Μενού Κλείσιμο

«ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ»: Γυρίζει σελίδα, επιστρέφει στην κανονικότητα!

«ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ»: Γυρίζει σελίδα, επιστρέφει στην κανονικότητα!

Δικαστική απόφαση «σταθμός» για το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το καθοριστικό βήμα έγινε (και απομένει ακόμη ένα «μισό»), ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ομαλότητα το «Αλεξάνδρειο Ίδρυμα» ή όπως είναι το σωστό το «Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου» με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας. Η σχεδόν «δεκαετή» του περιπέτεια, με τις «ατυχείς» επιλογές των Παμμακεδονικών Ενώσεων του εξωτερικού σε πρόσωπα, φτάνει στο τέλος της.

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης –δύο χρόνια μετά την κατάθεση σχετικής αγωγής- ακυρώνει τις αρχαιρεσίες ανάδειξης ΔΣ τον Δεκέμβριο του 2019 και ουσιαστικά «εκπαραθυρώνει» μια διοίκηση, η οποία είχε εγκατασταθεί στο «Αλεξάνδρειο» χωρίς να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Η προσπάθεια να αποκατασταθεί το δίκαιο, δεν ήταν ούτε απλή υπόθεση, ούτε ανέξοδη στοιχίζοντας για τον ίδιο το θεσμό του Ιδρύματος σε αξιοπιστία. Το διάστημα της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ίδρυμα, λόγω των εσωτερικών θεμάτων που αντιμετώπιζε απουσίαζε από τον διάλογο. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Κατερίνης, θέτει πλέον τις βάσεις για επιστροφή του Ιδρύματος στους στόχους που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του. Προϋπόθεση βέβαια είναι, να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη νέα διοίκηση να είναι προσηλωμένα στις αρχές του Ιδρύματος σε αγαστή συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό.

Για την «ιστορική» απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, αλλά και για την επόμενη ημέρα του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίλησαν στην «ΕΠΤΑ» οι δικηγόροι που χειρίστηκαν –και έφεραν σε πέρας με επιτυχία- την υπόθεση, Χαράλαμπος Μπρουσκέλης και Αθανάσιος Ελευθεριάδης.

Ερώτηση: Να σας ευχαριστήσω για την διάθεσή σας να μιλήσετε για αυτήν την υπόθεση, αλλά προτού ξεκινήσουμε, θα ήθελα μια όσο το δυνατόν σύντομη περιγραφή για το τι είναι αυτό το «Ίδρυμα», όπως το αποκαλούμε εδώ και χρόνια…

Απάντηση: Κύριε Ζαμαντζά, καταρχάς θα θέλαμε να  σας ευχαριστήσουμε  για τη φιλοξενία και για την ευκαιρία που παρέχετε σε εμάς να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη αναφορικά  με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα.

Το σωματείο έχει την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 78επ. του Αστικού Κώδικα και έχει έδρα στο Λιτόχωρο Πιερίας  και συγκεκριμένα στον κόμβο Δίου – Λιτοχώρου  Πιερίας. Κύριοι  σκοποί  του σωματείου που ιδρύθηκε από του Ομογενείς μας είναι η μελέτη και η κατασκευή του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Συνεδριακού Κέντρου πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακών χώρων και λοιπών κατασκευών σε συγκεκριμένη έκταση, για τη λειτουργία του όλου συγκροτήματος προς επίτευξη των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Μακεδονία και σε όλο τον κόσμο, η διαφώτιση όλων των λαών της γης, μέσα από την προώθηση, διάδοση πληροφοριών για την ιστορία, την τέχνη, τα επιτεύγματα, τον πολιτισμό και την εθνική και πολιτιστική κληρονομιά των Μακεδόνων και η λαογραφική έρευνα, η καταγραφή, η μελέτη της λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας και του Ελληνισμού γενικότερα και η έρευνα των αρχαιολογικών, των ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μία διευκρίνιση για να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο τίτλος «Αλεξάνδρειο Ίδρυμα» σηματοδοτεί τον λειτουργηματικό χαρακτήρα που έχει το σωματείο και το οποίο κατάφερε με  χρήματα -κυρίως- των ομογενών μας να ανεγείρει το κτίριο αυτό, το οποίο  αποτελεί και την έδρα του.  Πρόκειται δηλαδή για σωματείο και όχι για ίδρυμα, ο δε Πρόεδρος του ενός εκ των οργάνων του που λέγεται Εκτελεστική Γραμματεία είναι ορθό να αποκαλείται Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του σωματείου με την επωνυμία «Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου» και όχι Πρόεδρος του Ιδρύματος Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό του ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του σωματείου.

cof

Ερώτηση: Κύριε Ελευθεριάδη τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα το σωματείο με την επωνυμία «Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου»;

Απάντηση: Το βασικότερο πρόβλημα του σωματείου είναι η διενέργεια άκυρων αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των μελών των καταστατικών οργάνων του. Συγκεκριμένα στις 23-12-2019 διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (Διοικητικό Συμβούλιο) και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, όπου παραβιάσθηκαν κατάφωρα οι σχετικές διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας και του καταστατικού του Σωματείου με αποτέλεσμα να εκλεγούν παράνομα και αντικαταστατικά  τα μέλη των οργάνων του σωματείου.

Ερ: Κύριε Μπρουσκέλη δηλαδή το σωματείο από την 01-01-2020 μέχρι και σήμερα διοικείται από μία μη νόμιμα εκλεγείσα διοίκηση;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι το σωματείο ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα διοικείται από μία μη νόμιμα εκλεγείσα διοίκηση και για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε εντολή από την Ομογένεια να προβούμε στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για την ακύρωση των αρχαιρεσιών αυτών. Όλες οι Παμμακεδονικές  Ενώσεις μας εξουσιοδότησαν προκειμένου να  ακυρωθούν οι αρχαιρεσίες αυτές από τις οποίες αποκλείστηκαν μέλη του σωματείου και φυσικά να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες της Διοίκησης του κ. Διονυσίου Πασχάλη.

Ερ: Κύριε Ελευθεριάδη ποιες ήταν οι νομικές ενέργειες στις οποίες προβήκατε για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του σωματείου που αποκλείστηκαν από τις αρχαιρεσίες;

Απ: Σε συνεργασία με τον κ. Μπρουσκέλη καταθέσαμε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης αγωγή ακύρωσης των αρχαιρεσιών αυτών και ταυτόχρονα καταθέσαμε αίτηση αναστολής αυτών, που δυστυχώς δεν ευδοκίμησε με αποτέλεσμα η διοίκηση του κ. Διονυσίου Πασχάλη να διοικεί το σωματείο ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα. Βέβαια είχαμε την ατυχία να χάσουμε πολύτιμο χρόνο για την εκδίκαση της αίτησης αυτής εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων μεσούσης της πανδημίας του covid  19. Τελικά καταφέραμε να εκδοθεί η με αριθμό 483/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης  με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή μας και ακυρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου.

Ερ: Κύριε Μπρουσκέλη τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα;

Απ: Η δικαστική αυτή απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί την επιστροφή στη νομιμότητα. Η απόφαση αυτή επέφερε μία βαθειά τομή σε μία κατάσταση, η οποία κατά τη νομική και πραγματική μας άποψη, ταλαιπωρούσε το ίδρυμα διότι υπήρξε ικανός αριθμός περιπτώσεων παράβασης του καταστατικού τύπου του σωματείου, επέφερε μία σημαντική διάπλαση μίας κακής έννομης σχέσης που τελευταία φορά υπήρξε από το Δεκέμβριο του 2019 και εν τέλει ακύρωσε τη διαδικασία των παράνομων εκλογών που διενήργησε το νυν Δ.Σ. στις 23-12-2019.

Ερ: Κύριε Ελευθεριάδη  ποιο ήταν το ισχυρό νομικό επιχείρημα που προέβαλε η πλευρά σας;

Απ:  Το βασικό μας επιχείρημα ήταν η διενέργεια παράνομων και άκυρων εκλογών καθόσον καταστρατηγήθηκαν φανερά σημαντικές διατάξεις του καταστατικού και ειδικότερα αυτές που  προβλέπουν την ύπαρξη της νόμιμης απαρτίας για τη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (Διοικητικό Συμβούλιο) και της Εξελεγκτικής Επιτροπής καθώς και τον αριθμό των εκλεγέντων μελών για  την συγκρότηση   της Εκτελεστικής Γραμματείας  (Διοικητικό Συμβούλιο)  του  Σωματείου, λόγοι οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης.  Η εκδοθείσα απόφαση είναι πλήρως αιτιολογημένη και μας δικαιώνει για την προσπάθεια μας να καταδείξουμε ότι οι αρχαιρεσίες της 23-12-2019 ήταν παράνομες, αντικαταστατικές και συνεπώς άκυρες.

Ερ: Κύριε Μπρουσκέλη μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα αφήνει τα δύσκολα πίσω του;

 

Απ:  Η αλήθεια είναι ότι μετά την έκδοση της απόφασης αυτής, η οποία  λόγω της νομικής της πληρότητας και των λόγων ακύρωσης είναι βέβαιο ότι θα τελεσιδικήσει, μπορούμε, ναι, να πούμε με πιθανότητα που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας ότι το σωματείο, που επαναλαμβάνω μετ’ επιτάσειως έχει έντονο λειτουργηματικό και ιδρυματικό χαρακτήρα, όπως το εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές του, αφήνει τα δύσκολα πίσω του, σύμφωνα με τη διατύπωση της ερώτησής σας, διότι πλέον θα μπει μία τάξη κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ και στον τρόπο διοίκησης του.

 

Ερ: Κύριε Ελευθεριάδη  υπάρχει νομική δυνατότητα «αμφισβήτησης» της απόφασης;

Απ: Η απόφαση αυτή είναι οριστική, δηλαδή η άλλη πλευρά έχει το δικαίωμα να καταθέσει, όπως ήδη έχει πράξει, έφεση κατά της απόφασης αυτής. Πιστεύω ακράδαντα, όμως, λόγω των πρωτοφανών παρανόμων και αντικαταστατικών ενεργειών που έλαβαν χώρα κατά την διενέργεια των αρχαιρεσιών της 23-12-2019, στις οποίες ήμουν παρών τόσο εγώ όσο και ο κ. Μπρουσκέλης, και λόγω των προσκομισθέντων από την πλευρά μας αποδεικτικών στοιχείων η έφεση αυτή δεν θα ευδοκιμήσει.

Ερ: Κύριε Μπρουσκέλη το προηγούμενο διάστημα, δημιουργήθηκε ένα «κενό». Το κενό λογικά προκάλεσε και «ζημιά». Υπάρχει πρόθεση και κυρίως δυνατότητα από πλευράς των εντολέων σας, για διεκδικήσεις «αποζημιώσεων» από όσους ευθύνονται;

Απ:  Όσον αφορά στην ερώτηση για τη ζημία που υπέστη το σωματείο από τις αντικαταστατικές πράξεις του μέχρι τώρα οργάνου του θα σας ανέφερα ότι ζημία οικονομικά αποτιμητή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει υπάρξει οπότε και με κάθε επιφύλαξη δεν θεμελιώνεται ανάλογη αγωγική βάση, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι σίγουρα μέχρι τώρα, το «κενό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές της 23-12-2019 επέφερε σίγουρα ηθικές συνέπειες στους εντολείς μας, οι περισσότεροι των οποίων είναι μέλη της επονομαζόμενης «Ανώτατης Αρχής», που είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου, και οι οποίοι είναι προβεβλημένα πρόσωπα της Ελληνικής κοινότητας στις  ΗΠΑ και οι οποίοι είναι και οι εμπνευστές αυτής της ιδέας δηλαδή της δημιουργίας του σχετικού ιδρύματος,  που σημαντικό και μοναδικό στόχο έχει τη διάδοση του Μακεδονικού πολιτισμού και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα πέρατα της οικουμένης.

Ερ: Κύριε Ελευθεριάδη  ποια είναι τα επόμενα νομικά βήματα για την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας του Ιδρύματος;

 

Απ:  Τα επόμενα νομικά βήματα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ιδρύματος είναι ότι θα ασκήσουμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή εκτέλεσης των αρχαιρεσιών της 23-12-2019 και αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης προκειμένου να διεξαγάγει τις επόμενες αρχαιρεσίες του σωματείου και να διαχειριστεί τα επείγοντα θέματα του ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα αντικρούσουμε ως νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη την έφεση η οποία ασκήθηκε κατά της παραπάνω δικαστικής απόφασης. Μετά την επιτυχή έκβαση των ενεργειών αυτών  θα ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σωματείου σε όλες του τις καταστατικές ενέργειες. Ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί αφενός ότι η  Διοίκηση του κ. Διονυσίου Πασχάλη έχει εκλεγεί μη νόμιμα και αντικαταστατικά όπως άλλωστε  αναφέρεται  και στην με αριθμό 483/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης και αφετέρου ότι η Ομογένεια είναι ο θεματοφύλακας και ο εγγυητής των σκοπών του σωματείου.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.