Μενού Κλείσιμο

ΠΙΕΡΙΑ – 80 χρόνια από το Έπος των Ελλήνων – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Διαφορετικός σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια ο φετινός εορτασμός (και) του Έπους του 1940, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, με τα μηνύματά της φροντίζει να αναδείξει τις πτυχές του αγώνα, αλλά και να αντλήσει αισιοδοξία, για την επόμενη μέρα. Κοινή συνισταμένη όλων των μηνυμάτων, η αναγκαιότητα να θέσουμε στόχους και να δράσουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε απειλή και πρόκληση

Στο μήνυμά του ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος αναφέρει: 80 χρόνια από το ιστορικό OΧΙ των Ελλήνων κατά του φασισμού και του ναζισμού.

????????????????????????????????????

 Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 μας βρίσκει αντιμέτωπους με έναν διπλό αγώνα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το Ελληνικό έθνος καλείται και πάλι να φανερώσει τα ψυχικά του αποθέματα σε δύναμη, αντοχή και πατριωτισμό.

Η Τουρκία εδώ και μεγάλο χρονοδιάστημα απειλεί κυριαρχικά μας δικαιώματα λειτουργώντας ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις διαδοχικές, οι δηλώσεις εμπρηστικές και η επιδίωξη ενός θερμού επεισοδίου εμφανέστατη.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, ωστόσο, σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση είναι πανέτοιμες να αποδείξουν σε κάθε επίδοξο εισβολέα πως είναι πανάξιοι απόγονοι των ηρωικών τους προγόνων, των 14.000 πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και όχι μόνο αυτών.

Επιπλέον, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε την φετινή επέτειο με την παρουσία μας στην πανηγυρική δοξολογία, την κατάθεση στεφάνων και τις παρελάσεις.

Ας είναι, όμως, εφόσον οφείλουμε να προτάξουμε το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

 Η τιμή, η δόξα, η ευγνωμοσύνη για τους πρωταγωνιστές του μεγαλείου του 1940 θα αποδοθεί από τον καθένα μας με την ύψωση της γαλανόλευκης σε κάθε σπίτι, με την νοερή ενατένιση των απαράμιλλων αγώνων τους και με τη βαθιά συγκίνηση που θα νιώσουμε σκεπτόμενοι την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια και τη θυσία τους για να είμαστε εμείς σήμερα λεύτεροι.

Ζήτω, λοιπόν, η 28η Οκτωβρίου του 1940. Το ηθικό μας ψηλά, η εμπιστοσύνη στο στρατό μας ακέραια, η αγάπη για την Πατρίδα και την Ελευθερία στην κορύφωσή τους.

Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!»

Άννα Μάνη: “Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, ΟΧΙ θα ξαναέλεγε.”

Σήμερα, 80 χρόνια μετά την έναρξη της εθνικής εποποιίας του ’40, τα λόγια του Καβάφη μοιάζουν να διαπερνούν κάθε ρανίδα του αίματος και της υπερηφάνειας των απανταχού Ελλήνων.

Η μνήμη ξεφυλλίζει τις ολόλαμπρες σελίδες που έγραψε η Ιστορία στο Αλβανικό μέτωπο και ανατρέχει στα ματωμένα βουνά της Πίνδου, όπου υπογράφηκε η πολυτιμότερη υποθήκη για τις επόμενες γενιές: προάσπιση της  εθνικής ανεξαρτησίας, αγώνας και προσήλωση στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Βαρύτατη είναι η υποχρέωση όλων μας απέναντι στην ανεκτίμητη Εθνική μας κληρονομιά. Μακριά από τη φρίκη του πολέμου προβάλλει το υπέρτατο Χρέος μας:

Μόνο με Εθνική Ενότητα και ανεξίτηλη Ιστορική μνήμη θα διαφυλάξουμε την ιερή πατρίδα.

Ο Ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του έχει αποδείξει πως μπορεί να φωτίσει με τους αγώνες του, την ενότητα και τη γενναιοψυχία του, τα μεγαλύτερα σκοτάδια.

Και αυτό το Φως να το μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας την Ελληνική Ψυχή παράδειγμα προς μίμηση.

Φέτος, που η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά πάνω μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ενστερνιστούμε το δίδαγμα των ηρώων του ’40 και να μην οπισθοχωρήσουμε.

Η έπαρση της σημαίας μας, το ιερό πανί με το Σταυρό στη μέση, ας γίνει ο συγκινητικός συμβολισμός της ημέρας.

Ας σημάνει την έπαρση του φρονήματος. Την έπαρση της Ελπίδας.

Τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή. Είναι η στιγμή της Ελλάδας, των ανθρώπων της, του πολιτισμού της, των ποιητών της:

”Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία!

Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο: Ελευθερία!”

Μπέττυ Σκούφα: Διαχρονικό το μήνυμα της ημέρας

Σήμερα τιμούμε μία από τις σημαντικότερες επετείους της πατρίδας μας. Την επέτειο  του ΟΧΙ.

Τη λέξη που με δύναμη ψυχής βροντοφώναξαν όλοι οι Έλληνες ενάντια στον ξένο εισβολέα. Η 28η Οκτώβρη 1940 συμβολίζει την εθνική μας υπερηφάνεια και αντίσταση, όχι μόνο σε κάθε μορφή υποταγής αλλά και ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό.

Οι Έλληνες με σθένος και ηρωισμό πολέμησαν ενάντια στον εχθρό και τον νίκησαν. Δεν επέτρεψαν παρά τις αντίξοες συνθήκες και όλες τις κακουχίες την ήττα.

Αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

80 χρόνια μετά, κρατούμε άσβεστη στη μνήμη μας την αυτοθυσία όλων αυτών των ηρώων. Των γενναίων αγωνιστών κι αγωνιστριών, της ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης. Του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και όλων των άλλων ομάδων αντίστασης, απέναντι στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το μήνυμα της ημέρας αυτής είναι διαχρονικό. Με ομοψυχία, αλληλεγγύη και συλλογικότητα ο Ελληνικός Λαός παραμένει στις επάλξεις, κι είναι έτοιμος να αγωνιστεί ενάντια σε κάθε μορφή βίας, αυταρχισμού και φασισμού, διεκδικώντας αδιάκοπα Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Ανεξαρτησία.

Σοφία Μαυρίδου: Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του «ΟΧΙ»

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτελεί ημέρα τιμής, διδακτικής μνήμης και λαμπρό σταθμό στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Το ηρωικό «ΟΧΙ» επιβεβαίωσε το θάρρος, την αδάμαστη θέληση, την  εθνική αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση, γενναιότητα και υπερηφάνεια που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του «ΌΧΙ», που πρέπει να αποτελέσει φάρο και  οδηγό για τη διασφάλιση της ταυτότητας του έθνους μας, για την προάσπιση της πατρίδας μας.

 Ας εμπνευστούμε από τα μηνύματα των προγόνων μας, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και με πνεύμα ενότητας να προσπαθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δώσουμε τις μάχες μας ενάντια στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Ας υψώσουμε την ελληνική σημαία, αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του  έπους του ’40, που ύψωσαν το ανάστημά τους, απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, υπερασπιζόμενοι  τις  αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Χρόνια Πολλά!

Κώστας Κουκοδήμος: Να αξιοποιήσουμε τις παρακαταθήκες της γενιάς του ‘40

Οι αρχές και τα ιδανικά της 28ης Οκτωβρίου διαχρονικά εμπνέουν και φωτίζουν τον απανταχού ελληνισμό, καθώς υπενθυμίζουν τους ανεξάντλητους αγώνες του ελληνικού έθνους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Επιπλέον, η εποποιία του ΟΧΙ συνιστά κορυφαία στιγμή ηρωισμού και αυτοθυσίας, που ενισχύει το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας, ενδυναμώνει το πατριωτικό φρόνημα, ενώ δίνει σε όλους μας, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα διδάγματα ενότητας, αφύπνισης και συστράτευσης για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

Σήμερα και εμείς καλούμαστε παράλληλα με την απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της βίας, να αξιοποιήσουμε τις παρακαταθήκες της γενιάς του ΄40, να επικαιροποιήσουμε τα ανώτερα εθνικά μηνύματα της εποχής και να πετύχουμε την ανάταξη της Πατρίδας μας.

Μπορεί η φετινή επέτειος να εορτάζεται όχι σε δρόμους και πλατείες, αλλά υπό την σκιά της υγειονομικής κρίσης να επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να τιμήσουμε την επέτειο, με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά. Ταυτόχρονα, με τη σκέψη μας στα οράματα της νέας γενιάς, στην οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα μέλλον που να της αξίζει.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Βαγγέλης Γερολιόλιος: Ενωμένοι ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο

Ογδόντα χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940, καλούμαστε φέτος να τιμήσουμε τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την πατρίδα και έπεσαν πολεμώντας το ναζισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους ήρωες του σήμερα∙ τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις από την υγειονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, πιο επίκαιρο από ποτέ, το «ΟΧΙ» του 2020, το λέμε και πάλι ενάντια στο φασισμό, σε μια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα φορτισμένη, λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, περίοδο, στην οποία οφείλουμε ως λαός να δείξουμε εγρήγορση και ενότητα.

Οι Έλληνες αποδεικνύουμε διαχρονικά πως, ενωμένοι, είμαστε σε θέση να ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο. Με ομοψυχία, δύναμη, αυτοπεποίθηση και κυρίως ψυχραιμία, στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον.

Χρόνια πολλά!

Αναστάσιος Μανώλας: Η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη

28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που ξεκίνησε αυτό που αργότερα ονομάστηκε “Έπος του ´40”. Το Έπος που δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που η αγάπη για την πατρίδα τους έκανε λιοντάρια. Ήταν νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά και γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και έντονη φιλοπατρία.

28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα όταν ο πρέσβυς της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να επιτρέψει στην Ιταλία την κατάληψη “ορισμένων στρατηγικών σημείων του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alors, c´est la guerre” δηλαδή “Τότε, είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας.

Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν πέραν των συνόρων μας έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.

Η ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που μέχρι τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή η άποψη ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη.

28η Οκτωβρίου 2020.  80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στον εξ ανατολών γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίνει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ και έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο ΟΧΙ.

Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ