Μενού Κλείσιμο

Διεύθυνση Δασών Πιερίας – Τι ζητά από όσους περισυλλέξουν τραυματισμένα άγρια ζώα

Με αφορμή περιστατικά εντοπισμού τραυματισμένων, άρρωστων, εξαντλημένων ή ορφανών άγριων πτηνών και άγριων ζώων (θηλαστικών – ερπετών), η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, εξέδωσε οδηγίες, ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη αυτών των ζώων

Μετά από επικοινωνία της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας με την ΜΚΟ «Δράση για την Άγρια Ζωή», η υπηρεσία προχώρησε στην κοινοποίηση των οδηγιών, για τις απαραίτητες ενέργειες ως προς το χειρισμό των ζώων, ήτοι, την περισυλλογή, την παροχή πρώτων βοηθειών και την αποστολή στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων.

Όπως σημειώνει η Διεύθυνση Δασών, πριν την αποστολή – μεταφορά του ζώου στο Κέντρο Περίθαλψης, είτε με τα ΚΤΕΛ είτε με άλλο μέσο, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία ώστε να υπάρχει εκπρόσωπός τους για την παραλαβή (τηλ. 6979914852). Στην περίπτωση αποστολής του τραυματισμένου πτηνού με τα ΚΤΕΛ Πιερίας (η οποία μέχρι σήμερα γίνεται αδαπάνως από την εταιρεία και τους ευχαριστούμε για τη συνδρομή), επί της συσκευασίας αποστολής θα πρέπει να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία του αποδέκτη για την παραλαβή του ζώου: Δράση για την Άγρια Ζωή – 9ο χλμ Θεσσαλονίκης-Αθηνών, Σίνδος.

Χρήσιμο είναι κατά την περισυλλογή του πτηνού να σημειώνονται, η ημερομηνία και η θέση όπου βρέθηκε, ως ελάχιστα στοιχεία που θα πρέπει να γνωστοποιούνται τόσο στο Κέντρο Περίθαλψης όσο και στην υπηρεσία μας, προκειμένου, ανάλογα με την πορεία της υγείας του ζώου να γίνεται απελευθέρωσή του στην ίδια περιοχή.

Σε περίπτωση που τα προς περισυλλογή πτηνά βρίσκονται επί του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. πελαργοί) θα πρέπει να ζητείται η συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ (τηλ. Κέντρο: 23510 69430 τηλ. Βλαβών 11500), τους οποίους ευχαριστούμε για τη μέχρι σήμερα σε αρκετά περιστατικά άμεση και αμέριστη συνδρομή τους. Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστεί η επιβεβαίωση της αναγκαιότητας επέμβασης από την υπηρεσία μας, καταλήγει η Διεύθυνση Δασών

Ποια είναι η ΜΚΟ «Δράση για την Άγρια Ζωή»

Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων και την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον

Περισυλλογή και Πρώτες Βοήθειες τραυματισμένου άγριου πουλιού

 1. Καλείτε άμεσα τη Δράση για την Άγρια Ζωή στο τηλ 6979 914852
 2. Βρίσκετε ένα ευρύχωρο (σε σχέση με το μέγεθος του πουλιού) σκληρό χαρτόκουτο
 3. Βεβαιώνεστε ότι ο πάτος του είναι καλά κολλημένος
 4. Χρησιμοποιείτε ένα αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. μολύβι, ψαλίδι ή μαχαίρι) για να ανοίξετε τρύπες και στις 4 πλευρές του
 5. Στρώνετε αρκετά φύλλα εφημερίδας στον πάτο του κουτιού και κόβετε μερικά φύλλα σε μορφή λωρίδων
 6. Σκεπάζετε το πουλί χρησιμοποιώντας κάποιο ύφασμα ή πετσέτα
 7. Προσέχετε ιδιαίτερα τα νύχια και το ράμφος
 8. Οπωσδήποτε σκεπάζετε το κεφάλι του για να περιορίσετε το προκαλούμενο stress
 9. Τοποθετείτε το πουλί στο χαρτόκουτο
 10. Κλείνετε καλά το χαρτόκουτο από πάνω με κολλητική ταινία
 11. Μεταφέρετε το πουλί σε ήσυχο και ζεστό μέρος μέχρι να κανονίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στο σταθμό Α’ βοηθειών της Δράσης για την Άγρια Ζωή

Προσοχή: Μην επιχειρήσετε να δώσετε νερό ή φαγητό και μη χορηγήσετε κανένα φάρμακο στο πουλί αν δεν επικοινωνήσετε πρώτα με τη Δράση για την Άγρια Ζωή, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του και να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του!

Επίσης μην κρατάτε το πουλί παραπάνω χρόνο απ’ όσο χρειάζεται για να το μεταφέρετε και να το τοποθετήσετε στο χαρτόκουτο.

Τέλος, μην αφήσετε το άγριο ζώο στον ίδιο χώρο με κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, οικόσιτα ή καλλωπιστικά πτηνά).

Θηλαστικά – Όταν πρόκειται για κάποιο θηλαστικό είναι πιθανό να απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί και περισσότερες οδηγίες για την περισυλλογή και μεταφορά του. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η επικοινωνία με την ομάδα μας προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Όπως και να έχει δεν πρέπει να αφήσετε το άγριο ζώο στον ίδιο χώρο με κατοικίδια ζώα (σκύλοι, γάτες, οικόσιτα ή καλλωπιστικά πτηνά).

Ερπετά- Η Δράση για την Άγρια Ζωή περιθάλπει επίσης ερπετά, που στην πλειοψηφία τους είναι χελώνες, για τη μεταφορά του συγκεκριμένου είδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί χαρτόκουτο όπως και στην περίπτωση των πουλιών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να ισχύει στην περίπτωση ενός φιδιού. Η επικοινωνία μαζί μας είναι και πάλι απαραίτητη.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ