Κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων έστειλαν ο Πρωθυπουργός, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Ο Πρωθυπουργός και οι δύο τοπικοί άρχοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα. Συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις όπου ανάφερε: «Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Συζητήσαμε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για τη σημαντική προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στα δύο μέτωπα, της Υγείας και της Οικονομίας. Στο υγειονομικό μέτωπο στηρίζουμε τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ και στο μέτωπο της οικονομίας στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης για χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής μας. Εξέφρασα στον Πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεχτικά στην περιοχή μας και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Θα πρέπει όλες αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία και με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ελέγχους που γίνονται για την πιστή τήρηση των μέτρων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό στόχο όλων μας: Να βγούμε μια ώρα νωρίτερα όλοι μαζί από αυτή τη μεγάλη κρίση».
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης την επόμενη μέρα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ζήτησα επίσης τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, να επεκταθούν και για τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο, διότι η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία της περιοχής μας την επόμενη μέρα θα χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη από όλους μας. Είμαστε εδώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να διεκδικήσουμε κι από την Ευρώπη, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά κι από την κυβέρνηση ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, που το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα
«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 56 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.