Μενού Κλείσιμο

«Πολλοί δεν τηρούσαν κανένα μέτρο…» Μαρτυρία εργαζόμενου στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα

Συγκλονιστικά και ανησυχητικά είναι τα όσα αναφέρει στην ΕΠΤΑ, πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο της Πέλλας του οποίου δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον Covid 19. «Ήμουν βέβαιος ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν καλά και πως η κατάσταση θα ξέφευγε…»

Η μετακίνηση στην Πέλλα από την Πιερία, τα δρομολόγια, οι έλεγχοι, τα μέτρα προστασίας και ο «Γολγοθάς» μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Τουλάχιστον 190 κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν (μέχρι στιγμής) σε εργαζομένους γνωστής κονσερβοποιίας στην Πέλλα, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός αυτών των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στην Πιερία, μιας και δεκάδες είναι οι διαμένοντες στο νομό μας, που εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο εργοστάσιο του γειτονικού νομού. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νομό μας, φαίνεται να σχετίζεται με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αφού οι εργαζόμενοι από την Πιερία, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό ξεπερνούν τους 20

Εδώ και πολλές μέρες απασχολεί την κοινωνία της Πιερίας, τι πήγε λάθος και οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης μονάδας άρχισαν να ασθενούν ο ένας μετά τον άλλον. Πρώην εργαζόμενος (πλέον) της συγκεκριμένης βιομηχανίας μίλησε στην «ΕΠΤΑ» για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοστάσιο, για την καθημερινή μετακίνησή τους προς αυτό, εκφράζοντας την αγωνία του για τους συναδέλφους του που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και διαβιούν στην Πιερία.

«Θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στην Πιερία που συνδέονται με το εργοστάσιο και εργαζομένους του εκεί» εκτιμά ο κ. Ν.Σ. ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει στην «ΕΠΤΑ». Για τον ίδιο, μόλις έχει τελειώσει η αγωνία, αφού λίγες ώρες πριν τη συνομιλία μας, είχε ενημερωθεί ότι τελικά είναι αρνητικός στον ιό. Περίπου 4 ημέρες κράτησε η αγωνία του και η καραντίνα που είχε επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, από τη στιγμή που έκανε το τεστ. «Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μου, δεν ήταν τόσο τυχεροί» αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και πριν «ακουστεί» πως εντοπίστηκε κρούσμα σε εργαζόμενο του εργοστασίου, ο ίδιος φρόντιζε να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας. «Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν τα τηρούσαν. Ακόμη και μέσα στο λεωφορείο δεν φορούσαν τη μάσκα.» Ωστόσο η μη χρήση μάσκας στο λεωφορείο που μίσθωνε η εταιρεία για τη μεταφορά περισσότερων από 100 εργαζομένων από την Πιερία, δεν είναι το μοναδικό «προβληματικό σημείο» της ιστορίας. «Αφού είχε εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα για κάποιες μέρες μέσα στο λεωφορείο μπαίναμε 50 άτομα, ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν ξέρω αν ήταν υποχρεωμένοι οι υπεύθυνοι να τηρήσουν τα μέτρα που τηρούνται από τα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά επιβατών, αλλά εκεί ήταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Τους κοιτούσα και έλεγα: μα δεν έχουν ακούσει τίποτα για τον ιό; Ήταν εξωφρενικό.»

Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως ο ίδιος ήταν βέβαιος πως δεν θα εξελίσσονταν ομαλά τα πράγματα και η κατάσταση θα ξέφευγε. Αντί να είμαστε 25 άτομα ή τέλος πάντων όσα προβλέπεται μέσα στο λεωφορείο ήμασταν 50 λέει. Ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς μάσκα, μιλούσαμε και το κλιματιστικό στο φουλ. «Νομίζω πως από εκεί ξεκίνησε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην περιοχή μας».

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονται περισσότεροι από 100 Πιεριείς οι οποίοι, όπως λέει ο κ. Ν.Σ. ζουν σε διάφορα χωριά της Πιερίας. «Καθημερινά μαθαίνω πως ένας συνάδελφος έχει κολλήσει τον ιό. Με κάποιους από αυτούς μιλάω, ευτυχώς με όσους έχω επαφή, είναι ασυμπτωματικοί και ελπίζω οι άνθρωποι να αναρρώσουν γρήγορα»

Επιστρέφοντας η συζήτηση στις συνθήκες μεταφοράς, το εύλογο ερώτημα είναι «μα δεν ζητήσατε από τον οδηγό, να υποχρεώσει τους επιβάτες να φορούν μάσκα;». Όπως αναφέρει, από την πρώτη στιγμή κάποιοι ρωτήσαμε τον οδηγό αν η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο λεωφορείο. Η απάντηση ήταν πως “εγώ βάλει ενημερωτική πινακίδα, αλλά δεν μπορώ κανέναν να υποχρεώσω να τη φορέσει”. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για κάποιες μέρες. Όταν άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα σε συναδέλφους, κάποιοι διαμαρτυρηθήκαμε πιο έντονα για τον αριθμό των επιβατών. Μετά από αυτή τη διαμαρτυρία έβαζαν περισσότερα λεωφορεία για τη μετακίνησή μας, οι μισοί ήμασταν οι επιβάτες, αλλά το κακό είχε γίνει. Νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έγινε, υποστηρίζει.

Ο ίδιος, άρχισε να ανησυχεί, όταν κάποια ημέρα μια συνάδελφός του, πριν μπουν στο λεωφορείο σημείωνε ονόματα και τηλέφωνα επιβαινόντων. «Εκείνη τη στιγμή, δεν πήγε κάπου το μυαλό μου. Η συνάδελφος ήταν από την Πιερία και πριν ανεβούμε στο λεωφορείο, μας ζητούσε όνομα και τηλέφωνο. Ανέβηκε και αυτή μαζί μας στο λεωφορείο και πήγαμε για τη βάρδια μας. Την άλλη ή την επόμενη, μέρα δεν ήρθε στη δουλειά και κατόπιν πληροφορηθήκαμε ότι είχε βρεθεί θετική στον ιό. Μετά από αυτό κατάλαβα ότι πιθανότατα είχε κάνει το τεστ και της ζήτησαν να συγκεντρώσει ονόματα και τηλέφωνα με άτομα που έχει έρθει σε επαφή. Δεν το γνωρίζω σίγουρα, δεν είμαι βέβαιος, αλλά μόνο αυτή η εξήγηση υπάρχει.»

Ένα κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει για τα μέτρα που λάμβανε το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί κοντά στους 600 εργαζόμενους (κυρίως από την Πέλλα), αλλά και από τους γύρω νομούς.

«Με την προσέλευση στο χώρο του εργοστασίου, αφού είχαμε στριμωχθεί στο λεωφορείο, μας έκαναν θερμομέτρηση. Όσοι εντοπίζονταν με πυρετό δεν έμπαιναν μέσα. Στη συνέχεια, απολυμάναμε τα χέρια μας, γινόταν απολύμανση των ρούχων μας και πιάναμε δουλειά. Μέσα στο εργοστάσιο δεν φορούσαν όλοι μάσκα, αν και οι επιστάτες όποτε εντόπιζαν κάποιον να μη φοράει του το ζητούσαν. Να σου πω, ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν μπορούσες να μιλήσεις. Δεν είχες το χρόνο να μιλήσεις σε κάποιον, ειδικά αν ήσουν στο διαλογητήριο. Εκεί μπορεί να ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά δεν υπήρχε καμία επαφή. Εγώ παράδειγμα ήμουν σε έναν τομέα που δεν ήμουν κοντά με άλλα άτομα. Η δουλειά μου ήταν κάποιες καινούργιες συσκευασίες (για την συσκευασία των προϊόντων) να τις στέλνω επάνω. Κάποιες φορές ο συνάδελφος που ήταν επάνω μου μιλούσε από εκεί. Εκείνος πχ δεν φορούσε μάσκα όπως εγώ. Μετά από κάποιες ημέρες βρέθηκε θετικός! Όταν το έμαθα είχα μεγάλη αγωνία για μένα, διότι σκέφτηκα πως έτσι όπως μιλούσε εκ των πραγμάτων δυνατά από ψηλότερο σημείο, ίσως κάποια σταγονίδια να είχαν φτάσει και σε μένα…

Και στην τραπεζαρία δεν μας άφηναν να καθόμαστε περισσότερα από 4 άτομα σε ένα τραπέζι. Στον μόνο χώρο που υπήρχε συνωστισμός ήταν στις τουαλέτες. Δεν μπορώ να πω, ήταν πάντα καθαρές, πάντα υπήρχε μια γυναίκα που καθάριζε, αλλά όταν κάνεις διάλειμμα είναι λογικό στις τουαλέτες να γίνει συνωστισμός. Εκεί ναι, ήμασταν πολλά άτομα και κάποιοι δεν φορούσαν μάσκα, αναφέρει ο κ. Ν.Σ..

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αναφέρει σχετικά με περιπτώσεις συναδέλφων του που τελικά νόσησαν και έχουν να κάνουν όχι μόνο με τον τρόπο σκέψης κάποιων, αλλά και με την ανάγκη που έχουν για εργασία και ένα μεροκάματο. Είδα συναδέλφους μου να είναι άρρωστοι και να εργάζονται. Την τελευταία μέρα που πήγα στη δουλειά, είδα συνάδελφό μου την ώρα του διαλείμματος κατάκοπη, εμφανώς άρρωστη. Όταν πήγα να την πλησιάσω, μου έκανε νόημα να κρατήσω απόσταση. “Νομίζω αρρώστησα” μου είπε. Στο ερώτημα τι «κάνεις εδώ», απάντησε: αύριο δεν θα έρθω, αλλά σήμερα είναι διπλό το μεροκάματο και δεν μπορώ να το χάσω. Την κατανοώ απόλυτα, αλλά…

Αυτό που δεν κατανοεί –συνεχίζει ο κ. Ν.Σ.- είναι η στάση μιας άλλης συναδέλφου, εδώ στην Πιερία! Ενώ ειδοποιήθηκε πως είναι θετική στον ιό, βγήκε κανονικά από το σπίτι της, πήγε έκανε όλες τις δουλειές της και μετά μπήκε σε καραντίνα. Όταν της είπα «τι είναι αυτά που κάνεις;» απάντησε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να τακτοποιήσει κάποιες υποχρεώσεις της, πριν κλειστεί για 14 μέρες στο σπίτι της. Αυτήν την ενέργεια δεν την κατανοώ σε καμία περίπτωση και πραγματικά προβληματίζομαι και ανησυχώ για το τι διασπορά του ιού έχει γίνει στην Πιερία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα απανωτά κρούσματα, η επιχείρηση ανέλαβε τη διενέργεια τεστ για όλους τους εργαζομένους, όπως σημειώνει ο πρώην εργαζόμενος. Ωστόσο ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ποτέ από την Επιχείρηση για το αποτέλεσμα του τεστ και έπρεπε επί… μέρες να απευθύνεται σε διάφορους εμπλεκόμενους, ζώντας πραγματικά με την αγωνία της ασθένειας. «Ήταν οι πιο δύσκολες ημέρες της ζωής μου. Αν και μας είχαν πει ότι θα μας ειδοποιήσει η εταιρεία, είχαν περάσει μέρες και κανείς δεν είχε επικοινωνήσει. Μετά από πολύ κόπο, τελικά με ενημέρωσαν από το εργαστήριο που εξέτασε το δείγμα ότι είμαι αρνητικός. Και αυτό δεν ήταν εύκολο!» λέει χαρακτηριστικά. Πλέον η αγωνία του μετατοπίζεται στην επιβίωσή του, αφού η επιχείρηση έκλεισε και ο ίδιος όπως και εκατοντάδες ακόμη εποχικοί εργαζόμενοι από την δική μας περιοχή αλλά και γειτονικούς νομούς, έμειναν χωρίς εργασία.

Η ανακοίνωση της Εταιρείας

Σύμφωνα με την εταιρεία, διενεργήθηκαν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, εποχιακούς και μη, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι θετικοί στον ιό.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, αναφέρει «Ως γνωστόν, μετά τον αιφνίδιο τερματισμό της παραγωγικής μας διαδικασίας και πριν την επικείμενη απόλυση όλου του εποχιακού μας προσωπικού που δεν το χρειαζόμασταν πλέον, αλλά, επειδή είναι άνθρωποι που κάθε χρόνο εργάζονται σε μας, επειδή μας εμπιστεύονται και γι αυτό είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους και υπόχρεοι σ’ αυτούς, προχωρήσαμε στον έλεγχο όλων, από δύο πιστοποιημένα εξωτερικά εργαστήρια. Τούτο δε, για να διαπιστωθεί:

α) πρώτον, πόσοι από αυτούς ήταν θετικοί στον ιό, έτσι ώστε, να δηλωθούν στον ΕΟΔΥ και να παραμείνουν ως εργαζόμενοί μας, για να είναι ασφαλισμένοι και να πληρώνονται από μας, για όλο το διάστημα της καραντίνας, επειδή το νιώθαμε σαν ανάγκη, να μη τους αφήσουμε ακάλυπτους τη συγκεκριμένη στιγμή.

β) όσοι δεν ήταν θετικοί, να μπορούν να εργασθούν ελεύθερα, χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο και τις οικογένειές τους, γνωρίζοντας, ότι δεν είναι θετικοί. Όλα τα παραπάνω γίνανε, χωρίς καμία πίεση από οποιονδήποτε φορέα ή Αρχή και με δικά μας έξοδα.

Περαιτέρω επισημαίνουμε, ότι ο αναφερόμενος αριθμός των κρουσμάτων που επαναλαμβάνουμε, ότι αποκαλύφθηκαν με δική μας πρωτοβουλία και έξοδα, λόγω του υψηλού αισθήματος κοινωνικής ευθύνης της διοίκησης της εταιρείας μας από τον οποίο ειλικρινά εκπλαγήκαμε, επειδή ήταν άτομα, πλήρως ασυμπτωματικά και δεν υπήρχε οποιαδήποτε προηγούμενη ένδειξη ή ενημέρωση από τους ίδιους, ειλικρινά μας προβληματίζει.

Τονίζουμε όμως, ότι όλοι όσοι βρέθηκαν θετικοί, παραμένουν ακόμη ασυμπτωματικοί, παραμένουν σε καραντίνα και πληρώνονται από μας. Ως εταιρεία, καταφέραμε έτσι, όσοι παρέμειναν και εργάζονται στην επιχείρησή μας, να είναι πλήρως αρνητικοί και οι θετικοί να είναι σε καραντίνα με πλήρη κάλυψη από μας και όσοι εποχιακοί απολύθηκαν, να μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια τη ζωή τους.

Τέλος, παρόλο που πετύχαμε τις απαιτούμενες συνθήκες ασφάλειας για τους αρνητικούς στο τεστ εργαζομένους μας, με συνεχιζόμενες, όπως πριν απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία, παρά τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες για μας, ακολουθούμε πιστά τις κείμενες διατάξεις και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αντιμετωπίζοντας με την δέουσα σοβαρότητα το θέμα που προέκυψε».

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ