Μενού Κλείσιμο

Κριτική του Σάββα Χιονίδη στη δημοτική αρχή – Με αιχμές, χαμηλούς τόνους και χωρίς χαρακτηρισμούς

Στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε, αλλά κυρίως σ’ αυτήν που θα ακολουθήσει τα επόμενα τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι της Κυριακής.

Περιστοιχισμένος από τα μέλη του Συνδυασμού του, ο Σάββας Χιονίδης και με αφορμή την συμπλήρωση 13 μηνών από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον Κώστα Κουκοδήμο, αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, στην στάση του συνδυασμού του, αλλά και στο τι σκέφτεται ο ίδιος να πράξει, όντας εν ενεργεία βουλευτής. Αυτό που ξεκαθάρισε ο πρώην δήμαρχος, είναι ότι οι Πολίτες σε Δράση και ο ίδιος προσωπικά, θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν και να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έως την τελευταία ημέρα της δημοτικής περιόδου που διανύουμε. Εκεί που άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ήταν στη δική του παρουσία την «επόμενη μέρα», υπενθυμίζοντας πως όπως έχει πει και προεκλογικά, την απόφασή του (για το εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχο Κατερίνης) θα την ανακοινώσει με τη συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε μια συνέντευξη τύπου, που κράτησε πάνω από μια ώρα, ο κ. Χιονίδης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων και είχε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική, να αντιπαραβάλει επιλογές της σημερινής διοίκησης με εκείνες τις δικές του και πολλές φορές να δηλώσει πως τα μέλη του συνδυασμού του, έχουν όλη τη διάθεση να συνεργαστούν εφόσον οι αποφάσεις της διοίκησης είναι προς το συμφέρον των δημοτών.

Αν θα ήθελε κανείς να οριοθετήσει το μήκος κύματος στο οποίο κινήθηκε ο πρώην δήμαρχος, θα μπορούσε να πει ότι ήταν με αιχμές, σε χαμηλούς τόνους και χωρίς χαρακτηρισμούς, αν και πολλές φορές του δόθηκε η «πάσα» να το κάνει.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση», εξήγησε την επιλογή του χρόνου αυτής της συνέντευξης, υποστηρίζοντας πως και ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ήθελε να δώσει «χώρο και χρόνο» στη νέα διοίκηση και να δουν πως αυτή μπορεί να λειτουργήσει. «Κάναμε αντιπολίτευση χωρίς εμπάθειες και εντάσεις» είπε ο κ. Χιονίδης, σημειώνοντας πως αυτή η επιλογή αποτελεί «σοβαρή πολιτική θέση» και δεν έχει σχέση, όπως υπογράμμισε, «με όσα ακούγονται στα καφενεία, ότι δήθεν τα βρήκαμε».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η πλειοψηφία των θεμάτων που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο έγινε και με τη θετική ψήφο του συνδυασμού του, ενώ παραδέχθηκε πως ο συνδυασμός του ψήφισε υπέρ αποφάσεων της νέα διοίκησης με τις οποίες διαφωνούσε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε την απόφαση της διοίκησης να μην συνεχίσει το «Πάρκο των Χρωμάτων» και τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. «Αν και ξέραμε ότι μια καλή πρωτοβουλία δεν αλλάζει, παρόλα αυτά εμείς είπαμε, ας δούμε τι θέλει να κάνει η νέα διοίκηση, ίσως αυτό που προτείνει να είναι και καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα σημαντικό μέρος της τοποθέτησης του κ. Χιονίδη, είχε να κάνει με τα οικονομικά του δήμου, όπου λίγο πολύ δήλωσε «δικαιωμένος» από το χρόνο και τα γεγονότα. Ο πρώην δήμαρχος, σχολίασε μάλλον με σκωπτικό ύφος το πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών, συμπληρώνοντας πως «πέρασε ένας χρόνος και ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο κ. Χιονίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στον απολογισμό του δημάρχου όπως αυτός δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο, ο κ. Κουκοδήμος παραδέχεται ότι το χρέος του Δήμου είναι 5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα πληρωθεί από τα λεγόμενα «ληξιπρόθεσμα».

Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Χιονίδης, καταρρίπτει όσα λέγονταν για χρέος 70 εκατομμυρίων ευρώ, που κάποιοι έλεγαν πως έχει ο Δήμος. Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ότι παρότι η προθεσμία για τα ληξιπρόθεσμα εκπνέει, μόλις 1,5 εκατομμύρια ευρώ, έχουν αποδοθεί στους οφειλέτες του Δήμου.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής των «Πολιτών σε Δράση», κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απουσία οράματος και στόχων, σημειώνοντας πως η δική του διοίκηση είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν για έργα στην πόλη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. «Αφήσαμε μια λίστα έργων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 35 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Χιονίδης «και μόλις πριν λίγο καιρό έγινε η δημοπρασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχιακού μεγάρου», συμπληρώνοντας πως η σημερινή διοίκηση δεν έχει δρομολογήσει κανένα μεγάλο έργο. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατερίνης, υποστηρίζοντας πως η διοίκησή του φρόντισε να αφήσει 5,7 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών του, ενός έργου, που και για τον ίδιο, όπως είπε αποτελεί και προσωπικό όραμα.

Ο πρώην δήμαρχος, έκανε εκτενή αναφορά και στην πρακτική των αναθέσεων που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση, χαρακτηρίζοντάς την «υποκριτική» ενώ άφησε «αιχμές» και για το πού και σε ποιες εταιρείες γίνονται αναθέσεις. Χωρίς να μιλήσει για παρανομίες ή έκνομες αποφάσεις, ο κ. Χιονίδης έκανε λόγο για αναθέσεις σε «νεοσυσταθείσες» ΙΚΕ ή ακόμα και σε ΙΚΕ που οι ιδιοκτήτες τους έχουν… «τουρκικά» ονόματα. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για Έλληνες μουσουλμάνους ή πολίτες άλλων χωρών, ούτε μπορώ να πω ότι γίνεται κάτι παράνομο, απλά το αναφέρω» συμπλήρωσε.

Ο κ. Χιονίδης, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ κατά των απ’ ευθείας αναθέσεων «είναι ένα εργαλείο που δίνει ο νόμος»  και πως ο ίδιος προεκλογικά ποτέ δεν είπε ότι θα τις καταργήσει. Ο κ. Κουκοδήμος ήταν κατά των αναθέσεων είπε ο πρώην δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως οι απ ευθείας αναθέσεις της σημερινής διοίκησης ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σάββας Χιονίδης, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την «ένταση» που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Νίκο Παπαζιώγα και τον Κώστα Κουκοδήμο. Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για «χυδαία και απρόκλητη επίθεση του δημάρχου», τονίζοντας πως στην αυτοδιοίκηση «θα πρέπει να λειτουργούμε συμμετοχικά και να δίνουμε προοπτικές για το αύριο. Και αυτό ακόμη δεν το είδαμε από τη διοίκηση του Δήμου».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι επικεφαλής της παράταξης» ξεκαθάρισε όταν αναφέρθηκε στο συνδυασμός Πολίτες σε Δράση, συμπληρώνοντας ο συνδυασμός του διαθέτει στελέχη που μπορούν να σταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν χρειάζονται την κάλυψη του επικεφαλής τους. Ερωτηθείς για το εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Χιονίδης είπε, πως ακόμη προεκλογικά είχε πει ότι όποια και αν είναι η απόφασή του θα την ανακοινώσει δύο χρόνια μετά τις εκλογές. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Ο κ. Χιονίδης, ρωτήθηκε για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και την απόφαση του Δήμου να το διαχειριστεί μέσω της Δημοτικών Πάρκιγκ. «Εμείς διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό και δεν άνοιξε ρουθούνι. Άλλοι ήταν αυτοί που λέγανε θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας», είπε ο πρώην δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως υπήρξε μια εν εξελίξει σύμβαση του δημοσίου με την ΠΕΤΑ η οποία είναι εταιρεία της ΚΕΔΕ και 5 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, επιλέξανε να διαχειριστούν αυτοί το πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κατερίνης.

«Δεν ξέρω αν θα προχωρήσει αυτό το θέμα, δεν μπορώ να κάνω ανακοινώσεις και αν θα προχωρήσει αυτή η συνεργασία, πάντως τα Δημοτικά Παρκινγκ σίγουρα δεν έχουν στους καταστατικούς σκοπούς τους τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Αυτή είναι η θέση μας, θέλουμε να βοηθούμε εθνικά σε όλα τα ζητήματα που εξυπηρετούν τον εθνικό σκοπό» είπε ο κ. Χιονίδης.

Απαντώντας στο εάν τελικά η αντίδραση του Συνδυασμού του έχει να κάνει με το ότι το Πρόγραμμα στο Δήμο Κατερίνης θα το διαχειριστούν τα Δημοτικά Παρκινγκ ή με το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, ο κ. Χιονίδης είπε «Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, έτσι κι αλλιώς υφίσταται. Δεν ξέρω αν η Δημοτική Επιχείρηση είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτό ή γενικότερα ο Δήμος. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζεται κεντρικά και θα αντιμετωπιστεί στην ίδια λογική. Περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα αν θα ισχύσει και τι θα ισχύσει τελικά σε σχέση με την σύμβαση με την ΠΕΤΑ. Δεν θέλω να προτρέχω.»

Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ