Μενού Κλείσιμο

ΕΣΗΕΑ κατά Γεροβασίλη: Μάστιγα για την ελευθερία του τύπου η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τη φίμωση των δημοσιογράφων

«Η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ με αφορμή την κατάθεση μήνυσης από την πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη εναντίον (και) δημοσιογράφων της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι (και η πέραν από κάθε φαντασία απειλές) που είχε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής με τον πραγματογνώμονα για τις αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο 102 συμπολιτών μας στο Μάτι, έχουν σοκάρει το Πανελλήνιο. Τα όσα λέει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον πραγματογνώμονα κ. Λιόντο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι πρόκειται για εντολές «άνωθεν» για συγκάλυψη των ευθυνών και τα οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή» ενόχλησαν σφόδρα την κ. Γεροβασιλη που κινήθηκε νομικά όχι μόνο κατά των δύο αξιωματούχων της Πυροσβεστικής, αλλά και κατά των δημοσιογράφων που τα δημοσίευσαν. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως οι δημοσιογράφοι υιοθετούν τα όσα αναφέρονται στους διαλόγους.

«Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον», χωρίς να φοβούνται τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων, υπογραμμίζει η ΕΣΗΕ, στηλιτεύοντας την ενέργεια της πρώην υπουργού και παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους διωκόμενους δημοσιογράφους της Καθημερινής.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε εξώδικα και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων -ή ακόμη απειλούν με αγωγές- οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την ενέργεια της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη να κινηθεί νομικά κατά συναδέλφων με αφορμή την δημοσιοποίηση υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι, που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να φοβούνται τις προειδοποιήσεις ή τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων, που διαθέτουν αυξημένη δυνατότητα δημοσίας απάντησης όταν θίγονται από καταγγελίες εναντίον τους.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει τους συναδέλφους της Καθημερινής και καλεί την πρώην υπουργό να αποσύρει τη μήνυσή της εναντίον των δημοσιογράφων, που έπραξαν το καθήκον τους, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από το ρεπορτάζ τους.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το καθήκον της, ρίχνοντας φως στην εγκυρότητα των καταγγελιών και των κινήτρων των εμπλεκόμενων.

Πρόσφατα, απόσυρση δημοσιευμάτων της Εφημερίδας των Συντακτών ζήτησε και ο εν ενεργεία υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος με δύο εξώδικα και απειλή αγωγής.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει μέσω της ΕΟΔ στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation-Ένδικα μέσα με στόχο να πλήξουν τη δημόσια συμμετοχή) καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς».

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ