Μενού Κλείσιμο

Πολύς θόρυβος για το εύκολο, σε ένα… δύσκολο θέμα

Με την απόφαση για τη σύνταξη επιστολής όπου «με σεβασμό και πολιτισμό θα στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση», ολοκληρώθηκε η σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε το πρωί της Κυριακής στο Επιμελητήριο ο πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Την επιστολή, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, θα κληθούν να υπογράψουν φορείς και πρόσωπα του νομού ακόμη και εκείνοι που δεν προσήλθαν στη σύσκεψη.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη, είχαν κληθεί εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, η αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές Πιερίας, οι δήμαρχοι των τριών δήμων, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Σκοπός της σύσκεψης ο τρόπος αντίδρασης στην εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών σε τουριστικές μονάδες και καταλύματα του παραλιακού μετώπου. Η πρόσφατη εγκατάσταση προσφύγων (που δεν ξεπερνούν τους 20 στο σύνολό τους) σε παραλιακά καταλύματα της Πιερίας, ενεργοποίησε αντανακλαστικά φορών, που θεωρούν πως αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα υπάρξει συνολική υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας.

Από τη σύσκεψη αναδείχθηκαν ενδιαφέροντα δεδομένα όπως το ότι η επιλογή των καταλυμάτων της Παραλίας, δεν έγινε από κάποια ΜΚΟ, αλλά από τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων μπορούν να διαθέσουν για τη διαμονή τους έως και 28 ευρώ ημερησίως (ανά άτομο) και για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Η ενοικίαση διαμερισμάτων ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων σε αυτήν την τιμή, αποτελεί δέλεαρ για κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι μπροστά στο φάσμα τού οριστικού λουκέτου της επιχείρησή τους, αποδέχονται (ή και επιδιώκουν) την φιλοξενία προσφύγων χωρίς να λογαριάζουν το οποιοδήποτε κόστος για την περιοχή και πολύ περισσότερο τις αντιδράσεις συναδέλφων τους.

Όπως συνηθίζεται σε κάθε σύσκεψη, ακούστηκαν τοποθετήσεις πολλών επιπέδων. Κάποιες ήταν ουσιαστικές, κάποιες ρεαλιστικές και κάποιες ενδεχομένως πέραν του δέοντος υπερβολικές. Επίσης, φάνηκε καθαρά και η διάθεση κάποιων να μην συμμετέχουν σε μια σύσκεψη «διεθνοποίησης» ενός (σ’ αυτήν την φάση τουλάχιστον) μικρού προβλήματος και μάλιστα λίγες ώρες πριν την άρση του lockdown στον τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν ήταν παρόντες οι βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος και Άννα Μάνη. Απούσα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα η οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την «ευκαιρία» για αντιπολίτευση επί ενός «θερμού θέματος», όπως στο παρελθόν πολλές φορές επέλεγαν να κάνουν βουλευτές της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Στη σύσκεψη δεν προσήλθαν επίσης οι κύριοι Κώστας Κουκοδήμος, Βαγγέλης Γερολιόλιος και Αναστάσιος Μανώλας, όπως και η πρόεδρος της ΕΞΕ Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά.

Πάντως φάνηκε από τη διαδικασία, πως όλοι συμφωνούν στην μη ύπαρξη πολλών περιθωρίων επίλυσης ενός τέτοιου ζητήματος νομοθετικά. Όσο η επιλογή διαμονής, ανήκει αποκλειστικά στις οικογένειες προσφύγων, σε καμία ελεύθερη αγορά δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί σε επαγγελματίες ως προς τις συμφωνίες που θα συνάψουν με τους πελάτες τους.

Στην ίδια σύσκεψη είδαμε να υπάρχουν και «διακριτικά αδειάσματα» για την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να θέσει το ζήτημα δημόσια, πριν διερευνήσει αν υπήρξε κινητικότητα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και από τους βουλευτές. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν από τον βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη, ο οποίος ως δήμαρχος διαχειρίστηκε και δυσκολότερα ζητήματα στο προσφυγικό «χωρίς να ανοίξει μύτη» επιλέγοντας την «τακτική της Ρόδου και όχι της Κω».

Πρώτος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, απάντησε σε όσους διαφωνούν με την δημοσιοποίηση ενός τέτοιου θέματος. «Το ΕΒΕ δεν λειτουργεί ούτε σαν Φιλική Εταιρεία, ούτε σαν κρυφό σχολειό» συμπληρώνοντας πως «χωρίς δημοσιότητα δεν πετυχαίνεις τίποτα». Αυτό κάναμε πάντα είπε, συμπληρώνοντας πως δεν θεωρεί ότι οι φορείς αγαπάνε περισσότερο τον τόπο μας από τα μέσα ενημέρωσης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δημοσιογράφοι θα χειριστούν με διακριτικότητα το ζήτημα.

«Δεν κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» τόνισε σε άλλο σημείο, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι μικρό, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί. «Θέση μας ήταν πάντα, η προστασία των παραλιακών περιοχών» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, κάνοντας λόγο για «λεπτό θέμα», που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και όσο είναι νωρίς, δεν αξίζει η περιοχή μας να επενδύει σε τουριστική προβολή. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, είπε πως το ζήτημα προκύπτει από το «Πρόγραμμα Ήλιος» όπου δίνεται η δυνατότητα στον μετανάστη ή στον πρόσφυγα ο ίδιος να επιλέξει τον τόπο διαμονής του και να συνάψει συμφωνία. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ζήτησε να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά, ώστε να μην νοικιάζονται διαμερίσματα σε παραλιακές περιοχές.

Αμέσως μετά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι στο σύνολό τους παραδέχθηκαν πως σήμερα το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εξελιχθεί, αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Δεν χρειάζονται φούσκες, χρειάζονται πράξεις» είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Σάββας Χιονίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση θεμάτων που μπορούν να πλήξουν τον τουρισμό, όταν υπάρχει δυνατότητα διακριτικής διαχείρισης. Ο κ. Χιονίδης, ουσιαστικά διαχώρισε τη θέση του με την τακτική μεγάλης δημοσιότητας τέτοιων θεμάτων εν μέσω τουριστικής περιόδου (όπως και εκείνα που αφορούν τη ρύπανση του περιβάλλοντος, είπε).

Ωστόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι «οι πόρτες ανοίγουν από τα λίγα άτομα και μετά τα 20 γίνονται 40 κλπ», ζητώντας και αυτός με τη σειρά του, διακριτική διαχείριση του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πως ο ίδιος ως δήμαρχος διαχειρίστηκε ζητήματα προσφυγικού «χωρίς να ανοίξει μύτη», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Φτάσαμε (το 2016) να έχουμε 2,5 χιλιάδες πρόσφυγες και κανείς δεν έμαθε τίποτα. Επιλέξαμε την τακτική που ακολούθησαν στη Ρόδο και όχι στην Κω» είπε ο κ. Χιονίδης, συμπληρώνοντας πως ενώ την ίδια περίοδο η Κω είχε 1.000 πρόσφυγες επέλεξε να δημοσιοποιήσει το ζήτημα και να χάσει την τουριστική σεζόν, σε αντίθεση με τη Ρόδο που ενώ είχε πολύ περισσότερους πρόσφυγες, δεν το έμαθε κανένας και τελικώς διασώθηκε.

«Για ουσιαστικό θέμα» που μας αφορά όλους, έκανε λόγο από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη. Η Σοφία Μαυρίδου τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων σε δομές «αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί το παραλιακό μέτωπο, ίσως με κάποια νομοθετική ρύθμιση», υπογραμμίζοντας πως δεν είναι μόνο θέμα εικόνας του τουριστικού προϊόντος, αλλά και εικόνας που αντικρίζει ο ίδιος ο Έλληνας.

Στις επικοινωνίες που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι του βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκου και Κώστα Κουκοδήμου, σημειώνοντας πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ενημερώθηκαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι φορείς.

«Κάποιοι δεν σκέφτονται την περιοχή» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, βάλλοντας ουσιαστικά προς τους επαγγελματίες που συνάπτουν τις συγκεκριμένες συμφωνίες. Ο κ. Βεϊδαμενίδης, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο που σκοπό έχει να υποβαθμίσει συνολικά την περιοχή, αναγκάζοντας κάποιους να πουλήσουν φθηνά τα ακίνητά τους σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Όπως τόνισε, ήδη η Ομοσπονδία έχει κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη μη εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «ο κόσμος είναι εξαγριωμένος στην περιοχή από την όλη κατάσταση».

«Πρέπει να προστατέψουμε την φήμη του τουριστικού μας προϊόντος» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας Γιώργος Ζωγράφος ο οποίος ζήτησε, περιοχές όπως η Παραλία που έχει κόσμο μόνο το καλοκαίρι, να μην κατοικούνται τον υπόλοιπο χρόνο.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε νομικές και πολιτικές πιέσεις» είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Λαλούμης, ο οποίος συμπλήρωσε πως στην παρούσα φάση το ζήτημα που προέκυψε «είναι μικρό».

Για την ανάγκη γενικότερης αλλαγής στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας, ώστε να αποφεύγονται τέτοια ζητήματα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ