Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου σε σχετική επιστημονική ημερίδα ο τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νις της Σερβίας κ. Αθανάσιος Μπίντας προέβει σε επίσημη ανακοίνωση-αποκάλυψη σχετικά με την ταυτοποίηση των ταφικών τύμβων του Κορινού, υποστηρίζοντας πως ένας εκ των τάφων ανήκει στην μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπίντας ταυτοποίησε τον ένα από τους μνημειακούς μακεδονικούς τάφους με το πρόσωπο της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου, και τον άλλο με τον στρατηγό Νεοπτόλεμο, ξάδελφό του, τού γένους των Αιακιδών που ήταν από τη δυναστεία της Ηπείρου. Κλάδος των Αιακιδών κατοικούσε στη βόρεια Πιερία και τα μέλη της οικογένεια αυτής ανήκαν στους εταίρους, στην άρχουσα τάξη της Μακεδονίας. Ο κ. Μπίντας αφού μελέτησε τις ανέκδοτες σημειώσεις του Αμερικανού καθηγητή Charles Edson στο Πανεπιστήμιο του Harvard και το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γ. Οικονόμου για τις επιγραφές της Πιερίας κατέληξε με πειστικά επιστημονικά επιχειρήματα στην ανακάλυψή του, διότι όπως είπε, «οι επιγραφές αποτελούν τον άμεσο και αδιάψευστο λόγο των αρχαίων». Ο κύριος καθηγητής παρουσίασε τρεις επιτύμβιες επιγραφές που αναφέρονται στους Αιακίδες της Πιερίας που ήταν απόγονοι της Ολυμπιάδας τής συζύγου τού, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πιερίας ο κ. Μπίντας ανέλυσε με επιστημονική επιχειρηματολογία τις θέσεις του για τον Ταφικό Τύμβο και απέδειξε πως το περίφημο μνημείο, που πρώτος ανέσκαψε ο Γάλλος αρχαιολόγος Leon Heuzey τη δεκαετία του 1850, είναι σίγουρα η τελευταία κατοικία της μητέρας του Μεγ. Αλεξάνδρου.
Το αποδεικτικό σκεπτικό της ταυτοποίησης του εντυπωσιακού Μακεδονικού ταφικού μνημείου στον Κορινό του Δήμου Κατερίνης, στηρίζεται σε αρχαιολογικά επιγραφικά τεκμήρια αλλά παράλληλα και σε ιστορικά δεδομένα Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων όπως και σε συμπεράσματα σύγχρονων ανασκαφικών δεδομένων και συγκεκριμένα του έγκριτου αρχαιολόγου Ματθαίου Μπέσιου ο οποίος ανάσκαπτε την ευρύτερη περιοχή της Πύδνας (Βόρεια Πιερία) πάνω από 30 χρόνια. Η «σοδειά» των ανασκαφών του Ματθαίου Μπέσιου ταυτόχρονα με τις έρευνες του Heuzey του Οικονόμου αλλά και η επιστημονική αποκατάσταση των αρχαίων επιτυμβίων από τον Γερμανό Adolf Wilhelm οδήγησαν τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Μπίντα να καταλήξει στην εντυπωσιακή αυτήν ανακάλυψη.
Στην ημερίδα συμμετείχε και η γνωστή και διακεκριμένη αρχαιολόγος κα Λιάνα Σουβαλτζή διευθύντρια της Ελληνικής αποστολής που ανασκάπτει τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου. Διαφωτιστική και επικαιροποιημένη η εισήγηση της κας Σουβαλτζή πρόσθεσε με τις παρεμβάσεις της και λειτούργησε αυξητικά στην ανακάλυψη του κ. Μπίντα , με τις λεπτομερειακές της επισημάνσεις όπως: Ο τάφος της Ολυμπιάδας στον Κορινό Πιερίας είναι πανομοιότυπος με τον τάφο του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου αλλά σε μικρότερες διαστάσεις.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nis της Σερβίας κ. Αθανάσιος Μπίντας εκτός των επιγραφικών και ιστορικών αποδείξεων επικαλέστηκε και τα χαρακτηριστικά του ίδιου του ταφικού Μνημείου, τα οποία είναι εξόχως μοναδικά με συμβολικές προεκτάσεις σε σύγκριση με όλους τους μέχρι σήμερα ανασκαφέντες μακεδονικούς τάφους. Συγκεκριμένα το ταφικό σύμπλεγμα που ταυτίζεται με την Ολυμπιάδα έχει μήκος 22 μέτρα ενώ οι μέχρι σήμερα ανασκαφέντες μακεδονικοί τάφοι, δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 10 μέτρα. Υπάρχει πρόπυλο που λειτουργούσε ως «Τελεστήριο» (είναι γνωστό πως η Ολυμπιάδα είχε θεοποιηθεί). Μετά το πρόπυλο-τελεστήριο το ταφικό σύμπλεγμα συνεχίζει με έναν πομπικό θολωτό διάδρομο ο οποίος καταλήγει στον Τριθάλαμο χώρο της ταφής της μεγάλης Βασίλισσας.
Αυτή η ξεχωριστή δομή του ταφικού αυτού συμπλέγματος μάς ενισχύει την πεποίθηση, ισχυρίζεται ο κ. Μπίντας πως τελούνταν «Μυστήρια» προς τιμήν της Βασίλισσας-Θεάς. Τα «Μυστήρια» ήταν ιδιαίτερες τελετές και τελούνταν τις νύχτες κατά τη χάση της Σελήνης γι αυτό οι γυναίκες προσέρχονταν σε αυτά κρατώντας λυχνάρια.
Ο κ. Μπίντας, εκτός των άλλων ενίσχυσε την άποψή του στηριζόμενος τόσο στην οικοδομική μοναδικότητα του τάφου όσο και στα κτερίσματαπου βρήκε ο Heuzey (ο τάφος είχε συλληθεί κατά την αρχαιότητα) και ο οποίος τα μετέφερε στο Μουσείο του Λούβρου.
-Στην νεκρική κλίνη υπήρχε ανάγλυφος ένας «ελληνικός ποιμενικός» δηλαδή ένας «Μολοττικός Κύων» ένα σκυλί δώρο του Μεγ. Αλεξάνδρου στη μητέρα του όταν έφυγε για την Ασία.
-Δίπλα από τη νεκρή κλίνη υπήρχε η θήκη όπου είχε τοποθετηθεί η Λύκηθος με την τέφρα της νεκρής ή η οστεοδόχος λάρνακα. Στην πρόσοψη της θήκης υπάρχει ο ανάγλυφος δράκοντας (φίδι). Είναι γνωστό πως η Ολυμπιάδα αρέσκοντας να παίζει με τα φίδια
-Ο Heuzey βρήκε και το ιερό λυχνάρι που χρησιμοποιούσε η αρχιέρεια Βασίλισσα κατά τις νυχτερινές τελετές των Θεσμοφορίων. Τώρα βρίσκεται και αυτό το Μουσείο του Λούβρου.
Η ταυτοποίηση ωστόσο του ταφικού τύμβου του Κορινού με την Ολυμπιάδα προκύπτει και από πολλές άλλες λεπτομέρειες και εμπεριστατωμένες επισημάνσεις, που ανέλυσε ο κ. Μπίντας και περιλαμβάνονται στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο: Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ όπου αναλύει διεξοδικά την ανακάλυψή του.
Η εισήγησή του είχε τεράστια απήχηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Σημειωτέο πως μόνο στην Αμερική είχε 680.000 likes.
Ευελπιστούμε πως μια τέτοια ανακάλυψη θα έχει τα ανάλογα οφέλη για τον τόπο αφού το μνημείο βρίσκεται σε κομβική θέση (Olympus Plaza) και είναι εύκολα προσβάσιμο γι αυτούς που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Αποτελεί δε πρόκληση για τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν ένα τόσο αναπάντεχο «εύρημα» που αναδεικνύει την περιοχή μας.