Μενού Κλείσιμο

Ο εορτασμός Εθνικής Αντίστασης στην Πιερία – Χωρίς στεφάνια και εκδηλώσεις και μόνο με σημαιοστολισμό

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου (και) η Πιερία τιμά την Εθνική Αντίσταση και την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία αποτέλεσε την κορυφαία πράξη της, κατά των Ναζιστών στη χώρας μας την περίοδο 1941-1944.

Ο φετινός εορτασμός δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνους των προηγούμενων ετών, αφού οι ειδικές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν και στη χώρα μας, δεν επιτρέπουν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εκδηλώσεις συγκέντρωσης πλήθους. Έτσι φέτος, θα τιμήσουμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς την καθιερωμένη σε αυτές τις περιπτώσεις Δοξολογία, χωρίς ομιλίες και χωρίς κατάθεση στεφάνων από φορείς του τόπου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που κατάρτισε η Π.Ε. Πιερίας, φέτος ο εορτασμός θα είναι λιτός και θα περιλαμβάνει μόνο γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Π.Ε. Πιερίας αναφέρει: «Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν, με τις όποιες δυνάμεις τους, στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους – άντρες, γυναίκες και παιδιά – που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελληνίου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός, της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και ο εορτασμός της μάχης του Γοργοποτάμου, θα γίνει, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το υπ’αριθμ. πρωτ. 79641/20.11.2020 έγγραφο του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών και το υπ’ αριθμ. πρωτ.79645/20-11-2020 έγγραφο του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών. Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουν όσα αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο πε-ραιτέρω διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020».

Κατά το φετινό εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, θα

πραγματοποιηθούν τα εξής:

– Γενικός σημαιοστολισμός, από την 8η πρωινή ώρα της 22ας Νοεμβρίου 2020, ημέρας εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι τη δύση του ηλίου και

– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Νοεμβρίου 2020.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ