Μενού Κλείσιμο

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, προτείνει το ΕΒΕ Πιερίας και ζητά την στήριξη των βουλευτών

Την γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ άμεσα, για όλα τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και την πλήρη κατάργησή του από το επόμενο έτος, προτείνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Με ιδιαίτερη επιστολή προς τους βουλευτές Πιερίας ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ζητά την άμεση και δραστική παρέμβασή τους στο αίτημα που καταθέτει και το οποίο αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος επιβαρύνει όλα τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, αποτελώντας βαρίδιο για την πολυπόθητη παραγωγική ανασύνταξη της χώρας.

Σύμφωνα με τα ὀσα δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «ο απαράδεκτα υψηλός ΕΝΦΙΑ αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Πιερίας, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τους υπουργούς:

«Κύριε Υπουργέ,

επί μία δεκαετία η χώρα μαστίζεται από σοβαρότατες, διαδοχικές και εν πολλοίς ταυτόχρονες, οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές κρίσεις.

Τα καταστροφικά μνημόνια τα διαδέχτηκε η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας COVID-19 και η επικίνδυνη όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η μοναδική σανίδα σωτηρίας ήταν και παραμένει η αναδιοργάνωση της Οικονομίας μας, με κύριους στόχους την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιτευχθεί, χωρίς την δυναμική συμμετοχή μιας υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Είναι καιρός να απαλλαγούμε από χρόνιες στρεβλώσεις και αντιπαραγωγικές φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως είναι ο απαράδεκτα υψηλός ΕΝΦΙΑ, σε βάρος των βιομηχανικών και βιοτεχνικών ακινήτων και που παρέμεινε αμείωτος και το 2019, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων οι οποίες απήλαυσαν μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 22%.

Είναι αδιανόητο για τη χώρα, την ώρα που πασχίζουμε για την οικονομική μας επιβίωση και την κοινωνική μας συνοχή, την ίδια στιγμή να υπονομεύουμε αυτή την προσπάθεια, επιβαρύνοντας παράλογα την παραγωγική διαδικασία και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη, με τη διατήρηση επιχειρηματοκτόνων φορολογικών βαριδίων, επί των ακινήτων, όπου στεγάζονται οι παραγωγικές της δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή εισοδημάτων και θέσεων εργασίας.

Εάν αποτύχουν να ορθοποδήσουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, τότε είναι βέβαιο, ότι τα δημόσια έσοδα θα μειωθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και η κοινωνική συνοχή θα κλονιστεί.

Αναμένοντας την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων, ζητούμε την άμεση συμπερίληψη των βιομηχανικών και βιοτεχνικών ακινήτων σε μια γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και να ακολουθήσει η πλήρης κατάργησή του από το επόμενο έτος.

Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι, από την πλευρά της κυβέρνησης, μια χειροπιαστή απόδειξη στήριξης της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ