Μενού Κλείσιμο

ΠΕΔΚΜ: Βαρύ το φορτίο που σήκωσαν οι Δήμοι

Την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τους Δήμους, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά τους απέναντι σε χιλιάδες πολίτες που έπρεπε να μείνουν σπίτι την περίοδο της πανδημίας, επισήμανε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ μετά την καραντίνα, λόγω κορονοϊού.

Το θέμα έθεσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως οι Δήμοι αποτέλεσαν βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, αφού από τις πρώτες κιόλας μέρες  εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, στήριξαν, μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών, χιλιάδες ευάλωτους πολίτες.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια από όλους μας, για τη σημαντική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και σε αυτήν την κρίση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο» ανέφερε ο πρόεδρος και πρόσθεσε πως «οι Δήμοι σήκωσαν βαρύ φορτίο και απέδειξαν πως είναι ο μόνος θεσμός του Ελληνικού κράτους που μπήκε στα σπίτια των πολιτών, μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία και την Καθαριότητα που παρείχε χρήσιμες υπηρεσίες μέσα στην πανδημία, προστατεύοντας τους πολίτες και διατηρώντας καθαρές τις πόλεις».

Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Καϊτεζίδης, αυτή η μεγάλη κρίση άφησε στους Δήμους και μια πικρή γεύση, γιατί η πολιτεία δεν έδειξε ότι αναγνωρίζει έμπρακτα την μεγάλη προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέναντι στους χιλιάδες πολίτες που στήριξε και κάλυψε τις ανάγκες τους. «Ακούσαμε καλά λόγια, δόθηκαν υποσχέσεις, έγιναν φραστικές αναφορές, αλλά δεν υπάρχει η ουσία που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ο πρόεδρος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η ΚΕΔΕ «θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα βασικά αιτήματα με πρώτο τη στήριξη και  ενίσχυση των Δημοτικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων που θα τα προβάλλουμε και θα διεκδικήσουμε την επίλυση τους».

Να μπει τάξη στις λαϊκές αγορές

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας και καθαριότητας στις λαϊκές αγορές, που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων.

Το Δ.Σ του οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θεσμός των λαϊκών αγορών λειτουργεί σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί, από τους πωλητές και παραγωγούς λαϊκών αγορών να αναλάβουν την ευθύνη, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σωστής λειτουργίας των χώρων, αποδίδοντας τους όπως τους παραλαμβάνουν.

«Απαιτούμε από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, να οριοθετείται ακριβώς ο χώρος όπου λειτουργούν με κανόνες ασφάλειας, λαμβάνοντας πρόνοια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και οχημάτων. Κάθε φορά που γίνεται η λαϊκή αγορά θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, είτε με ιδιωτική εταιρεία, είτε με ανθρώπους δικούς τους να περιφρουρούν τους χώρους για να υπάρχει αυξημένη ασφάλεια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ συζητήθηκαν 15 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης με χαρακτηριστικό, για μια ακόμη φορά, ότι όλες οι αποφάσεις υπήρξαν ομόφωνες. 

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ