Μενού Κλείσιμο

«Χειροποίητες κούκλες με αυθεντικές φορεσιές Ηρώων του 1821»

Έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς της Νίτσας Ξανθοπούλου στην Αστική Σχολή

 

 

Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών 2019 και με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Με το «Αντί, το Βελόνι, το όνειρο και το μεράκι – Χειροποίητες κούκλες με αυθεντικές φορεσιές Ηρώων του 1821», η έκθεση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών που υπογράφουν η Νίτσα και Λίτσα Ξανθοπούλου, συνεχίζεται στην Αστική Σχολή. Η εκδήλωση εντάσσεται στον ανοιξιάτικο πολιτιστικό κύκλο δραστηριοτήτων, υπό τον τίτλο «Εαρινές Ημέρες Μουσών», ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης και του πολιτισμού.

Τα χέρια της Νίτσας και της Λίζας Ξανθοπούλου ντύνουν διαχρονικά με ιδιαίτερη φροντίδα μοναδικές, χειροποίητες κούκλες σε μικρογραφία με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, επενδύοντας αυτή τη φορά όλη τους την αγάπη και το μεράκι σε ήρωες της επανάστασης. Κάθε κούκλα είναι μία μοναδική δημιουργία. Όλες οι ενδυμασίες είναι πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και κατασκευάστηκαν μετά από επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι δημιουργοί συλλέγοντας μαρτυρίες σε επιτόπιες εξορμήσεις σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε παράλληλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της έκθεσης, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή, από τον Μ.Λ.Π. Σύλλογο Ρυακίων «Ραδιανιώτης Διαμαντής Νικολάου Ολύμπιος», ομιλία με θέμα: «Ο Μακεδόνας Στρατηγός στον Ιερό Αγώνα του 1821, Διαμαντής Νικολάου ο Ολύμπιος» από τους Μποταΐτη Δημ. Γεώργιο και τον Σαιδέ Νικόλαο – δάσκαλο και ερευνητή τοπικής ιστορίας. Χαιρετισμό στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ Χάιδω Παπαχατζή και ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά μαθητές του 3ου Λυκείου Κατερίνης.

Ειδικότερα οι: Παύλος Κιτιξής – τραγούδι, Κατερίνα Παπαδημητρίου – Φλάουτο και φλογέρα Γιάννης Τύρελης, Ευγενία Ακρίδα – Ακορντεόν και Χριστιάννα Δαμανάκη – Απαγγελία

Η έκθεση, την οποία επισκέπτονται καθημερινά μαθητές σχολείων, άτομα όλων των ηλικιών κ.α. θα διαρκέσει έως την Κυριακή 07 Απριλίου, στην Αστική Σχολή.

Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ