Μενού Κλείσιμο

Γιώργος Νταντάμης: Να μπούμε στην ειδησεογραφία με έργα και θετικές ειδήσεις

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Ο τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να γίνεται ένας τόπος καλύτερος και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο προστασίας περιβάλλοντος. Δεν αρκεί να διαφημίζεις μόνο αυτό που έχεις, αλλά συνεχώς πρέπει να βρίσκεσαι σε μια διαδικασία αναβάθμισης τού προϊόντος σου.

Τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος Κατερίνης έκανε δυναμικό μπάσιμο στην υπόθεση τουριστικής προβολής. Τη σύσταση αντιδημαρχίας Τουρισμού, ακολούθησε εκείνη της Επιτροπής Τουρισμού, όπου επαγγελματίες και φορείς της Κατερίνης (αλλά και της Πιερίας γενικότερα όπως η Ένωση Ξενοδόχων ή το Εργατικό Κέντρο) συζητούν, προτείνουν και κυρίως υλοποιούν δράσεις για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας.

Το «εύκολο της υπόθεσης» είναι η πολιτική απόφαση. Το δύσκολο κομμάτι είναι ο σχεδιασμός, η στόχευση και η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών, που θα αποτελέσει τελικά, την καλύτερη διαφήμιση του τόπου μας.

Στο ερώτημα αν απαιτούνται πολλά χρήματα για την προβολή της Κατερίνης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης είναι απόλυτος: «Τα χρήματα είναι το λιγότερο… Πρώτα θα είσαι δημιουργικός, θα αξιοποιήσεις τις δημόσιες σχέσεις σου και θα έχεις συγκεκριμένες στοχεύσεις»

Η συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού διεξάγεται στην «καρδιά της θερινής σεζόν», μιας σεζόν που ούτως ή άλλως έχει ιδιαιτερότητες λόγων των δεδομένων που δημιούργησε η πανδημία.

«Επιδίωξή μας είναι, η Κατερίνη να αλλάξει στίγμα στο χάρτη της χώρας. Να αναβαθμιστεί! Και δεν σας κρύβω, επειδή έχω μεγάλη εμπειρία και ως παλιός αυτοδιοικητικός και ως ενεργός πολίτης, πως είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Κατερίνης έχει σχέδιο για να το πετύχει», υποστηρίζει ο κ. Νταντάμης. «Ως δήμος Κατερίνης θέλουμε να “απογειώσουμε” την μητρόπολη του νομού που είναι η Κατερίνη. Θέλουμε να απογειώσουμε τον τουρισμό στο Δήμο Κατερίνης, αλλά ξέρουμε καλά, πως σε έναν τόσο μικρό νομό, δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια που να χωρίζουν την χαρά της επίσκεψης. Ίσα, ίσα προκρίνουμε την επίσκεψη σε όλα τα αξιόλογα μέρη, γιατί μάς ενδιαφέρει ο κόσμος να έρχεται στο νομό, διότι όταν έρχεται στο νομό, θα έρθει και στην πόλη. Δουλεύουμε συνολικά το branding της πόλης με τον ίδιο τον νομό. Επιδιώκουμε τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών φορέων, των επαγγελματικών φορέων και αυτό εκφράζεται μέσα από την Επιτροπή Τουρισμού» σημειώνει.

Για κάποιον που έχει ακούσει αμέτρητες φορές παρόμοιες υποσχέσεις ή δεν μπαίνει στον πειρασμό να συνεχίσει την κουβέντα ή επιμένει στο «πώς».

Και το «πως», όπως προκύπτει από τη συζήτηση, έχει να κάνει με τις υποδομές, με το σχέδιο, αλλά και με την καθημερινότητα και κυρίως, τις εμπειρίες που θα έχει στις βαλίτσες του ο επισκέπτης φεύγοντας. «Δεν φτάνει να του δείχνουμε τη θάλασσα. Θα πρέπει όταν έρθει, αυτό που θα βιώσει να μην απέχει από εκείνο που είχε φανταστεί βλέποντας μια φωτογραφία» και ως προς αυτό, ο Δήμος έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία περιορισμού των παραβατικών συμπεριφορών που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, στην οποία δεν υπολογίζει «κόστος». Και φαίνεται, πως τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας είναι ήδη ορατά.

«Κεντρικός στόχος είναι η προβολή του τόπου μας, για την προσέλκυση επισκεπτών, 365 μέρες το χρόνο» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως το πακέτο που προσφέρει ο Δήμος Κατερίνης, αλλά και όλη η Πιερία, καλύπτει όλα τα είδη τουρισμού. «Υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο επιλογών για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή μας. Από την θάλασσα και το βουνό, στον αναρριχητικό τουρισμό, την ορεινή ποδηλασία, τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης σπουδαιότητας. Η παραμονή στην Κατερίνη, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη μέσα σε μια ώρα να βρεθεί σε Πέλλα, Βεργίνα, ακόμη και Μετέωρα… και ακόμη πιο σύντομα, μέσα σε λίγα λεπτά στον σπουδαίο Όλυμπο, το Δίον, τον Παλαιό Παντελεήμονα, το Λιτόχωρο και το Κάστρο του Πλαταμώνα» υποστηρίζει ο κ. Νταντάμης. Σε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, εκτιμά, πως θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως η ακτή του δήμου Κατερίνης είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη ακτή στη χώρα. Και είναι πραγματικότητα πως η πρόσβαση στην Κατερίνη είναι εξαιρετικά εύκολη μέσω της Εθνικής Οδού ή και του Σιδηρόδρομου. Λίγες μόλις ώρες χρειάζεται από την Αθήνα ή την Αλεξανδρούπολη ή ακόμη και από την Ήπειρο για να βρεθείς με απόλυτη ασφάλεια στην Κατερίνη και την Πιερία.

Η Επιτροπή Τουρισμού, έχει επιλέξει στοχευμένα να κινηθεί με εξωστρέφεια και τα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής να γίνουν πλεονεκτήματα και της Κατερίνης. «Θέλουμε ο επισκέπτης να έρθει στην πόλη και να χαρεί πράγματα που διαθέτει η πόλη. Από την πλευρά μας κι εμείς, σ’ αυτόν που επιλέγει την Παραλία, τον Κορινό ή την Ολυμπιακή Ακτή, του λέμε πως δεν χρειάζεται να μείνεις μόνο εδώ, αλλά κάνε πιο πλούσιες τις διακοπές σου. Πήγαινε να δεις την ορεινή Πιερία, τον Κολινδρό που έχει ένα ενδιαφέρον, το Λιτόχωρο, τον Παλαιό Παντελεήμονα, κάνε μπάνιο στην Γρίτσα ή στην Πλάκα ή στην Λεπτοκαρυά, πήγαινε στο Κάστρο του Πλαταμώνα, πήγαινε στο Δίον που έχει έναν υπέροχο αρχαιολογικό χώρο» τονίζει ο κ. Νταντάμης. Από πλευράς Δήμου Κατερίνης έχει γίνει αντιληπτό, πως τονώνεις το τουριστικό ρεύμα της περιοχής σου, προτείνοντας εξωστρεφείς δράσεις πέρα από τον δικό σου πυρήνα. «Αυτή είναι η στρατηγική μας! Και πόσο μάλλον εμείς, ως πρωτεύουσα του νομού, που πρέπει να τονίσουμε όλα τα προτερήματα που έχει όλος ο νομός, πέρα από τα στενά διοικητικά όρια του Δήμου Κατερίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την συζήτηση γίνεται εμφανές ότι η Κατερίνη δεν στέκεται «φοβικά» ή και μειονεκτικά έναντι άλλων όμορων περιοχών και «ποντάρει» με σιγουριά και στα δικά της πλεονεκτήματα. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού «η περιοχή μας έχει δύο πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η προσβασιμότητα, όπου φτάνεις χωρίς βαπόρια και αεροπλάνα. Φτάνεις οδικώς με τον φθηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Το δεύτερο είναι πως στην Πιερία βρίσκεις συμπυκνωμένο εκείνο που ψάχνει ο επισκέπτης σε όλη την Ελλάδα. Ένας επισκέπτης της περιοχής μας, μπορεί να τα ζήσει όλα εδώ, χωρίς να χρειάζεται να γυρίσει όλη τη χώρα. Θάλασσα, βουνό, ενδοχώρα, γραφικά χωριά, αρχαιότητες, καλό φαγητό, πολιτισμό και κυρίως, καλές τιμές!»

Το εύλογο ερώτημα που ακολουθεί είναι, πώς «επικοινωνεί» όλο αυτό το πακέτο πλεονεκτημάτων ο Δήμος Κατερίνης… «Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία αντιδημαρχίας Τουρισμού, η οποία ήταν προεκλογική δέσμευση και του συνδυασμού μου, και του συνδυασμού του δημάρχου». Μέσα από την Επιτροπή Τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος, προέκυψε ένα σχέδιο δράσης προβολής, επικεντρώνοντας στο να αναδειχθεί πρώτα από όλα η Κατερίνη, «διότι είμαστε δήμος Κατερίνης».

Όπως σημειώνει, το branding της πόλης, δεν θα ανέβει μόνο από τη διαφήμιση, αλλά και από δράσεις που θα κάνεις και σχετίζονται με την γενικότερη στόχευση που έχει θέσει η διοίκηση. «Έχεις πετύχει την «έξυπνη πόλη»; Έχεις πετύχει έναν οργασμό εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι μόνο συνοικιακού; Έχεις πετύχει να γίνεσαι είδηση πανελλήνια ως καλό παράδειγμα πρακτικών ή υποδομών; Έχεις βελτιώσει την κινητικότητα μέσα στην πόλη τόσο με το κυκλοφοριακό όσο και το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων; Όλα αυτά, είναι σε εξέλιξη, είναι αντικείμενα που τα δουλεύουμε» και έχουν βαρύνουσα σημασία σ’ αυτό που θέλουμε να προβάλουμε ως προϊόν επισκεψιμότητας, αναφέρει ο κ. Νταντάμης. «Ήδη “τρέχουμε” τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Είναι μια μεγάλη υπόθεση, διότι αν δεν διαθέτεις ως πόλη τέτοιο σχέδιο δεν μπορείς να ενταχθείς σε κανένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχουμε ζητήσει από το “Πράσινο Ταμείο” να χρηματοδοτήσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επί του δικτύου πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης μαζί με την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Δημαρχείου. Αυτό όλο το σύστημα όπου ευελπιστούμε ότι θα καταθέσουν προτάσεις τα καλύτερα γραφεία, θα είναι μια παρακαταθήκη για την πόλη. Μιλάμε για ένα σύστημα πεζοδρόμων με νέα αισθητική και νέες τεχνολογίες που θα γίνει ένα κύτταρο ζωντάνιας και θα αναβαθμίσει και την εμπορική κίνηση. Όλο αυτό, θα δώσει υπεραξία στην πόλη και θα αποτελέσει είδηση για όλη την χώρα και όχι μόνο.»

Πέρα από τα μεγάλα σχέδια σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπως η φετινή, ο Δήμος έπρεπε να ανταποκριθεί και σε μια σειρά καθημερινών και χρόνιων ζητημάτων που αποτελούσαν «πληγή» στην τουριστική εικόνα του. Η συνεργασία Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών είναι άψογη διαβεβαιώνει ο Γιώργος Νταντάμης και αυτό φαίνεται από μια σειρά παρεμβάσεων που έγιναν φέτος εγκαίρως, ενώ κάποιες άλλες είναι σε εξέλιξη. «Αν ρωτήσετε τους επαγγελματίες των παραλιακών οικισμών, θα σας πουν πως αυτά που γίνανε την τελευταία χρονιά σε επίπεδο παρεμβάσεων δεν έγιναν καμία άλλη χρονιά. Σειρά παρεμβάσεων σε περιποίηση πρασίνου, καθαριότητα, η προβλήτα της Παραλίας η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, ενώ γκρεμίστηκαν και ασχήμιες που βρισκόταν στο παραλιακό μέτωπο. Φύγανε οι επικίνδυνες, ετοιμόρροπες και αντιαισθητικές κατασκευές, κατά μήκος της ακτής!

Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η παρέμβαση στον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της ακτής. Τέτοιοι ποδηλατόδρομοι θα ακολουθήσουν και μέσα στην πόλη, αναφέρει ο κ. Νταντάμης (προφανώς και με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Δόμησης), εκφράζοντας την βεβαιότητα πως όμοιοι δεν έχουν γίνει σε καμία πόλη της χώρας μας. «Όλα αυτά θα ειπωθούν και θα αναδειχθούν σε πανελλήνιο επίπεδο, αναδεικνύοντας την περιοχή μας. Θέλουμε να μπούμε στην ειδησεογραφία με έργα και θετικές ειδήσεις και να παραδέχονται πως τους ωραιότερους ποδηλατόδρομους τους είδαμε στην Κατερίνη.»

Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας όμως δεν περιορίζεται στο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, αφού όπως «αποκαλύπτει» ο αντιδήμαρχος, στην υπόθεση ΑΜΕΑ ο Δήμος «ετοιμάζει ωραίες εκπλήξεις.» Η ακτή ΑΜΕΑ, φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο εθνικό κέντρο πρόσβασης των ΑΜΕΑ στην πιο φιλική θάλασσα, αλλά να εξελιχθεί σε κέντρο και εθνικό και βαλκανικό και ευρωπαϊκό. «Είναι κάτι που δεν απαντάται πουθενά! Είναι μια καινοτομία του Δήμου Κατερίνης και δουλεύουμε αυτήν τη στιγμή επ’ αυτού» τονίζει χαρακτηριστικά

Παράλληλα ο κ. Νταντάμης υποστηρίζει πως υπάρχει το μεγάλο πρότζεκτ για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Πλατανόδασος, ακόμη και για το παλιό εργοστάσιο ξυλείας στη Μόρνα. «Είμαστε σε αλληλογραφία με το αρμόδιο υπουργείο. Επιθυμούμε την παραχώρησή του και την αξιοποίησή του ως ένα ακόμη επισκέψιμο σημείο στο ορεινό κομμάτι του Δήμου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την αντιδημαρχία Τουρισμού και την Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου, δίνεται στον πολιτισμό και κυρίως στο κομμάτι παραγωγής πολιτισμού. «Είναι ωραία όλα τα φολκλόρ πανηγύρια που γίνονται, διασκεδάζει ο κόσμος, κρατάμε μνήμες, αλλά πρέπει να παράγουμε και πολιτισμό! Πρέπει να δημιουργούμε πολιτισμό και να βοηθούμε τη νέα γενιά να εκφραστεί καλύτερα. Να γίνουμε κέντρο υποδοχής καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.» Στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος θέλει να εντάξει στις υποδομές πολιτισμού του το Εργοστάσιο Εμποτισμού του ΟΣΕ στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύμηνη συζήτηση με τον ΟΣΕ. «Είμαστε σε πολύμηνη συζήτηση με τον ΟΣΕ ώστε να μας εκχωρηθεί ο τόπος, να αναμορφωθεί αυτό το μεταβιομηχανικό περιβάλλον που υπάρχει και να γίνει κάτι αντίστοιχο μιας Τεχνόπολης, όπου θα προάγονται οι τέχνες και τα γράμματα και την ίδια ώρα θα αποτελεί χώρο συνάθροισης της νεολαίας» αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Για τον κ. Νταντάμη μια ειδική περίπτωση, αποτελεί το Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο όπως επισημαίνει για τον Δήμο Κατερίνης αποτελεί την αιχμή της εξωστρέφειας. «Είμαστε αρωγοί και στηρίζουμε το Φεστιβάλ οικονομικά και υλικά. Δεν μπορεί να κάνεις αναφορά στον πολιτισμό και να μην βοηθάς την ανάπτυξή του. Το Φεστιβάλ, ανήκει σε όλο το νομό. Νομίζω πως από δω και πέρα η αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο, ώστε οι ετήσιοι πόροι του, ως ένα βαθμό, να είναι εξασφαλισμένοι», σημειώνει.

Φέτος, για πρώτη φορά ίσως τόσο έντονα, πολλοί φορείς επέλεξαν να «κινηθούν» μόνοι τους για την προβολή της περιοχής. Εύλογα η συζήτηση ήρθε και σ’ αυτό το κομμάτι. «Μόλις φτιάξαμε εμείς την αντιδημαρχία και την Επιτροπή Τουρισμού επιχειρεί να ανασυσταθεί ο ΠΟΤΑΠ που ήταν εν υπνώσει, και παράλληλα κάνει καμπάνια και το Επιμελητήριο» σχολιάζει ο κ. Νταντάμης, συμπληρώνοντας πως σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο, έχει προσκληθεί και συμμετέχει στην Επιτροπή Τουρισμού. «Εμείς, θα επιχειρήσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις. Δεν χρειάζεται πολυδιάσπαση, αλλά συνεργασία όλων» υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας ευχάριστο το ότι ο κάθε δήμος έχει τη δική του αντιδημαρχία. Ωστόσο, παραδέχεται πως «σε ένα γενικότερο σχεδιασμό οφείλουμε να καθίσουμε οι τρεις δήμοι, γιατί όχι και η Περιφέρεια αν θέλει να συνεργάζεται και να συνεργαστούμε σε κοινές στοχεύσεις, σε καλύτερη διαχείριση του οικονομικού μπατζετ και στην ανταλλαγή ιδεών.»

Η προβολή… στην πράξη

Με στοχευμένο αφήγημα και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, ο Δήμος Κατερίνης προβάλλεται σε πανελλήνιας εμβέλειας έντυπα. Την Κυριακή, 26 Ιουλίου, η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξένησε ολοσέλιδη καταχώριση του Δήμου Κατερίνης. Ταυτόχρονα, ο Δήμος θα προβληθεί και μέσα από την free press έκδοση της ίδιας εφημερίδας στην αγγλική γλώσσα, η οποία θα διανεμηθεί σε μουσεία, ξενοδοχεία και άλλα κεντρικά σημεία, με βασική επιδίωξη τουρίστες να γνωρίσουν την περιοχή μας για μια μελλοντική επιλογή.

Ακόμη, την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Δημοκρατία» φιλοξένησε συνέντευξη του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και ολοσέλιδη καταχώριση προβολής του Δήμου. Επίσης, υπήρξε ολοσέλιδη καταχώριση στο ένθετο «Διακοπές» του Βήματος της Κυριακής, στις 28 Ιουνίου.

Ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε και στη δημιουργία σύγχρονου και στοχευμένου οπτικοακουστικού υλικού (τηλεοπτικό σποτ και διαμόρφωσή του για προβολή στα social media καθώς και ραδιοφωνικό σποτ), το οποίο προβάλλεται ανά την Ελλάδα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και ηλεκτρονικές ενημερωτικές σελίδες.

Ακόμη, στις 18 Ιουλίου, προβλήθηκε από το Star Channel, το ειδικό αφιέρωμα στον Δήμο Κατερίνης της εκπομπής «Γυρίσματα στην Ελλάδα», του οποίου οι συντελεστές φιλοξενήθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια των λήψεων.

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην τουριστική καμπάνια έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Κατερίνης (Facebook Δήμου Κατερίνης και Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, Instagram, ιστοσελίδα του Δήμου) όπου αναπαράγεται όλο το υλικό της τουριστικής προβολής.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ