Μενού Κλείσιμο

«Το τετράγωνο»

Τη Δευτέρα στην Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης ολοκληρώνει τις προβολές της την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου με την ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ «Το Τετράγωνο»

Όπως και οι προηγούμενες προβολές και αυτή της Δευτέρας, γίνεται στην αίθουσα 2 του Κινηματογράφου «Ευκαρπίδη», η πρώτη στις 7 το απόγευμα και η δεύτερη στις 10 το βράδυ

 

Η υπόθεση:

Ο ευφυής και ωραίος Κρίστιαν είναι καταξιωμένος επιμελητής σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Διαζευγμένος και αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών, οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς. Η επόμενη έκθεση που επιμελείται, με τίτλο «Το Τετράγωνο»’, είναι μια εγκατάσταση που προσκαλεί τους περαστικούς στον αλτρουισμό, υπενθυμίζοντας την ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. H αρχική ερώτηση στον επισκέπτη είναι αν εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Όσοι απαντούν καταφατικά ακολουθούν μια διαδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας τους ζητείται να αφήσουν σε έναν άδειο χώρο το πορτοφόλι, κινητό και ότι άλλο κουβαλούν μαζί τους και να προχωρήσουν. Πόσοι θα το κάνουν πρόθυμα; Αναζητώντας την απάντηση ο Κρίστιαν, θα πρέπει να δώσει πρώτα τις δικές του. Ένα πρωί θα πέσει θύμα μιας θεατρικά στημένης ληστείας και θα χάσει το πορτοφόλι και το κινητό του. Αγχωμένος με τα εγκαίνια του «Τετραγώνου» που πλησιάζουν, τις προσωπικές υποχρεώσεις και τα ερωτικά μπερδέματά του, θα αρχίσει να αναζητά τον κάτοχο του πολύτιμου κινητού του, παρασυρόμενος σε ένα στρόβιλο συμπτώσεων και απρόβλεπτων αντιδράσεων που θα δοκιμάσουν τις ανθρωπιστικά ορθές αξίες του. Μαζί τους θα δοκιμαστούν και αυτές ενός ολόκληρου πολιτικού αλλά και πολιτισμικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να συμβιβάσει το κοινωνικό συμβόλαιο με την ατομική ηθική.

Η καινούργια ταινία του Ρούμπεν Έστλουντ είναι μια σινεφίλ σάτιρα που επεκτείνει την προβληματική του  δημιουργού πάνω στη διαρκή αντιπαράθεση ανθρώπινου ενστίκτου και κοινωνικών κανόνων. Από το στόχαστρό του δεν ξεφεύγουν ούτε τα mass media, η μοντέρνα τέχνη και οι δημοκρατικές δια¬δικασίες, σε μια θαρραλέα αυτοσαρκαστική κωμωδία που, αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη του τελευταίου Φεστιβάλ Κανών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα. Επίσης η ταινία είναι μια από τις πέντε υποψήφιες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ