Μενού Κλείσιμο

«I can’t BREATHE» – Αφήστε την Κατερίνη να αναπνεύσει!

Κάτι γίνεται στην πόλη… κάτι γίνεται στις «παρυφές» της ή αν θέλετε στο «παραποτάμιο» κομμάτι της. Η ανυπόφορη κατάσταση της δυσωδίας, της ρύπανσης των ρεμάτων που «δηλητηριάζουν» το περιβάλλον δεν μπορεί να μείνει κρυφή, ειδικά όταν βρωμάει τόσο. Μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος Κατερίνης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια θεσμικά να δώσει ένα τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση η οποία τους θερινούς μήνες «αποτυπώνεται» στις ακτές μας. Εδώ και χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων, θέλοντας να διαφυλάξει τα συμφέροντα των μελών της που έβλεπαν να χάνουν επισκέπτες λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων (sic), έχει επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού οι θεσμικές διαδικασίες είναι τουλάχιστον δυσκίνητες και απελπιστικά αργές.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, οι πολίτες (τα κινήματα, όπως αρέσει σε κάποιους να λένε) ήταν απελπιστικά απόντες, αν και αυτοί ήταν που κυρίως υφίσταντο την βρώμα και την δυσωδία. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως αυτό έχει αλλάξει και μέρα με τη μέρα η αντίδραση γιγαντώνεται και ο μοχλός πίεσης προς τα «κέντρα εξουσίας» και τη δικαιοσύνη μεγαλώνει.

Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης έχουν την τιμητική τους και οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε πως στην προκειμένη περίπτωση έγιναν ένα χρήσιμο εργαλείο. Ή καλύτερα, για να μην αδικούμε τα γεγονότα, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν σωστά και έγιναν το εργαλείο όχι απλά εκτόνωσης της αγανάκτησης, αλλά αφετηρία δράσης και αντίδρασης.

Πολίτες που καθημερινά (καλοκαίρι καιρό) αναγκάζονται να κλείνονται στα σπίτια τους, από την ανυπόφορη οσμή που διαπερνά την πόλη κατά μήκος του Πέλεκα, ξαφνικά απέκτησαν φωνή. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και αποφάσισαν να δράσουν και να αντιδράσουν, κουρασμένοι από τις δικαιολογίες και αγανακτισμένοι από όσα συμβαίνουν. Είναι από τις φορές που το δίκιο σε πνίγει, επειδή έχεις μπροστά σου το πρόβλημα, έχεις τη λύση του και αντιλαμβάνεσαι ότι οι αρμόδιοι εμφανίζονται απρόθυμοι να δράσουν. Είναι από τις περιπτώσεις που ο πολίτης νιώθει ότι «φωνάζει» αλλά κανείς δεν ακούει. Είναι από τις περιπτώσεις, που λες «δεν πάει άλλο, τουλάχιστον θα τα πω μπας και ξεθυμάνω». Σ’ αυτήν την περίπτωση, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: ή να χαρακτηριστείς γραφικός ή να αγγίξεις ευαίσθητη χορδή και τελικά βρεις κι άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με σένα και «πνίγονται» επειδή δεν ακούγεται η φωνή τους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι φωνές (και οι αναρτήσεις για να είμαι πιο ακριβής) των λίγων, έφεραν και άλλες αναρτήσεις περισσότερων, πολλών, εκατοντάδων και η κοινή αγωνία για το κοινό τους πρόβλημα κατέληξε σε ένα κίνημα που μπορεί (δεν είμαι βέβαιος) να αλλάξει κάτι. Οι δεκάδες αναρτήσεις σε καθημερινή βάση, απλών δημοτών για τη δυσοσμία που καλύπτει το βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης, κάνοντας την καθημερινότητά τους ανυπόφορη, είχαν αποτέλεσμα. Ακόμη και οι κάτοικοι άλλων περιοχών της Κατερίνης, που δεν είχαν ιδέα για το τι συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιοχές έμαθαν. Η ομάδα που δημιούργησαν στο facebook «I can’t BREATHE», απέκτησε καθημερινούς αναγνώστες από όλες τις περιοχές της πόλης και εκατοντάδες μέλη. Το πρόβλημα έγινε γνωστό σε πολλούς περισσότερους, ενώ η ομάδα (για μένα όχι ανέλπιστα) απόκτησε φίλους και συνοδοιπόρους.

Μετά την πρώτη αντίδραση και τις δημόσιες καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση, ήρθε το επόμενο βήμα, αυτό της δράσης και του αιτήματος με τίτλο «Αφήστε την Κατερίνη να αναπνεύσει». Η ιστορία έχει δείξει πως το δυσκολότερο κομμάτι είναι ο συντονισμός των δράσεων και ο κοινός βηματισμός ανθρώπων που μπορεί να έχουν μεν το ίδιο πρόβλημα, αλλά μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ίσως και με διαφορετικά κίνητρα. Σ’ αυτό το κομμάτι τα άτομα που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να σχηματοποιήσουν την αντίδραση σε «θεσμικό επίπεδο» τα πήγαν περίφημα. Χωρίς να λείπουν και εκεί οι διαφορετικές προσεγγίσεις κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας που εδώ και μέρες έχει τεθεί στη διάθεση όλων των δημοτών προς υπογραφή.

Αφήστε την Κατερίνη να αναπνεύσει!

Με ένα κείμενο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και της πόλης, η ομάδα «I can’t BREATHE», θέτει το πλαίσιο των διεκδικήσεών της. «Αγωνιζόμαστε για μια λογική, άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, η οποία θα είναι ικανοποιητική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον τόπο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, να δράσουν και να εφαρμόσουν το νόμο, όπου αυτός δεν εφαρμόζεται.

Στο κείμενό τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εμείς οι κάτωθι υπογράφοντες, κάτοικοι της πόλης της Κατερίνης, αιτούμαστε από την Πολιτεία και τις κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεση δράση για την επίλυση σε κρίσιμο ζήτημα περιβαλλοντικής μόλυνσης που αλληλένδετα βλάπτει τη δημόσια υγεία.

Κάθε βράδυ, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, μια δυσωδία διαχέεται στον αέρα σε μεγάλο μέρος της πόλης, προερχόμενη από επιβλαβείς ουσίες που απορρίπτονται στα ρέματα της περιοχής. Αδυνατούμε πια, να καθίσουμε στις αυλές και τα μπαλκόνια. Κλείνουμε τα παράθυρα, για να μην εισέλθει η άκρως ενοχλητική μυρωδιά στα σπίτια μας!

Οι τοπικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετερίες), ήδη επιβαρυμένες από την πανδημία, έχουν πληγεί και από την ανυπόφορη οσμή του αέρα. Η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά υποβιβάζοντας την ποιότητα της ζωής μας. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, θα καταστούν μη αναστρέψιμες. Δεδομένου δε, ότι τα ρέματα με το ρυπογόνο φορτίο τους καταλήγουν στη θάλασσα, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία για ζημία στον τουρισμό, και αποθάρρυνση πιθανών μελλοντικών επενδυτών ενώ ήδη το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων έχει μειωθεί.

Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε όμηροι ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών. Κατανοούμε πως η μυρωδιά είναι πιθανό να προέρχεται από επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες άτομα. Δεν επιθυμούμε το κλείσιμο καμίας επιχείρησης. Επιθυμούμε όμως, την πιστή εφαρμογή των νόμων του κράτους και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Προς τούτο, απαιτούμε τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Αγωνιζόμαστε για μια λογική, άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει, η οποία θα είναι ικανοποιητική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και για τον τόπο μας!»

Το κίνημα στο… Δημοτικό Συμβούλιο

Η πρωτοβουλία που έλαβαν οι πολίτες μέσα από την ομάδα «I can’t BREATHE», έφτασε και στο δημοτικό συμβούλιο, με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Νταντάμη να κάνει αναφορά στην προσπάθεια, αλλά και στις δικές του ενέργειες για την ενεργοποίηση υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Νταντάμης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει, σημειώνοντας πως ήδη έχει συναντήσεις και ενημερώσει για το πρόβλημα εκτός από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τον Εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας πως αν ο δήμος δεν συνεχίσει εντατικότερα την προσπάθεια, δεν πρόκειται ν΄ αλλάξει τίποτα.

Ο αντιδήμαρχος Κατερίνης συμπλήρωσε πως μετά τον «ατελέσφορο κύκλο» συναντήσεων με τους τοπικούς, κατέληξε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που αποτελούν Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αναφέρεται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απευθυνθεί και στον Γραμματέα του Υπουργείου ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου και καταλογισμού των ευθυνών σε όσους τολμούν να ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην Πρωτοβουλία «I can’t BREATHE» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πολύ καλά ότι, υπάρχει μία κίνηση που αποκτά δυναμικά χαρακτηριστικά στην πόλη. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, η πόλη μας βρωμάει. Κι αυτό ο Δήμος Κατερίνης δεν μπορεί να το επιτρέψει. Τέρμα! Ως εδώ, με την όση ασυδοσία υπήρξε».

Β.Ζ.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ