Μενού Κλείσιμο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου – «Ανεξέλεγκτη η αυξητική πορεία του ιού» – Τι στοιχεία δίνει για την Πιερία

«Ανεξέλεγκτα συνεχίζει την αυξητική  του πορεία  στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω των πληθυσμών των μολυσμένων κουνουπιών που τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους», αναφέρει σε επερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η Λα.Συ., θέτει προ των ευθυνών της τη διοίκηση της Περιφέρειας, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα ψεκασμών των κουνουπιών, αλλά και για το ποια επιπλέον μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση της νόσου. Ειδική αναφορά στην επερώτησή της κάνει στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Σερρών, τις δύο της Περιφέρειάς μας όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού, ενώ δείχνει και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Πιερία κατά το προηγούμενο έτος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Στην επερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ανάμεσα στις επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές πανελλαδικά για την περίοδο μετάδοσης 2020, μέχρι τις 13/08/2020, περιλαμβάνονται από την Περιφέρεια ΚΜ οι εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: ο Δήμος Ηράκλειας, ο Δήμος Σιντικής, ο Δήμος Σερρών, ο Δήμος Βισαλτίας και ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: ο Δήμος Κατερίνης

Στην Κ. Μακεδονία, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 6/8/2020, έχουν καταγραφεί 9  κρούσματα της λοίμωξης, ενώ οι νεκροί από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη φτάσει τους  τρεις, στην ΠΕ Σερρών (στο Δήμο Ηράκλειας 30/7,  στο Δήμο Σιντικής 3/8 και  στο Δήμο Eμ.  Παππά 9/8).

Να σημειωθεί πως το 2019 διαγνώσθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, και καταγράφηκαν 35 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ο αριθμός δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2019, ανά Δήμο, έχει ως εξής:

ΠΕ Θεσσαλονίκης: Κορδελιού-Εύοσμου 1 , Λαγκαδά 2, Χαλκηδόνος 3, Παύλου Μελά 2

Χαλκιδικής: Νέας Προποντίδας 1, Αριστοτέλη 1, Σιθωνίας 1

Πιερίας: Κατερίνης 4, Πύδνας-Κολινδρού 1, Δίου – Ολύμπου 1

Πέλλας: Πέλλας 8, Σκύδρας 2

Κιλκίς: Παιονίας 1 

Ημαθίας: Βέροιας 5, Αλεξάνδρειας 7, Ηρωικής Πόλης Νάουσας 3

Σερρών: Ηράκλειας 7, Σερρών 3, Σιντικής 1

Με δεδομένο ότι η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 υποδηλώνει ότι ο ιός του ΔΝ έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, και αναμένεται η κυκλοφορία του και η εμφάνιση κρουσμάτων και στις ερχόμενες περιόδους μετάδοσης, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

την Ευαισθητοποίηση Περιφερειών και Δήμων για την έγκαιρη έναρξη, οργάνωση και υλοποίηση αποτελεσματικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης τους και την ανάδειξή τους σε θέμα υψηλής προτεραιότητας»

-«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου από τον ιό του ΔΝ.» 

Στην βάση αυτή, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η πρόταση της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας) για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών (Αριθμ. Πρωτ.: 118/17.8.2018), όπου μεταξύ άλλων τονίζεται, πως:

 «…Είναι αναγκαία η δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Θα βρίσκονται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και της χώρας που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και κυρίως θα αποκτούν γνώση και τεχνογνωσία η οποία θα αποτελεί κτήμα της πολιτείας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων  δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, προγράμματα, που και αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες αφανίζουν ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές της χώρας.».

Με δεδομένο παράλληλα ότι η αναγκαιότητα ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών  με τοπική και περιφερειακή εξειδίκευση καθίσταται αυταπόδεικτη, με ότι αυτό απαιτεί ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

Ποια άμεσα μέτρα έχουν ληφθεί και ποιες άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις προγραμματίζονται για τον έλεγχο της ολοκληρωμένης και αποδοτικότερης υλοποίησης  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ώστε να αντιμετωπισθούν δραστικά οι συνέπειες από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

-Είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ να στηρίξει την πρόταση της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. , για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών;

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ