Μενού Κλείσιμο

Η Πιερία μας χρειάζεται επανεκκίνηση | Ζητώ την ψήφο των πολιτών για να φτιάξουμε μαζί μια καλύτερη Πιερία, σε μια πιο δίκαιη Ελλάδα

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν απάντηση στην αγωνία όσων κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσων δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, όσων δεν βγάζουν το μήνα», αναφέρει η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου σε συνέντευξή της στην ΕΠΤΑ, δίνοντας ουσιαστικά και το στίγμα της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιοσύνη παντού και προστασία των αδυνάτων, ώστε να σταματήσει η φτωχοποίηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλεύτρια Πιερίας.

Σε κεντρικό πλάνο του προεκλογικού της αγώνα η Πιερία υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται ένα restart, μία δίκαιη αναπτυξιακή επανεκκίνηση».

Ερ.: Όλα δείχνουν πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου, οι πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, θα είναι τελικά ένας δύσκολος γρίφος. Εσείς τι περιμένετε από αυτές;

Απ.: Κατ΄ αρχήν να πω ότι ήταν δίκαιο και έγινε πράξη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις εκλογές να μην υπάρχει το “μπόνους” των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και κάθε ψήφος να έχει αναλογική εκπροσώπηση στη Βουλή.

Αυτό για μας δεν συνιστά γρίφο, είναι θέμα δημοκρατίας. Περιμένουμε την αρχή μιας νέας εποχής, μιας εποχής προγραμματικών συγκλίσεων και συμμαχικών κυβερνήσεων, που θα μας γλυτώσουν από τα δεινά της αλαζονείας της εξουσίας.

Ερ.: Είστε αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση σ’ αυτές τις εκλογές;

Απ.: Είμαι φύσει αισιόδοξη, αλλά συνηγορεί και η πραγματικότητα σ΄ αυτό. Είναι τόσο ζοφερή, που η μόνη διέξοδος είναι η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης πλατιάς συνεργασίας, πλειοψηφικής τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην ελληνική κοινωνία. Και για να γίνει αυτό μια προϋπόθεση υπάρχει: να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 21 Μαΐου.

Ερ.: Οι δημοσκοπήσεις πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ.

Απ.: Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κάλπες και δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δεύτερες θα διαψεύσουν τις πρώτες.

Νομίζω ότι οι πολίτες, ακόμη και όσοι ψήφισαν ΝΔ, θα ζυγίσουν πολύ σοβαρά την καθημερινότητα που βιώνουν τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και η ζυγαριά θα γείρει συντριπτικά υπέρ της πολιτικής αλλαγής. Γιατί δεν πάει άλλο και το βλέπουμε αυτό παντού.

Δεν πάει άλλο με τη φτωχοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν πάει άλλο με τους λογαριασμούς και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που καταβροχθίζουν το εισόδημα στο πρώτο κιόλας δεκαπενθήμερο. Δεν πάει άλλο με την ασυδοσία και τον πλουτισμό των λίγων σε βάρος των πολλών, κάτι που ανέχεται ή μάλλον ενισχύει η κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ερ.: Βλέπετε ένα τέτοιο κλίμα στις επαφές σας με τους πολίτες;

Απ.: Όπου και να βρεθώ ακούω παράπονα, βλέπω απόγνωση και οργή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Οι επαγγελματίες έχουν γονατίσει, οι αγρότες έχουν γονατίσει από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να επιβιώσουν με ψίχουλα.

Ερ.: Οι αριθμοί όμως που παρουσιάζει η κυβέρνηση δείχνουν πως υπάρχει αύξηση του πλούτου στη χώρα.

Απ.: Και βέβαια υπάρχει αύξηση του πλούτου μιας μικρής, κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ που λυμαίνεται την αγορά. Είναι ο πλούτος των παρόχων ενέργειας, των ιδιοκτητών διυλιστηρίων, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία και την παιδεία.

Αυτός ο πλούτος των δισεκατομμυρίων ευρώ τροφοδοτείται από τη φτώχεια των πολλών. Αυτό δεν αποτελεί αστοχία ή ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι το πολιτικό της πρόγραμμα, που το εφάρμοσε με ευλάβεια τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και σκοπεύει να συνεχίσει να το εφαρμόζει, αν της δοθεί κι άλλη ευκαιρία.

Είναι πολιτικό πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό, με τελευταίο στόχο της το νερό. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ζούμε αν δίπλα στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και ιδιώτες πάροχοι νερού;

Έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία στις 21 Μαΐου να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη. Και είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα βάλουν τέλος.

Ερ.: Θα έλεγε κανείς πως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του, κυβέρνησε τέσσερα χρόνια, αλλά το 2019 οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη.

Απ.: Οι πολίτες μας έδωσαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να κυβερνήσουμε κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Με μια Ελλάδα χρεοκοπημένη και τη θηλιά των μνημονίων και της τρόικας στο λαιμό μας.

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Καταφέραμε να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, να αναστήσουμε ζωτικούς τομείς, όπως η δημόσια Υγεία, να ρίξουμε 10 μονάδες την ανεργία και να αυξήσουμε πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια τον κατώτατο μισθό. Κάναμε όμως και λάθη, επιβαρύναμε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Βγάλαμε όμως το 2018 την χώρα από τα μνημόνια και προσπαθήσαμε να διορθώσουμε αδικίες, ανοίγοντας το δρόμο για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Σήμερα ζητάμε μια ευκαιρία να κυβερνήσουμε με δικό μας πρόγραμμα, χωρίς εποπτείες και πιέσεις. Με εμπειρία στα δύσκολα, με πλήρη γνώση των αναγκών της κοινωνίας και με όραμα για το μέλλον.

Ερ.: Πιστεύετε ότι το πρόγραμμά σας είναι ικανό για τον «επαναπατρισμό» όσων σας ψήφισαν το 2015;

Απ.: Το πρόγραμμά μας απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να πει ένα μεγάλο “φτάνει πια”. Το πρόγραμμα Δικαιοσύνη Παντού δίνει άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις για να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς προς τους λίγους.

Στις 50 πρώτες ημέρες της προοδευτικής κυβέρνησης θα έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα, την αύξηση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Άμεσα θα αναστείλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μέχρι να φέρουμε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Άμεση προτεραιότητα είναι επίσης η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Αυτά και πολλά άλλα προβλέπει το πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να υλοποιήσει. Μέχρι τις 21 Μαΐου θα κάνω το παν για να ενημερώσω τους πολίτες για τις θέσεις μας, ούτως ώστε αυτοί να μπορέσουν ακηδεμόνευτα να κάνουν τις συγκρίσεις με όσα έκανε και όσα υπόσχεται η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.

Ερ.: Όσα προτείνετε έχουν ανταπόκριση στους πολίτες; Δίνουν λύση στις αγωνίες τους;

Απ.: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνουν απάντηση στην αγωνία όσων κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσων δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, όσων δεν βγάζουν το μήνα. Την αγωνία του επαγγελματία που αδυνατεί να πληρώσει τα συσσωρευμένα χρέη, του αγρότη που παλεύει να διατηρήσει τις καλλιέργειές του, του κτηνοτρόφου που αδυνατεί να ταΐσει τα ζώα του, του μικρού επιχειρηματία που δε μπορεί να συντηρήσει την επιχείρησή του γιατί τον άφησαν έξω από όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Είναι η απάντηση στις αγωνίες που δεν απασχολούν καθόλου την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί ούτε τις έχει ζήσει, ούτε τις καταλαβαίνει.

Ερ.: Η Πιερία πάντως, αν πάρουμε υπόψη το μεγάλο ποσοστό που έδωσε στη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, δε φαίνεται να τις συμμερίζεται αυτές τις αγωνίες.

Απ.: Η Πιερία μας, χρειάζεται ένα restart, μία δίκαιη αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Μιλάμε για έναν νομό με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που υποφέρει όμως από την ανεργία, όπου η αγροτική παραγωγή και ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Αυτή η εικόνα δε μας αξίζει. Και σίγουρα δεν είναι η εικόνα που ονειρεύονται οι νέοι μας.

Μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Χαράσσοντας μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τους ανθρώπους της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας στο επίκεντρο. Μια πολιτική που θα σέβεται τόσο τους φυσικούς μας πόρους όσο και την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σε αυτήν την επανεκκίνηση της Πιερίας μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα οι εκπρόσωποί της στη Βουλή.

Ερ.: Έχετε κάποιες πιο συγκεκριμένες προτάσεις για αυτή την “επανεκκίνηση” της Πιερίας για την οποία μιλάτε;

Απ.: Η επανεκκίνηση της Πιερίας πρέπει να βασιστεί στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Με εξασφάλιση δίκαιου εμπορίου για να πετύχουμε καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, πάταξη του παρασιτικού εμπορίου, εφαρμογή Μητρώου Εμπόρων και αναζήτηση νέων αγορών. Χρειαζόμαστε βασικές υποδομές, όπως συσκευαστήρια και ψυγεία, για να μένει η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων στο νομό και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Θα βασιστεί επίσης στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νομού με στοχευμένα έργα και δημιουργία αναγκαίων υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη η σύνδεση του τουρισμού με τους ιστορικούς, πολιτιστικούς, φυσικούς και παραγωγικούς πόρους του τόπου μας.

Χρειαζόμαστε επίσης ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων στην Πιερία, για την επαρκή και ποιοτική ύδρευση και άρδευση αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού.

Η προσοχή μου εστιάζεται και στην αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, επέκταση των ΤΟΜΥ και στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών (αγροτικών) ιατρείων, τα οποία αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις και υπολειτουργούν.

Ερ.: Η δική σας υποψηφιότητα να εκπροσωπήσετε την Πιερία στη Βουλή πώς προέκυψε;

Απ.: Σίγουρα όχι απ’ το πουθενά. Είμαι πάντα παρούσα στον αγώνα για την Πιερία μας. Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στους συνδικαλιστικούς αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, στους αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο Δήμο Κατερίνης.

Αυτούς τους αγώνες θέλω να συνεχίσω από ένα άλλο μετερίζι. Στα έδρανα της Βουλής, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, εκεί όπου θα μπορέσω να αναδείξω τα προβλήματα του τόπου μας, να χτυπήσω το χέρι στο τραπέζι και να διεκδικήσω λύσεις.

Ζητώ την ψήφο των πολιτών για να φτιάξουμε μαζί μια καλύτερη Πιερία σε μια δικαιότερη Ελλάδα, για να φέρουμε ξανά την ελπίδα στους νέους, για να γίνει πράξη το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “Δικαιοσύνη παντού”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ