Μενού Κλείσιμο

Για τα «Διαμάντια της Μεσογείου» ενημερώθηκαν φορείς της Πιερίας – Η νέα πρόταση για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος, που κομίζει το πρόγραμμα «Med Pearls»

Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg «Med Pearls» ENI CBCMED, ενημερώθηκαν σήμερα φορείς της Πιερίας και της Κατερίνης, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ουσιαστικά ήταν μια «εισαγωγή» στο πρόγραμμα ‘’Med Pearls’’, και περιελάμβανε παρουσίαση του προγράμματος Αργού – Βιώσιμου Τουρισμού και σύνδεση με την περιοχή, καθώς και συζήτηση για το Med Pearls Project.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενώσει τις περιοχές της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας και απευθύνεται στον εναλλακτικό τουρισμό και στον επισκέπτη ο οποίος αναζητά κάτι περισσότερο από τις αστικές περιοχές, σέβεται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και αφήνει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και, πριν από τη συνάντηση της Κατερίνης, πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη συναντήσεις, συγκεκριμένα μία στη Θεσσαλονίκη και μία στη Βέροια. Σκοπός του Med Pearls είναι να αναδειχθούν όλες οι ενεργές τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις των τριών Νομών, να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν, να καταπολεμηθεί η εποχικότητα του τουρισμού, να παραταθεί η διαμονή του επισκέπτη με εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού και τελικά να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.

Το Med Pearls, που θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, αποτελεί, σύμφωνα με τους οργανωτές του προγράμματος, «μια μεγάλη ευκαιρία, διότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, προκλήθηκε κρίση στον τουριστικό κλάδο, οπότε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία καθώς προβάλλει και οργανώνει εναλλακτικούς προορισμούς, έχει και το αίσθημα της ασφάλειας, δηλαδή φεύγουμε από τις αστικές περιοχές και πηγαίνουμε σε ένα ανοικτό περιβάλλον».

Η εκδήλωση ενημέρωσης φορέων του τουρισμού άρχισε με χαιρετισμό του Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τουρισμού Δήμου Κατερίνης, Γιώργου Νταντάμη.

Όπως ανέφερε ο κ. Νταντάμης, η φετινή τουριστική περίοδος έχει δυσκολίες στον τουρισμό της Κατερίνης, εννοείται και ευρύτερα της Πιερίας: «Δύσκολη χρονιά το 2020. Ως Δήμος Κατερίνης ξεκινήσαμε μια στοχευμένη εκστρατεία διαφημιστικής προβολής και θα είμαστε ευτυχείς εάν «πιάσουμε» σε ποσοστό το 25% ή το 30% (της περσινής τουριστικής περιόδου). Αν συμβεί αυτό, θα θεωρηθεί ότι είναι μια επιτυχία κάτω απ’ τις συνθήκες που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού», ανέφερε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ξεκινήσαμε, λοιπόν, στον εθνικό τύπο αλλά και στον περιφερειακό τύπο, μια στοχευμένη εκστρατεία διαφημιστικής προβολής, όπου στόχος πλέον είναι ο Έλληνας τουρίστας. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις τώρα διαφημιστική προβολή στα Βαλκάνια ή στην υπόλοιπη Ευρώπη σε μια εποχή εντελώς αμφίσημη και με κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή».

Ακολούθως, απευθύνθηκε στη Δημοτική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης και Εντεταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι σ’ αυτή την προσπάθεια προώθησης του τουρισμού. «Αυτή η ώσμωση που με πρωτοβουλία σας ξεκίνησε και σας απένειμα τα εύσημα στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, αυτή η ώσμωση «έπιασε τόπο». Θα ήθελα όμως, την άλλη φορά που θα κάνουμε συνάντηση, να κανονίσουμε να βρεθούμε και τα τρία μέρη του προγράμματος» (η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Ημαθία), είπε ο κ. Νταντάμης, επισημαίνοντας ότι οι συνεργασίες θα φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

«Σας συγχαίρουμε ξανά για την πρωτοβουλία σας, η οποία είναι εκπληκτική. Όπως είπα, η ώσμωση «έπιασε τόπο». Μιλάτε, αλλά και μιλάμε κι εμείς για 365 ημέρες τον χρόνο. Ιδιαίτερα ο δικός μας ο Νομός, ο Νομός Πιερίας, με τα Πιέρια Όρη και με τον Όλυμπο αλλά και με τον Θερμαϊκό όπου κανείς μπορεί να βρεθεί μέσα σε 20 λεπτά, όλο αυτό είναι κάτι απερίγραπτο», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό διαβεβαίωσε πως ο Δήμος Κατερίνης είναι πρόθυμος 100% να συνεισφέρει όπως μπορεί στην προώθηση αυτού του προγράμματος, «διότι έχουμε κοινό στόχο».

Σε δηλώσεις της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, ανέφερε, πως «Είμαστε εδώ για να κάνουμε την πρώτη επαφή με τον Νομό Πιερίας στο πλαίσιο του προγράμματος Med Pearls (Τα μαργαριτάρια της Μεσογείου).

Όπως τόνισε, δημιουργείται ένας διαδικτυακός χάρτης όπου σ’ αυτόν θα ενταχθούν όλες οι ενεργές τουριστικές επιχειρήσεις και θα προβάλλουμε ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Θα δημιουργηθεί λοιπόν ένας χάρτης ειδικός προς διαδρομή με τις 6 χώρες και θα προβληθεί πανευρωπαϊκά και θα έχει την ετικέτα Med Pearls, οπότε θα γίνει μια πολύ μεγάλη προβολή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

 Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ