Μενού Κλείσιμο

Ο υδράργυρος στο κόκκινο – Τι θα πρέπει να προσέξουν ηλικιωμένοι και παιδιά

Η πολλή ζέστη κυρίως σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα προσεγγίζουν τα 7 ακόμα και τοπικά τα 8 μποφόρ, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας θα αναπτυχθούν μερικά σύννεφα ζέστης.

Και στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσουν θερμοκρασίες που κατά τόπους θα αγγίξουν ακόμη και τους 40 βαθμούς, κάτι που καθιστά την προστασία των ευπαθών ομάδων απόλυτα επιβεβλημένη.

Γενικά, η προσοχή όλων θα πρέπει να είναι αυξημένη ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις αφυδάτωσης ή και ηλίασης. Το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, αλλά και η κατανάλωση νερού, μπορούν να βοηθήσουν όσους είναι αναγκασμένοι να κινούνται έξω από το σπίτι τους. Για τους υπόλοιπους και κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα συνίσταται να παραμένουν σπίτι τους ή σε δροσερά μέρη.

Πρώτος κίνδυνος η αφυδάτωση

Το ανθρώπινο σώμα χάνει νερό ακόμη και όταν δεν καταβάλει καμία προσπάθεια. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται καθημερινά με τα ούρα, τον ιδρώτα, την χώνευση ακόμη και με την αναπνοή.

Η έλλειψη του νερού οδηγεί στην αφυδάτωση, που αποτελεί ένα κοινό στοιχείο πολλών διαταραχών εξαιτίας της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σημάδια που στέλνει ο οργανισμός όταν είναι αφυδατωμένος: Δίψα, Ανορεξία, Ξηροστομία, Κόπωση ή αδυναμία, Ζάλη, Ταχυκαρδία, Μειωμένη διούρηση, Ναυτία, Κεφαλαλγία,  Μυϊκές κράμπες,  Αδυναμία συγκέντρωσης,  Αδύναμος και γρήγορος σφυγμός, Πτώση της αρτηριακής πίεσης, Δύσπνοια, Έμετος, Σύγχυση, Απώλεια αισθήσεων κ.α

Το κλειδί στην πρόληψη, κυρίως εάν πρόκειται να εκτεθούμε σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι να αρχίσουμε να καταναλώνουμε υγρά πριν από την έκθεση αλλά και για όσο χρόνο αυτή διαρκεί. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ημερησίως 8-10 ποτήρια νερό. Τα ειδικά ισοτονικά ποτά, οι χυμοί και τα αναψυκτικά (όχι αυτά που περιέχουν καφεΐνη) αποτελούν επίσης καλές πηγές ενυδάτωσης. Ωφέλιμα είναι και κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως πεπόνι, καρπούζι, πορτοκάλι, καρότο, ντομάτα…

Πρώτες βοήθειες

-Απομακρύνετε το άτομο από το θερμό περιβάλλον

-Όσο διατηρεί τις αισθήσεις του, δώστε του νερό σε μικρές γουλιές. Προσθέστε στο νερό λίγο αλάτι (μία κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό)

-Χορηγήστε κάποιο ισοτονικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες (όχι κρύα αλλά σε θερμοκρασία δωματίου)

-Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Προστασία της τρίτης ηλικίας από τον καύσωνα

-Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές και απομακρύνετε τους από υγρό και ζεστό περιβάλλον

-Φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών

-Αερίστε τις πρωινές ώρες τους χώρους και κρατάτε τους ερμητικά κλειστούς τις ζεστές ώρες της ημέρας

-Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίσετε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Μέτρα προστασίας για παιδιά

Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο έστω κι αν κάνετε μια ολιγόλεπτη στάση. Προτιμήστε να πάρετε μαζί σας το παιδί το κακό, πολλές φορές δεν αργεί να γίνει και σίγουρα δεν αξίζει να πάρουμε ένα τέτοιο ρίσκο!

Γιατί όταν η εξωτερική θερμοκρασία φτάνει τους 29 βαθμούς, η αντίστοιχη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο φτάνει τους 40 βαθμούς έπειτα από 10 λεπτά και τους 43 έπειτα από μισή ώρα.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ