Μενού Κλείσιμο

Εγγραφή ποικιλιών στον εθνικό κατάλογο: Μπαίνει τάξη στο θεσμικό πλαίσιο

Βασικός στόχος του Υπουργείου, η ενθάρρυνση των καλλιεργειών συγκεκριμένων προϊόντων, από τους παραγωγούς της χώρας. Ανοίγει ο δρόμος για την εγγραφή του ακτινιδίου στον εθνικό κατάλογο

Να βάλει τάξη στη διαδικασία εγγραφής ποικιλιών μεγάλου αριθμού φυτικών ειδών στον εθνικό κατάλογο, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό. Στόχος, του κ. Βορίδη, η ενθάρρυνση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς της χώρας

Με την απόφαση ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής και διαγραφής ποικιλιών (νέων και τοπικών ή παραδοσιακών) στον εθνικό κατάλογο για είδη όπως το αβοκάντο, το ακτινίδιο, το ιπποφαές, η αννόνα, ο λωτός, το μάνγκο, η μουσμουλιά, η μακαντάμια, η μπανάνα, η φραγκοσυκιά, η χαρουπιά και το μαστιχόδενδρο ή σχίνος.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή των ποικιλιών των ειδών αυτών στον εθνικό κατάλογο δεν ρυθμίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία και με την απόφαση του Υπουργού επέρχονται ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, βάζοντας σε τάξη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καθώς τα περισσότερα από τα είδη αυτά παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της πατρίδας μας.

 Με την εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο της Ελλάδας θα υπάρχει και η ταυτότητα της κάθε εγγεγραμμένης ποικιλίας, στοιχείο σημαντικό για την φύτευση και καλλιέργεια φυτών εγνωσμένης ταυτότητας και κατ’ επέκταση την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση δίδεται η δυνατότητα στα φυτώρια να παράγουν φυτά με ταυτότητα (πιστοποιημένο υλικό), προκειμένου οι παραγωγοί να αξιοποιούν την ποικιλιακή ταυτότητα και να αποφεύγεται η εισαγωγή των φυτών αυτών από το εξωτερικό.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ