Μενού Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία ζητούν 46 βουλευτές

 Eρωτήματα ως προς τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη, άμεσα και με επάρκεια, των νοικοκυριών και συνολικά όσων αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θέτουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, το περιστατικό λιποθυμίας 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, λόγω ασιτίας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση «ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.»
Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν: «Τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του Covid-19 άρχισαν ήδη να εμφανίζονται με τον σκληρότερο τρόπο: η είδηση του 9χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε από πείνα, έξω από έναν φούρνο στη Ρόδο, περιμένοντας μαζί με τη μητέρα της να πάρουν ψωμί, κάνει το γύρο των ΜΜΕ και είναι γροθιά στο στομάχι.
Όπως μαθαίνουμε από δηλώσεις της ίδιας της μητέρας της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, η ίδια έχει δύο παιδιά και είναι άνεργη λόγω των κλειστών επιχειρήσεων στην Ρόδο και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δουλειά. Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη. Από εδώ και πέρα πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν, όχι μόνο το δικό μου» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γυναίκα. Διευκρίνισε δε ότι παρότι έχει λάβει το επίδομα των 800 ευρώ, σήμερα τα βγάζει πέρα με μόλις 168 ευρώ (σ.σ.: από το επίδομα παιδιού). «Όταν πληρώνομαι φροντίζω να γεμίζω τα ντουλάπια μου. Κάποια στιγμή όμως αυτά τελειώνουν. Τώρα θα τρώμε πέτρες». Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν και πότε θα επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο, στο οποίο εργάζεται, γεγονός το οποίο παρατείνει την αβεβαιότητά της.
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και του επιβληθέντος lockdown, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την ανάγκη για άμεση λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων. Ειδικά, στον τομέα του Τουρισμού η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά και περιοχές όπως η Ρόδος, που ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δραστηριότητα ήδη πλήττονται βαριά και η ύφεση θα βαθαίνει όλο και περισσότερο αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Αντιθέτως, αναλώνεται σε ενέργειες καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως να παρουσιάζει αριθμούς «θετικής ύφεσης».
Το περίφημο «επιτελικό κράτος», που έχει καθυστερήσει 6 και πλέον μήνες την κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ, που στερεί τη δουλειά σε 36.500 ανέργους και τους Δήμους από προσωπικό, που δεν μπορεί να χορηγήσει το επίδομα παιδιού για τεχνικούς λόγους της πλατφόρμας, που έκοψε τη 13η σύνταξη, οφείλει να σταματήσει να ενισχύει τον παρασιτισμό χωρίς καν να ενημερώνει δημόσια που πάνε τα χρήματα μας και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αγωνία και ενημερώνεται καθημερινά για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας λόγω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης και έχει δημοσίως και επανειλημμένα ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσπίσει για τους επόμενους 4 μήνες το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που είναι η μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα (εποχικά εργαζόμενοι ιδίως στον τουρισμό, εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού αυτοαπασχολούμενοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.). Προχώρησε στην σύνταξη ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» προβλέπεται το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που είναι η μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα. Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί, με το συνολικό κόστος να προϋπολογίζεται στα 3,5 δις ευρώ (με ωφελούμενους σχεδόν 4 εκ άτομα και διάρκεια 4 μήνες).
Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση επιχορήγηση των Δήμων ώστε να καλύπτουν αιτήματα Δημοτών για χρηματικά βοηθήματα δαπανών διαβίωσης αλλά και να επαναλειτουργήσει επιτέλους το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος για δικαιούχους κατηγοριών Α και Β.
Επειδή οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 θα είναι καταστροφικές και θα θέσουν σε κίνδυνο βασικές βιοτικές ανάγκες και κοινωνικά δικαιώματα, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και στοχευμένα.
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξουν άλλα παιδιά που θα λιποθυμήσουν από την πείνα, όπως επισημαίνει η μητέρα της 9χρονης στη Ρόδο.
Επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πάψει να ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή πολιτική –και μάλιστα με αδιαφανείς μεθόδους– και να αφουγκραστεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της χώρας, τα οποία θα αυξάνονται όσο η ύφεση θα βαθαίνει και ενώ η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για νέο κύμα της πανδημίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί κάθε οικογένεια, κάθε παιδί και εντέλει κάθε πολίτης αυτής της χώρας, που ανήκει στις κατηγορίες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας;
-Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα προβούν στη θέσπιση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βασικές βιοτικές ανάγκες των συμπολιτών μας, που πλήττονται από την κρίση και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της 9χρονης στη Ρόδο;
-Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιχορηγηθούν οι Δήμοι και να επαναλειτουργήσει το ταμείο επανασύνδεσης ρεύματος για δικαιούχους κατηγοριών Α και Β;

 Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ