Μενού Κλείσιμο

Φωτιά στο Μάτι: Ενοχή για 9 και απαλλαγή για 12 ζητά ο εισαγγελέας – Προτείνει αθώωση για Δούρου και Ψινάκη

Τα εννιά ονόματα για τα οποία ζήτησε καταδίκη.

Ως υπεύθυνο για την έναρξη της φωτιάς που σάρωσε ζωές και περιουσίες στο Μάτι «έδειξε» τον κάτοικο της Πεντέλης ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Παναγιώτης Μανιάτης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, κλείνοντας την αγόρευσή του, ζήτησε την ενοχή του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, καθώς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ήταν εκείνος, που, προσπαθώντας να κάψει κλαδιά απέναντι από το σπίτι του, έχασε τον έλεγχο.

«Ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τη φωτιά» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφερόμενος στα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία και απορρίπτοντας, παράλληλα, τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, που αρνείται την εμπλοκή του.

«Μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε τη φωτιά, με σκοπό να κάψει τα κλαδιά από τα δέντρα της ιδιοκτησίας του. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20.

Το αφήγημα ότι απουσίαζε δεν προκύπτει, έχω τη γνώμη… Οι αποδείξεις αγορών που προσκόμισε είναι ανώνυμες και η χρήση κάρτας δεν επιβεβαιώνει ότι τη χρησιμοποίησε αυτός. Θα μπορούσε να την είχε δώσει σε τρίτο, για να τη χρησιμοποιήσει» εξήγησε και πρόσθεσε : «Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη λυδία λίθο της συμφοράς.

Από ανθρώπινη άποψη αντιλαμβάνομαι ότι ο φόβος της απαξίας και του στιγματισμού της πράξης του τον αποτρέπει από μια ειλικρινή αποτύπωση όσων έπραξε…». Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ο εισαγγελεας ανέφερε πως ο μόνος που γνωρίζει τι πραγματικά έγινε είναι ο κατηγορούμενος και ο Θεός. «Τελικά, κάποιες πράξεις, όσο καταστροφικές και αν είναι, μόνο ο Θεός μπορεί (σ.σ. να τις γνωρίζει) και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Στην μαραθώνια πρότασή του, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σύνολο των κατηγοριών, που αντιμετωπίζουν οι 21 κατηγορούμενοι και ενίσχυσε τη θέση του, επικαλούμενος μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Ο εισαγγελέας τελικά ζήτησε την ενοχή 9 και την απαλλαγή 12 κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι:

Σωτήρης Τερζούδης (αρχηγός ΠΣ),
Βασίλης Ματθαιόπουλος (υπαρχηγός ΠΣ),
Ιωάννης Φωστιέρης (επικεφαλής ΕΣΚΕ),
Νίκος Παναγιωτόπουλος (επίγειος επικεφαλής ΠΣ),
Χαράλαμπος Χιώνης (επίγειος επικεφαλής ΠΣ),
Βάιος Θανασιάς (αντιδήμαρχος Μαραθώνα),
Ευάγγελος Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας),
Παύλος Ιωάννης Μπατάλης (αντιδήμαρχος Ραφήνας) και
Κ. Αγγελοπουλος, ο οποίος φέρεται ως υπεύθυνος για τον εμπρησμό.

Επιπλέον, ζήτησε την απαλλαγή των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής: Χρήστου ΓκολφίνουΦίλιππου Παντελεάκου, Δαμιανού Παπαδόπουλου, Χρήστου Λάμπρη, Χρήστου Δροσόπουλου, Γεωργίου Πορτοζούδη και Στέφανου Κολοκούρη. Επίσης, του τότε αξιωματικού στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπου Συρογιάννη, του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, της τότε Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και των τότε Δημάρχων Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης, Δημήτριου Στέργιου Καψάλη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους συγγενείς θυμάτων και θύματα.

 

ΠΗΓΗ: NEWSBEAST

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ