Μενού Κλείσιμο

Το απόγευμα στη Σχολή Γονέων ο Νίκος Λυγερός

Άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με επίσημο καλεσμένο τον κ. Νίκο Λυγερό, αναμένεται να είναι η σημερινή ομιλία στην Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, η οποία φιλοξενείται στις 7 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης. Το θέμα που θα αναπτύξει ο κ. Λυγερός είναι «Στρατηγική Έξυπνη Ιστορία»

 Η Εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κλιγγοπούλου Ρεβέκκα.

Τί είναι όμως η Έξυπνη Στρατηγική ιστορία; Οι ιστορικοὶ μελετούν την ιστορία του παρελθόντος και οι στρατηγιστὲς την ιστορία του μέλλοντος. Η πρώτη είναι στατικὴ και η δεύτερη δυναμικὴ εκ φύσης, γι’ αυτὸν τον λόγο χρειάζεται περισσότερα τεχνικὰ εργαλεία για τη μελέτη των γεγονότων που θα παίξουν ένα καθοριστικὸ ρόλο. Δύο απὸ αυτά τα εργαλεία είναι η Τοποστρατηγικὴ για τις σχέσεις που ξεπερνούν τις επαφὲς της γεωστρατηγικής, και η Χρονοστρατηγικὴ για τους δεσμούς που είναι διαχρονικὲς σχέσεις. Η πρώτη επιτρέπει συνδέσεις μεταξὺ μακρινών δεδομένων και η δεύτερη διασύνδεση μεταξὺ γεγονότων άλλων εποχών που τελικὰ επηρεάζουν μέσω στρατηγικού μείγματος συμπεριφορὲς του μέλλοντος. Με αυτὸν τον τρόπο το δίκτυο των γεγονότων εξετάζεται ως μια ανοιχτή δομή, όπου λειτουργούν οι δυναμικές των ιδιομορφιών και οι έλξεις των ανωμαλιών. Οι πρώτες προκαλούν τοποστρατηγικὲς αλλαγὲς φάσης και οι δεύτερες χρονοστρατηγικὲς αλλαγὲς κύκλου. Ο συνδυασμὸς των δύο εργαλείων προσφέρει μια ερμηνευτική του παρελθόντος ακόμα κι όταν αυτὸ είναι βαθὺ αλλὰ και προτάσεις για το μέλλον, διότι η μονάδα ανάλυσης είναι ο αιώνας και η ομάδα σύνθεσης είναι χαμαιλεοντική. Αυτὰ τα εργαλεία αλληλοεπιδρούν με τη βαθύτητα και την πολυκυκλικότητα, για να αποφευχθούν τα λάθη της εικόνας αφού η ουσία είναι το έργο.

Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια. Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, «είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και «ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο».

Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή. Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society. Είναι μέλος της Mensa και της Parssociety. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ