Μενού Κλείσιμο

«Κραυγή αγωνίας» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων – Επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού

Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι Ξενοδόχοι σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών τους το φετινό καλοκαίρι. Αν και οι φάσεις επιστροφής σε κάποιου είδους κανονικότητα έχουν ξεκινήσει, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πώς τα Ελληνικά Ξενοδοχεία θα φιλοξενήσουν επισκέπτες.

Οι έλληνες ξενοδόχοι, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης στάθηκαν όρθιοι, στήριξαν την εθνική οικονομία, αλλά τώρα χρειάζονται την βοήθεια της πολιτείας.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Τουρισμού αναφέρουν:

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε πως την 1η Ιουνίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα επαναλειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία.

Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν;

Με ποιους υγειονομικούς όρους και με ποιους πελάτες;

Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη μας θα πρέπει να εφαρμόζουν.

Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πως τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δε θα έχει αντικείμενο εργασίας. Το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι ΑΔΕΙΑ από πελάτες.

Τα ξενοδοχεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια. Με ασφάλεια για την υγεία των πελατών τους και των εργαζομενων τους, με ασφάλεια για την ίδια την βιωσιμότητα τους.

Το ότι η φετινή χρόνια είναι χαμένη για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πρόωρα και η επόμενη.

Αν θέλετε να ορίσετε την 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, δώστε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμενες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσεις, να μη διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους.

Επομένως παράλληλα με την αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Οι Έλληνες Ξενοδόχοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείναμε εδώ, παλέψαμε και με προσωπικές θυσίες στηρίξαμε την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Δυστυχώς σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε.

Αν θέλετε η Ελληνική Ξενοδοχία να έχει αύριο πρέπει σήμερα να μας βοηθήσετε.»

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Τάσιος και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ