Μενού Κλείσιμο

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 γιορτάζει φέτος η Ελλάδα

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα Πάρκερ, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, αντί του Προέδρου Πούτιν, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, αντί του Εμ. Μακρόν, που ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και σε άλλες 16 περιοχές, και πως είναι πολύ φυσικό, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι αφίξεις θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Μαρτίου, ακολούθως, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα εκπροσωπηθούν, θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια όλοι μαζί οι ηγέτες θα μεταβούν το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου θα γίνει μία σύντομη ομιλία από τον Πρωθυπουργό και μετά από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση από την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, με έμφαση κυρίως, στα εκθέματα του 1821.

Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραχωρηθεί επίσημο γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους, στους οποίους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απευθύνει σύντομο λόγο και κατόπιν θα ακολουθήσει εκ μέρους του κάθε ξένου ηγέτη, σύντομη αντιφώνιση-χαιρετισμός.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 25 Μαρτίου, οι ξένοι ηγέτες μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 11 π.μ., θα μεταβούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων όλων των εκπροσωπούμενων χωρών και στη συνέχεια θα ανέλθουν στην εξέδρα επί της Πλατείας Συντάγματος για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κόσμου.

Τα χαρακτηριστικά του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και της φετινής παρέλασης θα είναι ότι αυτή θα γίνει μόνο στην Αθήνα λόγω της πανδημίας και χωρίς τη συμμετοχή μαθητών και σχολείων, θα είναι δηλαδή αποκλειστικά στρατιωτική. Στον ουρανό της Αθήνας θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως το ίδιο θα κάνουν και πάνω από όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς επίσης θα καταπλεύσουν και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε πολλά λιμάνια της Ελλάδας. Την έκπληξη στην παρέλαση θα κάνει η παρουσία τμήματος ιππικού με παραδοσιακές στολές, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς επίσης θα παρελάσουν και τμήματα με παραδοσιακές στολές του 1821.

Τέλος, θα πετάξουν πάνω από τον χώρο των επισήμων εκτός από τα ελληνικά αεροπλάνα και μαχητικά F16 των ΗΠΑ, όπως και Γαλλικά Ραφάλ, ίσως και Αγγλικά μαχητικά. Κρίμα που ο εορτασμός συνέπεσε χρονικά με την έξαρση της πανδημίας και μας στερεί τη χαρά της συμμετοχής της Νεολαίας και του Λαού σε κάθε πόλη της χώρας.

Επίσης, κρίμα που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν θα εκπροσωπηθούν και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ηγέτες τους. Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η επέτειος έχει τεράστια ιστορική σημασία.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Δικηγόρος

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ