Μενού Κλείσιμο

Κώστας Ρέχας: Άνοιγμα αγοράς με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων

Η φετινή εορταστική περίοδος στην προετοιμασία της οποίας έχουμε ήδη μπει δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνες των προηγούμενων ετών, αφού η πανδημία έχει ανατρέψει τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, ακόμη και τη διάθεσή μας.

Στο δυτικό κόσμο, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τη λειτουργία της αγοράς, την κατανάλωση και τη διασκέδαση. Τα Χριστούγεννα του 2020 τίποτα από αυτά δεν υπάρχει (ακόμα) αφού ειδικά στην περιοχή μας τα εκατοντάδες κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, η απώλεια ζωών γνωστών και φίλων, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

Το εμπόριο είναι στην… «εντατική» και ίσως ένα βήμα πριν τη «διασωλήνωση» για να μιλήσουμε με όρους των ημερών. Η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς τις προσεχείς ημέρες ενδεχομένως να αποτελέσει μια αχτίδα φωτός για τον εμπορικό κόσμο ο οποίος παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δεν επανέλθει στην κανονικότητα τους επόμενες μήνες θα έχει καταρρεύσει.

Συνήθως τέτοια εποχή, συζητάμε για την κίνηση στην αγορά, για τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καταναλωτή. Φέτος συζητάμε (το αδιανόητο για άλλες εποχές) για το εάν θα ανοίξουν τα καταστήματα και πώς θα λειτουργήσει η αγορά, με δεδομένο τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.

«Πρώτα και πάνω από όλα είναι η ασφάλεια και η υγεία καταναλωτών, εργαζόμενων και εμπόρων» απαντά στη σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του βιώνει τη δική του αγωνία για το μέλλον του κλάδου στην περιοχή μας. Ο Κώστας Ρέχας, υπογραμμίζει πως ότι αποφασίσουν οι ειδικοί, οφείλουμε να το τηρήσουμε «και αν αποφασιστεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων, να είναι βέβαιοι ότι αυτή θα γίνει με πιστή εφαρμογή των προϋποθέσεων και των κανόνων ασφαλείας που θα θέσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θα ανοίξουν όμως τα εμπορικά καταστήματα; Είναι αυτό που λένε η «ερώτηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ» και ουδείς μπορεί να απαντήσει, αφού κάθε περιοχή έχει τα δικά της επιδημιολογικά χαρακτηριστικά… και στην Πιερία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα μετά από έναν και πλέον μήνα (υποτίθεται) lockdown.

Περνώντας οι μέρες και παραμένοντας κλειστή η αγορά, όλο και περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε πως ο εμπορικός κόσμος «πληρώνει βαρύ τίμημα» από την χαλαρότητα, την ασυνειδησία ή και την ανοησία που είχε κυριεύσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ως προς την πανδημία και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή. Είναι δεδομένο, έχοντας όλοι αποκομίσει μια πιο πλήρη εικόνα, πως η διασπορά του ιού είχε εστίες άλλες «κοινωνικές πτυχές» της καθημερινότητάς μας και όχι τις εμπορικές επιχειρήσεις και δη, τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που η συντριπτική τους πλειοψηφία λειτούργησε με υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλέον κινδυνεύουν περισσότερο με αφανισμό, αφού οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και ο τζίρος τους είναι ανύπαρκτος.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Ρέχας, τα χαρακτηρίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διασφαλίσουν την επιβίωση των εμπορικών καταστημάτων αφού το lockdown παραμένει. «Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν τα μέτρα, αφού η απαγόρευση συνεχίζεται» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες ως επιδότηση, σημειώνει, ενώ συμπληρώνει για τις επιταγές πως αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν «κανονικά στην ώρα τους» ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς από τις τράπεζες με την μορφή δανεισμού και αποπληρωμή σε 60 έως 120 δώσεις και με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Σε ότι αφορά το ενοίκιο, θεωρεί πως το  60% που καλείται με κλειστή επιχείρηση να πληρώσει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη, θα πρέπει να το καλύψει το κράτος, αφού την εμπορική επιχείρηση την υποχρέωσε το κράτος να κλείσει.

Το κράτος, η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να αξιοποιήσουν τα 72 δις της Ευρωπαϊκή Ένωσης που αναλογούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης σημειώνει ο κ. Ρέχας. «Και δεν εννοώ να δοθούν σε επιδοτήσεις, αλλά να υπάρξει ένας ορθολογικός τρόπος που πραγματικά θα στηρίξει τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες με μηδέν τζίρο αυτήν την εποχή, καλούνται να πληρώσουν πάγια έξοδα που έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλα» συμπληρώνει. Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση, να δείξει σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για το λιανεμπόριο, αλλά και για την αγορά εάν θέλει πραγματικά να την στηρίξει και να την κρατήσει όρθια» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως εάν δεν υπάρξει επιπλέον στήριξη, τότε οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις «θα αφεθούν στα δόντια των πολυεθνικών που πάντα σε περιόδους μεγάλης κρίσης περιμένουν για να τις αποτελειώσουν.»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, θεωρεί κομβική ημερομηνία την 14η Δεκεμβρίου για το άνοιγμα της αγοράς, κάνοντας λόγο για «τελευταία ελπίδα», μπας και σωθεί κάτι από την γενικά χαμένη εορταστική περίοδο, υπογραμμίζοντας πάντα πως αν και εφόσον ανοίξει η αγορά, θα πρέπει να γίνει με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και αυστηρούς ελέγχους για την τήρησή τους. «Αν δεν ανοίξει η αγορά την ερχόμενη Δευτέρα, τότε μιλάμε για ολική καταστροφή, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες εμπορικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι»

Ο κ. Ρέχας, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σχολίασε και τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος για να δώσει μια εορταστική νότα στην πόλη. «Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία να στολίσουμε σημεία της πόλης. Θεωρώ ότι καλώς και ο Δήμος δεν άφησε την πόλη στο σκοτάδι. Αυτήν την περίοδο ίσως έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από κάθε άλλη χρονιά να ξεφύγουμε από το γκρίζο. Δεν θέλω να σκεφτώ πως θα ήταν η πόλη, αν έμενε αστόλιστη. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας, για να υπενθυμίσουμε σε όλους την ελπίδα, για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να χαμογελάσουν και να νιώσουν κάτι από Χριστούγεννα. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ