Μενού Κλείσιμο

«Σταγόνες ιστορίας της Πιερίας»

Βιβλιοπαρουσίαση

Οι Μονές Αγίου Διονυσίου και Οσίου Εφραίμ

Ο δόκιμος φιλόλογος και πολυγραφότατος συμπολίτης μας συγγραφέας Γιώργος Ράπτης μας έχει αιφνιδιάσει τελευταία με τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Πριν ακόμη στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι από το τελευταίο του πόνημα με τον τίτλο «Το εγχειρίδιο του καλού Έλληνα», το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη εκδοτική επιτυχία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, προ ολίγων μόλις ημερών, ένα νέο τοπικού ενδιαφέροντος βιβλίο με το τίτλο «Σταγόνες ιστορίας της Πιερίας.- Οι Μονές του Αγίου Διονυσίου και Οσίου Εφραίμ του Σύρου»

Το εκ 160 σελίδων σύγγραμμα αποτελείται  από δύο αυτοτελή μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελεί μια εύληπτη συνοπτική ιστορία των σημαντικότερων γεγονότων από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους που σχετίζονται με την Πιερία και τους από αιώνες κατοίκους της. Ο Γιώργος Ράπτης επιχειρεί με το γνωστό γλαφυρό του ύφος, τις παραθέσεις μαρτυριών από αρχαία και νεότερα συγγράμματα και ευρήματα, καθώς και από προσωπική επιστημονική έρευνα μια πρωτόγνωρη προσέγγιση και συσχέτιση του ιστορικού γίγνεσθαι με την μακραίωνη πορεία και εξέλιξη αυτού του τόπου και των εμβληματικών προσώπων που διαχρονικά τον σηματοδότησαν.

Η καθαρή-ποιητική αφηγηματική γλώσσα του συγγραφέα με την χρησιμοποίηση του ιστορικού ενεστώτα χρόνου στην περιγραφή κάποιων σημαντικών επεισοδίων καθιστά εναργέστερη και συναρπαστική την αφήγηση, που αφήνει αμείωτο το ενδιαφέραν του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Το πόνημα αποτελεί όντως «σταγόνες» συμπυκνωμένης και πλήρως τεκμηριωμένης ιστορίας της Πιερίας, διανθισμένης με πολλές φωτογραφίες, που αξίζει να διαβαστεί από κάθε συμπολίτη μας για μια συνοπτική και άμεση γνώση του τόπου μας και των ανθρώπων της, που διαχρονικά έδρασαν.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου γίνεται μια εκτενής και εμπεριστατωμένη περιγραφή αρχικά των δύο μεγάλων Ιερών Μονών της Πιερίας και ακολούθως των περιμετρικά του Ολύμπου μικρότερων Μονών, με αναφορά στους τιμωμένους σε αυτές αγίους, τους κτήτορες, την ιστορική διαδρομή τους και το επιτελούμενο έργο τους.

Αναφερόμενος στην Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου, κάνει λόγο τόσο για την παλιά Μονή, που ίδρυσε ο ομώνυμος Άγιος μετά πολλές περιπέτειες και διώξεις  στην απρόσιτη τότε χαράδρα του Ολύμπου, η οποία μετά από αλλεπάλληλες πυρπολήσεις και καταστροφές, είχε σχεδόν ισοπεδωθεί από τους Γερμανούς το 1943. Υστέρα από άοκνες προσπάθειες της νεότερης αδελφότητάς που εγκαταβιώνει στο γνωστό Μετόχι της Μονής υπό την Ηγουμενία του δραστήριου πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη- Γέροντα Μαξίμου άρχισε η αναστήλωση της, η οποία βαίνει προς ολοκλήρωσή της. Περεταίρω ο συγγραφέας αναφέρεται στο επιτελούμενο πνευματικό έργο της Μονής, το αξιόλογο σύγχρονο μουσειακό σκευοφυλάκιο, που εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους ναούς, το αρχονταρίκι και τα λοιπά αξιόλογα κτίσματα, παραθέτοντας σχετικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

Ακολουθεί μια ανάγλυφη περιγραφή του μεγαλοπρεπούς συγκροτήματος  της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ του Σύρου  στην Κονταριώτισσα Πιερίας. Πρόκειται για νεότερη γυναικεία   Μονή, που η ίδρυση της ξεκίνησε το έτος 1983 υπό την Ηγουμενία της οσιολογιοτάτης  Αικατερίνας Μοναχής ,η οποία με την συμπαράσταση της συνοδείας της και την ένθερμη υποστήριξη των πολυπληθών προσκυνητών κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να μεταβάλλει ένα άγονα και άνυδρο τόπο  σε επίγειο παράδεισο, που όπως αναφέρεται στο βιβλίο «αποτελεί καταφύγιο ψυχικής γαλήνης και ανάπαυσης»  Στη συνέχεια ο συγγραφέας  περιγράφει τα κτίσματα ,τους ναούς, τους τιμώμενους αγίους και το επιτελούμενο στη Μονή πνευματικό έργο. Ιδιαίτερη  αναφορά γίνεται στον βίο και το συγγραφικό έργο του τιμωμένου Οσίου Εφραίμ .

Δεν θα αναφερθούμε στην περιγραφή των λοιπών Μονών ,λόγω της  απαιτούμενης   οικονομίας μιας βιβλιοπαρουσίασης, η οποία ήδη έχει πάρει μεγάλη έκταση. Το βιβλίο κλείνει με μια αναφορά στο φαινόμενο του μοναχισμού, για το οποίο ο συγγραφέας εκθέτει τις απόψεις του.

Δημήτριος Δημηνάς

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ