Μενού Κλείσιμο

Βραδιά συγκίνησης – Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Η Εστία Πιερίδων Μουσών τίμησε την 28η Οκτωβρίου με τη «Καταχνιά»

 

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

 

«Ο Κώστας Βίρβος, του οποίου η ποίηση είναι εμπνευσμένη από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, γράφει κάποια τραγούδια το 1944, στην απομόνωση των κρατητηρίων της Ελπίδος 5, όπου οδηγείται μετά από βασανιστήρια, επειδή ως μέλος της ΕΠΟΝ, πιάνεται να γράφει στους τοίχους. Εκεί, την Πρωτομαγιά της ίδιας χρονιάς, μαθαίνοντας για τους διακόσιους που τουφεκίζουν στην Καισαριανή, γράφει τα «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και «Ένας ξύλινος σταυρός»… Αργότερα στο βουνό γράφει και τα υπόλοιπα… Για την εισαγωγή της «Καταχνιάς» που λέει «Κλαίνε θρηνούνε τα βουνά», εμπνέεται από το αντάρτικο τραγούδι «Βαριά στενάζουν τα βουνά»

 

Μ’ αυτό το μεγαλειώδες και σημαντικό έργο της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, του Χρήστου Λεοντή με στίχους του Κώστα Βίρβου, η Εστία Πιερίδων Μουσών, θέλησε να τιμήσει το έπος του ’40, το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου. Πράγματι δεν ξέρω ποιον να πρώτο-συγχαρώ! Ως ακροάτρια και υποστηρίχτρια των εκδηλώσεων της πολυσχιδούς Εστίας, το βασικό πολιτισμικό κύτταρο του νομού μας, απόλαυσα και φορτίστηκα συγκινησιακά τη βραδιά. Όχι πώς δεν μας έχει χαρίσει η Εστία σημαντικές εκδηλώσεις σε όλο το διάβα της ιστορίας της, αλλά η χθεσινή διέφερε. Το έπος του 40 δεν είναι αποκλειστικότητα της Σοφίας Βέμπο τραγουδιστικά πλέον αλλά και των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και Ποιητών. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Βούλγαρη καλώντας στο βήμα τον νέο πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Νίκο Τσιαμπέρα, που ευτυχώς μίλησε σε λίγο χρόνο, από ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας, του ΟΠΠΑΠ και της Ιεράς Μητρόπολης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνα.

Η εκπληκτική χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών που έχει βραβευτεί και μας έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές, μας ικανοποίησε ακόμη μια φορά με τη παρουσία της. Και μόνο που τόσοι άνθρωποι, που συμμετέχουν στο τμήμα της χορωδίας, αφήνουν τις υποχρεώσεις τους για να κάνουν τόσες πρόβες ώστε να μας προσφέρουν ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα, αρκεί να τους τιμούμε σε κάθε τους εμφάνιση και να τους χειροκροτούμε. Οι άξιοι μουσικοί της Εστίας, που με την καθοδήγηση του αγαπητού μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη προσφέρουν αυτή τη μουσική ψυχική ανάταση, οι τραγουδιστές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα λαμπρά αστέρια της πρωτεύουσας, η συγκινησιακή απαγγελία του Γιώργου Βατουσιάδη, και ο Περικλής Χατζηγιάννης, που παρουσίασε, παράλληλα με το μουσικό μέρος, ιστορικές πτυχές της περιόδου που αναφέρονται στην τοπική ιστορία, συνοδευμένες από αρχειακό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.

Επίσης θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα Νίκο Σαλπιστή, για την έρευνα και την επιλογή των ιστορικών κειμένων που αφορούν τη Πιερική ιστορία των χρόνων εκείνων. Πολύ ωραία κείμενα που άξιζαν να ακουστούν γιατί οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν. Γιατί κάποτε η ιστορία πρέπει να ειπωθεί όπως έγινε κι όχι όπως γράφτηκαν στα σχολικά βιβλία. Η έρευνα του Νίκου Σαλπιστή ήταν αντικειμενική και τα κείμενα του πολύ συγκινητικά, άσχετα αν κάποιοι δεν παραδέχονται την αλήθεια. Άλλωστε ο δικηγόρος-συγγραφέας Νίκος Σαλπιστής είναι τόσο διαβασμένος όσο αφορά την ιστορία της Πιερίας, εκείνων των χρόνων, που δεν θα ριψοκινδύνευε να γράψει και να ωραιοποιήσει τα γεγονότα γράφοντας ψέματα ώστε να ικανοποιήσει μερίδα ακροατών. Ας μάθουμε λοιπόν την ιστορία αυτού του τόπου όπως έγινε κι όχι όπως τόσα χρόνια θέλησαν οι ιστορικοί να περάσουν στη μνήμη μας. Γιατί να μη πιστέψουμε όλα αυτά τα γεγονότα που αναφέρθηκαν; Μήπως δεν έγιναν μάχες στη Τάχνιστα, στη Μόρνα, στο Λιτόχωρο και στον Άγιο Δημήτριο; Μήπως δεν υπήρχαν στην Πιερία, δοσίλογοι και προδότες που πήγαν με το μέρος των Γερμανών; Γιατί, οι Γερμανοί δεν θα ήξεραν τα κρησφύγετα πάνω στα Πιέρια και τον Όλυμπο αν δεν υπήρχαν κάποιοι «Έλληνες» που πρόδωσαν. Και συγχαίρω ιδιαίτερα τους συντελεστές που επιτέλους ακούστηκε κι αυτή η πλευρά της ιστορίας.

Όλοι τους ήταν υπέροχοι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Γρηγόρης Μητσοκάπας, μεταξύ άλλων «Δεν είχαμε τον Χρήστο Λεοντή αλλά είχαμε τον Ευθύμη Μαυρίδη, δεν είχαμε τον Δημήτρη Μυράτ αλλά είχαμε τον Γιώργο Βατουσιάδη, δεν είχαμε τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα αλλά είχαμε τον Γιώργο Κίτσια και την Ιωάννα Ιλιάδου, Δεν είχαμε τη χορωδία Κορίνθου αλλά είχαμε της Εστίας Πιερίδων Μουσών». Έμεινα έκπληκτη με τη φωνή του Γιώργου Κίτσια που πλησίαζε κατά πολύ τον Καζαντζίδη και της Ιωάννας Ιλιάδου που πλησιάζει της Μαρινέλλας. Μου άρεσε περισσότερο όταν ο Γιώργος Κίτσιας τραγούδησε το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια». Όποιος έχει μνήμες συγγενών που βρέθηκαν μπροστά στη κάνη των Γερμανών στρατιωτών, θα ένιωσε σίγουρα ένα ρίγος να διαπερνά το κορμί του. Η γράφουσα είχε τον πατέρα της και τον θείο της που γλίτωσαν την εκτέλεση τη τελευταία στιγμή, χάρη στη μεσολάβηση του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού. Άρα μπορείτε να καταλάβετε το δέος που ένιωσα όταν άκουγα όλα αυτά.

Και έρχομαι στο διά ταύτα. Ακόμη μια φορά καταλάβαμε, όσοι παρακολουθούμε τις συναυλίες της Εστίας, πώς αυτές οι φωνές, αυτές οι μουσικές «θάβονται» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκλαδικού. Επιτακτική ανάγκη είναι να εκφραστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο, σε ένα μέγαρο Μουσικής που η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου έχει αφήσει στα γιαπιά, για διάφορους λόγους, που όλοι γνωρίζουμε . Πρέπει λοιπόν η νέα διοίκηση να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό. Έτσι θα αρχίσει να αλλάζει και η κουλτούρα των ανθρώπων και να στηρίζουν περισσότεροι τούτες τις προσπάθειες. Γιατί δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη με την ανθρώπινη παρουσία. Ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη, ήταν πολύ λίγοι για τον πληθυσμό της πόλης. Η Εστία Πι ερίδων Μουσών έχει αποδείξει στη πορεία των χρόνων ότι «μπορεί» να ανεβάσει σημαντικά δύσκολα έργα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας. Ότι όλα τα τμήματα της που παράγουν πολιτισμό, μπορούν να αναδείξουν σημαντικό έργο Αυτό έχει αποδειχθεί έμπρακτα στις «Εαρινές ημέρες» Πότε πια θα έρθει η ώρα που θα γεμίζουν στάδια για να τους απολαμβάνουμε; Μήπως μας συμβαίνουν αυτά που αξίζουμε ως λαός; Μήπως δίνουμε οι ίδιοι το δικαίωμα με τη μη συμμετοχή μας στη δημοτική αρχή αλλά και στην Αντιπεριφέρεια (Χατζόγλειο), να μη προχωρούν σε έργα ουσίας στη πόλη μας; Γιατί αν γεμίζαμε στάδια, θα καταλάβαιναν οι  άρχοντες ότι έχουν ευθύνη να μη τα καθυστερούν .Μόνο με τη συμμετοχή θα αποδείξουμε έμπρακτα ότι δεν μας χωρά ούτε η Αστική Σχολή, ούτε φυσικά η Εκάβη που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για τέτοιες αξιόλογες συναυλίες. Μια νέα πόλη όπως η Κατερίνη έχει ανάγκη την ανάδειξη της όποιας ιστορίας και του μεγάλου πολιτισμού της.

Και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια  σε όλους τους συντελεστές, για τη συγκινητική αυτή βραδιά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ