώτο όχημα της οικογένειας… Στις δε παλαιότερες κινηματογραφικές ταινίες οι μνήμες που επαναφέρει στους μεγαλύτερους είναι ακόμη πιο ισχυρές. Σε όλα αυτά, για το αυτοκίνητο μπορούμε να προσθέσουμε ότι αποτελεί και ένα «ισχυρό όχημα» που κινεί την παγκόσμια οικονομία. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία απασχολεί έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων, ενώ ο κύκλος εργασιών που αναπτύσσεται με επίκεντρο το όχημα είναι τεράστιος ακόμη και στις χώρες που δεν παράγουν ούτε… καθρέφτη!

Αναμφίβολα, το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, το συγκεκριμένο άρθρο, έχει σκοπό να αναδείξει την άλλη πλευρά του οχήματος, εκείνη που ως έργο τέχνης δημιουργεί θαυμασμό και επαναφέρει μνήμες! Έναν τέτοιο χώρο πολιτισμού (ναι, πολιτισμού!) και μνήμης έχει δημιουργήσει η εταιρεία «Classic Buggy» σε μια μεγάλη έκταση του Ξενοδοχείου «Ορφέας» στον Κορινό. Διαβαίνοντας την πόρτα της έκθεσης, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν το θέαμα που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια τους. Δεκάδες αυτοκίνητα – σύμβολα το καθένα μιας εποχής, σε προκαλούν να τα αγγίξεις, να τα πλησιάσεις, να καθίσεις στις θέσεις τους και να σφίξεις το τιμόνι τους. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια Corvette, σε μια Lotus, σε μια Maserati ή στο Audi Quattro, μοντέλο με το όποιο κέρδισε το Ράλι Ακρόπολης το 1981 η Γαλλίδα θρύλος οδηγός, Μισέλ Μουτόν;

Ποιος δεν θα εκστασιαστεί μπροστά σε μια λιμουζίνα (με τιμόνι στα δεξιά) Rolls-Royce που την δεκαετία του ’60 οδηγούσε μεγαλοεκδότης της εποχής; Ποιος δεν θα ενθουσιαστεί με μια Pontiac Trans am ή με μια Alfa Romeo Spider; Ποιος δεν θα αισθανθεί λίγο Σταλόνε μπρος σε μια Shelby Cobra ή ποιος δεν θα εκστασιαστεί από τον τραχύ χαρακτηριστικό θόρυβο της μηχανής μιας Mustang;

Στον ίδιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να χαμογελάσει με το Volkswagen Beetle (Σκαραβαίο) ή με το θρυλικό Hippie Van (επίσης της Volkswagen), σίγουρα όμως θα «ζηλέψει» μια βόλτα στην παραλία με το Buggy και θα σταθεί να θαυμάσει το αγροτικό όχημα, με τα τεράστια φώτα της Mercedes από την δεκαετία του ’30.

Αυτά και πολλά ακόμα μοντέλα αυτοκινήτων που έκλεψαν τις καρδιές εκατομμυρίων οδηγών και θεατών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, αποτελούν το αντικείμενο μιας σπάνιας για τη χώρα μας, συλλογής. Μιας συλλογής η οποία προέκυψε από το πάθος για το αυτοκίνητο. «Η έκθεση προέκυψε!» αναφέρει στην ΕΠΤΑ ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Classic Buggy. «Ξεκίνησα πολλά χρόνια πριν να ψάχνω για παλιά οχήματα. Κανένα από όσα υπάρχουν στην έκθεση δεν πέρασε στην κατοχή μου με τη μορφή που είναι σήμερα. Ήταν εγκαταλελειμμένα, κατεστραμμένα και σκουριάζανε σε μάντρες. Από χόμπι, ξεκίνησα να τα επισκευάζω και να ψάχνω ανταλλακτικά όπου μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό κράτησε χρόνια και κάποια στιγμή ο χώρος που τα φιλοξενούσα δεν έφτανε. Τότε ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω μια έκθεση, ώστε να μπορούν να τα θαυμάσουν περισσότεροι», δηλώνει.

Όπως σημειώνει, δεν θέλησε να δημιουργήσει μια έκθεση στην οποία ο θεατής θα ρίχνει μια ματιά και σε 5 λεπτά θα τα έχει δει όλα. Μπροστά από κάθε αυτοκίνητο, ο επισκέπτης μπορεί να δει σε οθόνη στοιχεία που αφορούν το μοντέλο, αλλά και σκηνές από τον Παγκόσμιο κινηματογράφο (ή και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό) όπου το συγκεκριμένο όχημα «πρωταγωνίστησε». Σκοπός είναι ο επισκέπτης να μην «θαυμάσει» μόνο το όχημα λόγω της εμφάνισής του, αλλά να γνωρίσει την ιστορία του, τι είναι αυτό που το κάνει διαφορετικό και αξίζει μια θέση σ’ αυτήν την έκθεση.

Πάρκο αποτροπής ανεύθυνης… οδήγησης!

Ένα επιπλέον σημείο που κάνει τον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο διαφορετικό είναι πως πέρα από το αισθητικό κομμάτι των οχημάτων, επικεντρώνει στην οδική ασφάλεια και στην σωστή οδηγική συμπεριφορά. Όσο καλό και αν είναι ένα όχημα, αν δεν κατανοήσει ο οδηγός την ανάγκη τήρησης του ΚΟΚ, ποτέ δεν θα είναι ασφαλής κατά την οδήγηση. «Θέλουμε ο επισκέπτης βγαίνοντας από τον χώρο, να έχει αποκομίσει κάτι. Δημιουργήσαμε με κόστος, αλλά και μεράκι «μηχανισμούς» μέσα από τους οποίους ο επισκέπτης, ο νέος οδηγός ή ο εν δυνάμει ο οδηγός, να κατανοεί το γιατί θα πρέπει να τηρούμε πχ τα όρια απόστασης ή το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη», σημειώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Classic Buggy.

Έτσι, με την πλήρη λειτουργία του χώρου, ο επισκέπτης θα μπορεί να κατανοήσει την εμπειρία της «ανατροπής ενός οχήματος» ή της πρόσκρουσης με ένα άλλο σε χαμηλή ταχύτητα. Η ομάδα συνεργατών του, έχει δημιουργήσει για τον λόγο αυτό ένα «κλειστό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής», το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων «όχημα προσομοίωσης πρόσκρουσης με ταχύτητα έως 13 χλμ», «όχημα προσομοίωσης ανατροπής», όχημα προσομοίωσης οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, καθώς και μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα.

Στους στόχους της Cclassic Buggy είναι η έκθεση να ανοίξει για το κοινό με όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών φίλων του αυτοκινήτου και της ασφαλούς οδήγησης.

Ως ένας από τους… πρώτους τυχερούς που ξεναγήθηκε στο χώρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Η εμπειρία που θα ζήσετε είναι μοναδική…

Υ.Γ.: Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κ. Αχιλλέα για την ξενάγηση και την υπομονή του! Είναι ένα «ζωντανό βιβλίο γνώσεων» για τον κόσμο των αυτοκινήτων!

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.