Μενού Κλείσιμο

Ελατοχώρι: Γεγονός το πρώτο Κέντρο  Στήριξης Γυναικών της Υπαίθρου

Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Γυναικών της Υπαίθρου είναι γεγονός. Ξεκινάει την δράση του από την Κεντρική Μακεδονία, και συγκεκριμένα από την Π.Ε. Πιερίας. Ήδη η σύστασή του ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, στο Ελατοχώρι, όπου φιλοξενήθηκε η 6η διακρατική συνάντηση του έργου NetRaw που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε.

Με την παρουσία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ (UGA) και του γυναικείου συνεργατικού φορέα Grains d’ici, από την Γαλλία, του συνεταιρισμού Resilience Earth (RE) από την Καταλονία και του Κέντρου Εργάνη από την Ελλάδα έγινε ενημέρωση τοπικών φορέων και ΜΜΕ και ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες της ιδέας.

Μέσα από την εμπειρία αλλά και την πρόσφατη ερευνητική δουλειά που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και γυναικών του Ελατοχωρίου, στο πλαίσιο του έργου NetRaw , καταδεικνύεται η ανάγκη για δομές και για δράσεις. Δομές και δράσεις οι οποίες θα υποστηρίζουν τις γυναίκες της υπαίθρου και μέσα από την βελτίωση της θέσης τους στης κοινωνική και οικονομική ζωή, θα συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Το Κέντρο θα έχει την μορφή της κοινοπραξίας φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), γυναικείων συλλογικοτήτων και εμπειρογνωμόνων σε θέματα φύλου από την Πιερία, Ημαθία και Θεσσαλονίκη.

Η παρουσίαση έγινε στις 18 Νοεμβρίου, στον παραδοσιακό ξενώνα το «Πατρικό», στο Ελατοχώρι.  Παρόντες: ο αντιδήμαρχος  Κοινοτήτων δήμου Κατερίνης Κώστας Γραμματικόπουλος, η διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής Μπέτυ Παρτσαλίδου, μέλη του τοπικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συλλόγων και δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου. Επίσης παρούσες ήταν οι εκπρόσωποι των ΚοινΣΕπ Περί-έργον από την Κατερίνη, Σπείρα Γης από την Σφενδάμη Πιερίας, του γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού Εύγε από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης.

Τις εισηγήσεις έκαναν η Πόπη Σουρμαΐδου, από το Κέντρο Εργάνη, η καθηγήτρια κα Sophie Louargant από το UGA, η ερευνήτρια κα Erika Zarate από το RE, την επιστημονική τεκμηρίωση έκανε η Δρ Αννα Τριχοπούλου, ερευνήτρια και συγγραφέας.  Τα τοπικά δεδομένα που οδήγησαν στην δημιουργία της τοπικής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μούσες Πολύτροπες παρουσίασε η πρόεδρός της και τοπική σύμβουλος κα Αναστασία Μποστανίτη, ενώ την διοργάνωση επιμελήθηκαν και υποστήριξαν όλα τα μέλη της ΚοινΣΕπ Μούσες Πολύτροπες από το Ελατοχώρι. 

Η πρώτη πρόσκληση για διεύθυνση της δικτύωσης τοπικών φορέων και ενημέρωση των γυναικών της Πιερίας, σε θέματα δημιουργίας μιας βιώσιμης επιχείρησης ή ενός συνεταιρισμού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στην Κατερίνη.

Τι είναι το Κέντρο Εργάνη

Το Κέντρο δημιουργήθηκε το 1991. Υποστηρίζει γυναίκες, νέους, δημιουργικές ομάδες και μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων σε θέματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (κοινωνιολόγους, νομικούς, οικονομολόγους, ψυχολόγους) και παρέχει πληροφόρηση, ενημέρωση, ευέλικτη κατάρτιση και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων και έργων με στόχο την υλοποίηση του σκοπού του.

Το Κέντρο Εργάνη ξεκίνησε με εκπαιδευτικά προγράμματα για γυναίκες που αναζητούσαν εργασία ή ήθελαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας.

Δέκα χρόνια από την ίδρυσή του, έγινε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπό με την μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιίρίας που αποτελείται από φορείς.

Με την πάροδο των ετών, το Κέντρο Εργάνη ανέπτυξε και προσάρμοσε τις υπηρεσίες του, διεύρυνε τις ομάδες στόχου, δημιούργησε εκπαιδευτικά εργαλεία επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των γυναικών, των νέων, των μελών ευπαθών ομάδων, των συνεταιρισμών και των δημιουργικών ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό ή ένα ομαδικό εγχείρημα.

Συμμετέχει σε δίκτυα περιφερειακά, εθνικά και διακρατικά μεταφέροντας την εμπειρία του και κερδίζοντας από την εμπειρία αντίστοιχων κέντρων στην Ευρώπη.

Σήμερα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, πληροφόρησης, συμβουλευτικής και ευέλικτης κατάρτισης σε γυναίκες που αναζητούν απασχόληση ή θέλουν να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν μια επιχείρηση.

Επίσης παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε ομάδες νέων, δημιουργικές ομάδες που θέλουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή ένα κοινό ομαδικό εγχείρημα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.