Μενού Κλείσιμο

Κατόπιν εορτής… – Άρθρο του Δημήτρη Χατζή, Προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η ανακοίνωση της απόφασης του Τούρκου προέδρου Ρ. Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ‘χτύπησε’ μία από τις πιο ευαίσθητες χορδές των απανταχού ομογενών.

Η Αγία Σοφία για όλους εμάς, είναι παγκόσμιο και διαχρονικό σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Οι αντιδράσεις κρατών και παγκόσμιων οργανισμών στην απόφαση αυτή ήταν χλιαρές και ουδέτερες στο σύνολό τους ενώ η Ελληνική κυβέρνηση διεθνοποίησε μεν το θέμα αλλά χωρίς δυναμισμό και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.. Δυστυχώς, στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής που δεν έλαβαν καμία σημαντική πρωτοβουλία για την ανατροπή της απόφασης και αρκέστηκαν σε υποτονικές δηλώσεις. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου αλλά δεν προέβησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια και δραστηριότητα.

Η τακτική αυτή της παθητικής πολιτικής και ηττοπάθειας θα έλεγα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι της Τουρκίας σε όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα μας προβληματίζει έντονα καθώς γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν πραγματοποιεί τις απειλές που προαναγγέλει ενώ κλιμακώνει με επικίνδυνο τρόπο την επιθετικότητά της. Έχει απειλήσει ξεκάθαρα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Κύπρο καθώς αποβλέπει στην επικυριαρχία της στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε το στίγμα της εξωτερικής της πολιτικής, αρχής γενομένης, στο Μακεδονικό ζήτημα. Άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε όταν ανέλαβε την εξουσία.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση είναι προσδεδεμένη στο άρμα της Γερμανίας οι θέσεις της οποίας δεν μας ευνοούν. Όμως και οι υπόλοιπες Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις είναι κατακερματισμένες και προσδεδεμένες σε άρματα διαφόρων χωρών. Ακόμη και σήμερα, σ’ αυτή την κρίσιμη φάση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων παγκοσμίως που αφορούν την Ελλάδα, οι ηγεσίες των κομμάτων διασπώνται σε φιλογερμανικές, φιλορωσικές, φιλοαμερικανικές κ.ο.κ. και έτσι κάθε κόμμα διαμορφώνει τη δική του εξωτερική πολιτική και αρκείται στο να ασκεί κριτική στα άλλα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομογένεια στέκεται αμήχανη καθώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Στο θέμα της Αγίας Σοφίας οι περισσότερες ομογενειακές οργανώσεις έχουν συσπειρωθεί προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός ασκούμε πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση κι αφετέρου ξεκίνησε εκστρατεία να μποϋκοτάρουμε τις Τουρκικές Αερογραμμές και τα Τουρκικά προϊόντα.

Ευχή μας παραμένει, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να επικρατήσει σύνεση και συναίνεση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα που να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον!

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ