Μενού Κλείσιμο

Επιχειρηματίες της Πιερίας μιλούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας: Βασίλης Αγιαννίτης – Moby Dick Pub

Επιχειρηματίες της Πιερίας μιλούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Το τελευταίο διάστημα, εννοώντας αυτό της πανδημίας, το οποίο έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο και πόσο μάλλον στη χώρα μας λόγω των πρωτόγνωρων μέτρων αντιμετώπισης του ιού COVID-19, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται χρόνια στην εστίαση και να δώσουμε το βήμα, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, μιας και ήταν αυτοί που βίωσαν «περισσότερο» όλες αυτές τις αλλαγές και τα μέτρα που έθετε κάθε φορά η Κυβέρνηση, μπαίνοντας όλο και βαθύτερα σε «περιπέτειες».

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν και κατ’επέκταση οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης, δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πληγή το διάστημα αυτό, με σκαμπανεβάσματα, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις τους. Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022 η πανδημία του κορονοιού θα κλείσει 2 «γεμάτα» χρόνια.

Περιορισμοί όσον αφορά την πληρότητα των μαγαζιών, απαγορεύσεις ακόμα και στη μουσική, απανωτά lock down, σημαντική πτώση του τζίρου, αμιγείς και μεικτοί χώροι για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πακέτα στήριξης επαρκή κι ανεπαρκή… Αυτά και πολλά ακόμα θα τα συζητήσουμε με τους επιχειρηματίες που εδρεύουν στην Κατερίνη: τον Τάσο Παπαναστασίου (Red Coffee Bar), τον Βασίλη Αγιαννίτη (Moby Dick Pub) και τον Σπύρο Τριανταφύλλου (Μπαρμπασπύρος). Όλοι τους έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστιάσης και ο λόγος τους, πάντα, είναι ευχάριστος και στην προκειμένη περίπτωση, ευχάριστος προς ανάγνωση.

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

  • Αρχικά να συζητήσουμε για το πρώτο lockdown. 13 Μαρτίου 2020 η Κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων, καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων. Επιτράπηκε μόνο το delivery και το take away. Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση – οι πρώτες σας κινήσεις;

Η πρώτη αίσθηση ήταν της ανασφάλειας. Δεν γνώριζε κανείς τι αντιμετωπίζει και τι έπεται. Με τις πρώτες μέρες να περνούν, η δουλειά έπεφτε συνεχώς σε σημείο, όπου κάποια καταστήματα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν μόνο με δύο υπηρεσίες. Έπειτα από 30 ημέρες, καταλάβαμε ότι κάποια καταστήματα δεν θα ξανά λειτουργούσαν ποτέ. Η περίοδος του Πάσχα, σχεδόν 40 ημέρες έπειτα από το Lockdown στις 13 Μαρτίου, η γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας, ο ζεστός καιρός και η επιδότησή των 800€ στους εργαζομένους έδωσαν μια γερή ανάσα και τόνωση στην εστίαση ώστε να κρατηθεί όσο μπορούσε μέχρι τις 25/05 που άνοιξε με τους γνωστούς τότε περιορισμούς.

  • Από το Μάρτιο του 2020 έχει ξεκινήσει μία «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» για τον κλάδο της εστίασης με αλλεπάλληλα «άνοιξε-κλείσε», περιορισμούς στην πληρότητα και στη μουσική με αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί; Τι αποτελέσματα είχε αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν θέλουμε να λάβουμε αποφάσεις για έναν ολόκληρο κλάδο, να διαβουλευτούμε με τους άμεσα εμπλεκομένους και να συμβουλευτούμε γνώστες της καθημερινότητας, έτσι θα ενταχθεί το στοιχείο του ρεαλισμού στην τελική απόφαση που θα λάβουμε. Το να καθίσουν γιατροί, δικηγόροι, υπουργοί και τεχνοκράτες στο τραπέζι για να αποφασίσουν πως θα σερβίρεται ο καφές, είναι σαν να ορίζεις εμένα ως υπεύθυνο για τα θέματα τις πυρηνικής ιατρικής. Γι’ αυτό το λόγο πάρθηκαν πάρα πολλές λάθος αποφάσεις που διαμόρφωσαν αυτή την συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση με τελικά αρνητικά αποτελέσματα.

  • Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά οικονομικών μέτρων στήριξης. Επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδότηση ενοικίων, μισθολογικού κόστους, ασφαλιστικών εισφορών, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων κ.α. Ηταν επαρκή αυτά τα μέτρα;

Η επιστρεπτέα προκαταβολή… ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους σε σχέση μ’ αυτά τις τράπεζας. Να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ δόθηκε καμία άλλη επιδότηση από τον κρατικό μηχανισμό προς την εστίαση, πλην της επιδότησης του ενοικίου. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επιδότηση προς τους εργαζομένους, όχι προς τους επιχειρηματίες. Η αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων ήταν προς όφελος του κράτους αλλιώς γνώριζε το υπουργείο οικονομικών ότι θα «κοκκίνιζαν» τα πάντα κι έτσι θα επιστρέφαμε σε χρόνο ρεκόρ στην κατάσταση μνημονίων. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν επαρκή. Καταρχάς, ο επιχειρηματίας της εστίασης δεν επιδοτήθηκε κανέναν μήνα με τα 532€, γιατί; Γιατί το κράτος θεωρεί ότι όλοι είχαν να ζήσουν; Γιατί δεν μερίμνησε για την διαβίωση του; Το πρόγραμμα τις επιδότησης παγίων έχει.. παγώσει. Δεν έτρεξε ποτέ. Το πρόγραμμα μέσω έσπα, έχει αυτή την στιγμή αδιάθετα 110εκ, γιατί τα κριτήρια είναι λανθασμένα κι άδικα. Για ποιο λόγο έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης κατά την περίοδο του lockdown; Όλα έγιναν λάθος.

  • Ποιες λύσεις θα προτείνατε εσείς όσον αφορά τα οικονομικά και υγειονομικά μέτρα;Έξ αρχής φωνάζουμε ότι θα πρέπει να διαβουλευτούμε ώστε να βρούμε βιώσιμες, ασφαλείς και ρεαλιστικές λύσεις. Το να κλείνουμε τη μουσική και να βάζουμε ωράριο, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Οι «ειδικοί» λένε ότι ευθύνεται η διασκέδαση κι εκεί γίνεται υπερ-μετάδοση. Δεν συμφωνώ αλλά θα το κάνω για χάρη της συζήτησης και θα ρωτήσω, για ποιο λόγο τότε βάζεις περιορισμούς σ’ ένα καφενείο ή ένα ψητοπωλείο και δεν βάζεις μόνο στα κέντρα διασκέδασης; Είναι δυνατόν να κλείνεις τη μουσική στη Θεσσαλονίκη και να βάζεις ωράριο λειτουργίας αλλά ταυτόχρονα στο θέατρο Δάσους να γίνεται συναυλία του Πάριου με 20.000 κόσμο; Πόσο «ειδικός» μπορεί να χαρακτηρίζεσαι όταν λαμβάνεις μια τέτοια απόφαση; Η λύση είναι να παρακινήσεις τον πολίτη ώστε να αποκτήσει ατομική ευθύνη κι όχι να τιμωρείς τον καταστηματάρχη για το αν ο ανεμβολίαστος πολίτης εισέλθει στο κατάστημα χωρίς μάσκα. Νιώθω ότι ο κρατικός μηχανισμός αναζητεί μόνιμα εξιλαστήρια θύματα.
  • Η πανδημία όπως κάθε μεγάλη κρίση αναδυκνύει καινοτομίες. Ποιες νέες ιδέες και πρακτικές έχετε εφαρμόσει;

Η PUB είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει την απόλυτη μίξη πελατών, όσον αφορά την ηλικία και την κουλτούρα. Μοιραία, λοιπόν, δεν συγκαταλέγεται στα καταστήματα που διέθεταν τα προϊόντα τους εκτός μαγαζιού, μιας και στηρίζονται στην ατμόσφαιρα. Το MobyDick ήταν το πρώτο κατάστημα στην Κατερίνη και η πρώτη PUB στην Ελλάδα που ανέπτυξε την υπηρεσία από την πρώτη καραντίνα των 2,5 μηνών και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα. Μια άλλη πρακτική που εφαρμόσαμε στο διάστημα των 6,5 μηνών που ήμασταν σε Lockdown, ήταν η αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου, αφαιρώντας το κόστος της υπηρεσίας sit-in και τέλος, καθιερώσαμε την προσφορά 1+1 κάθε Δευτέρα ώστε να γνωρίσει ο πελάτης τα προϊόντα μας καθώς.

  • Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται. Είναι αυτό ένα θετικό δείγμα; Τι περιμένετε από εδώ και πέρα; Πότε πιστεύετε ότι η ιστορία αυτή θα φτάσει σε ένα τέλος;

Είμαι από τους πρώτους ανθρώπους του κλάδου που φώναζαν ότι οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να επαναλειτουργήσουν με πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους ή νοσησαντές πολίτες. Το έγραψα σε ανάρτηση στα social media, έκανα επαφές με τους Βουλευτές της Πιερίας, το κοινοποίησα στα σωματεία εστίασης, στο κίνημα #estiasigreece και στην ομοσπονδία. Αυτό το μέτρο δεν πρέπει ν’ αρθεί. Είναι το μόνο θετικό για την κατάσταση που ζούμε.  Δυστυχώς όμως δεν είμαι αισιόδοξος για τον χειμώνα. Εκτιμώ ότι θα κάνουν πίσω και στο τέλος θα φτάσουμε σ’ ένα ακόμη Lockdown στην εστίαση με οποιαδήποτε μορφή. Ο κλάδος δηλαδή που δέχεται τους περισσότερους περιορισμούς, θ’ αναγκάζεται να βλέπει τον κόσμο να στοιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα στάδια και στα κλειστά πάρτι και να μην μπορεί να κάνει τίποτα.

Εκτίμηση για το τέλος όλης αυτής της κατάστασης, είναι ο Δεκέμβρης του ’22.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ