Μενού Κλείσιμο

Κατερίνη –Στον τόπο του (περιβαλλοντικού) εγκλήματος το Δημοτικό Συμβούλιο

Με επίσκεψη δημοτικών συμβούλων στον βιολογικό καθαρισμό Κατερίνης ο οποίος λειτουργεί υποδειγματικά και επίσκεψη σε ρέματα που έχουν μετατραπεί σε αποδέκτες ρύπανσης από κτηνοτροφικές μονάδες και κάθε είδους άλλη δραστηριότητα, «γιόρτασε» την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Κατερίνης

Η δημοτική αρχή φέτος, επέλεξε να επικεντρώσει στο τι κάνει ο Δήμος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να αναδείξει τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κατερίνη από τη ρύπανση που προκαλούν σε ρέματα, ποτάμια και τάφρους διάφορες κτηνοτροφικές κ.α. μονάδες.

Οι εικόνες που αντίκρισαν δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι είναι τουλάχιστον σοκαριστικές, με ένα περιβαλλοντικό έγκλημα να συντελείται εδώ και πολλά, πολλά χρόνια υπό την ανοχή (ή λόγω ανεπάρκειας) υπευθύνων και ανεύθυνων

Υπόδειγμα λειτουργίας ο βιολογικός

«Πρώτα θα πρέπει να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας και μετά να ερευνήσουμε ποιος δεν κάνει τη δουλειά του και ποιος ρυπαίνει» είπε ο δήμαρχος Κατερίνης, υποδεχόμενος δημοτικούς συμβούλους και μέσα ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης.

Το τελευταίο διάστημα κάποιοι επιχείρησαν να επιρρίψουν την ευθύνη για την άσχημη εικόνα που παρατηρήσαμε στις θάλασσές μας, σε δήθεν κακή λειτουργία του Βιολογικού της Κατερίνης, είπε ο Κώστας Κουκοδήμος, πριν ξεκινήσει η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της Κατερίνης. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως ο βιολογικός λειτουργεί σωστά και οι έλεγχοι που διενεργούνται στην ποιότητα των υδάτων που τελικά καταλήγουν από αυτόν στο Αίσωνα, είναι αυτή που προβλέπει η νομοθεσία.

Την ενημέρωση δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ανέλαβε ο κ. Παρτσαλίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν και πώς ξεκίνησε η λειτουργία.

Ο κ. Παρτσαλίδης, ξενάγησε τους φιλοξενούμενους σε όλες τις μονάδες του βιολογικού και εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά και τα στάδια επεξεργασίας των λυμάτων, πριν αυτά υποστούν επεξεργασία και καθαρά, καταλήξουν στον «χαρακτηρισμένο ως αποδέκτη» ποταμό Αίσωνα.

Ο ίδιος, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από συμβούλους και δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι το νερό που καταλήγει στον Αίσωνα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για πόση (αφού εκεί απαιτείται άλλου είδους επεξεργασία), ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, μιας και η καθαρότητά του είναι στο 95%.

Στον αγώνα που δίνει η ΔΕΥΑ Κατερίνης, για την άριστη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Στέργιος Μπουσνάκης. Το κόστος λειτουργίας του βιολογικού της Κατερίνης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ανέρχεται σε 150.000 ευρώ το μήνα, ενώ δέχεται λύματα και από περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, εξέφρασε και αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Ναντάμης, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ποιότητα της θάλασσας. «Μπορεί να μην είναι ο δήμος αυτός που έχει την ευθύνη των ελέγχων σε ρέματα και ποτάμια, έχουμε όμως την πολιτική υποχρέωση να αναδείξουμε τα προβλήματα και να πιέσουμε για λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταντάμης.

«Έγκλημα» στο ποτάμι

Το δεύτερο κομμάτι της ξενάγησης δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων, σε σημεία του Πέλεκα, αλλά και σε ρέματα της Κατερίνης, ήταν αποκαρδιωτικό ως προς την κατάσταση που επικρατεί. Αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού δημοσιογράφοι και δημοτικοί σύμβουλοι, οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία, όπου πέριξ αυτών λειτουργούν διάφορες μονάδες επεξεργασίας κρέατος, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την ρύπανση που συντελείται εντός των ρεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανείς εκ των συμμετεχόντων στην «ξενάγηση» δεν «έπεσε από τα σύννεφα» από την κατάσταση που επικρατεί στα συγκεκριμένα σημεία. Περίοικοι αυτών των περιοχών, από χρόνια έχουν καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, το έγκλημα που συντελείται, αλλά αυτό όχι απλά συνεχίζει, αλλά διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Είναι δεδομένο, πως κάποιοι «κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους», όσο οι περίοικοι αυτών των περιοχών αναγκάζονται να κλείνουν τη μύτη τους από την βρώμα και τη δυσωδία που αναδύεται από το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται.

«Την ίδια στιγμή όμως που αγωνιζόμαστε για ένα καθαρό περιβάλλον, όπως μας αξίζει στο Δήμο Κατερίνης και στους συνδημότες μας δεν είναι δυνατόν να υφίστανται μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α. στον Πέλεκα, στα χωριά μας, που να ρυπαίνουν το περιβάλλον ή να υπάρχει θέμα ρύπανσης στο ΧΥΤΑ. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί φάκελος στον Εισαγγελέα και σήμερα ειδοποιείται η αστυνομία. Η ρύπανση πρέπει επιτέλους να σταματήσει και θα σταματήσει», είπε από το σημείο ο Κώστας Κουκοδήμος.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης & Τουρισμού Γιώργος Νταντάμης, τόνισε πως: «Η ρύπανση ενδεικτικά στον Πέλεκα, από συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρήσεις και άτομα, με τις  απορροές μολυσμένων τοξικών υγρών, που έρχονται από μονάδες βιομηχανικές, κτηνοτροφικές κ.α. θα λάβει τέλος. Το περιβάλλον οφείλουμε να το προστατεύσουμε γιατί το κληρονομήσαμε και πρέπει να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές όσο γίνεται καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταντάμης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατόπιν απαίτησης δημοτικών συμβούλων στο σημείο της ρύπανσης, κλήθηκε και η αστυνομία όπου καταγγέλθηκε το γεγονός.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ