Μενού Κλείσιμο

 Σήμερα στην Κατερίνη οι «ΕΡΩΤΟΚΥΚΛΟΙ»

 Στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης

Τη συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 10/06, άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Το Ξαθέρι», Μιχάλης Δουλγεράκης ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα του Ερωτόκριτου για τον Κρητικό Πολιτσμό και στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον βασικό εμπνευστή του έργου «Ερωτόκυκλοι», Λευτέρη Αερόπουλο, για την τιμή που έκανε στο Σύλλογο  καθώς και στην πόλη να ξεκινήσει την περιοδεία του από την Κατερίνη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κύριος Αερόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από το Σύλλογο Κρητών Πιερίας αναπτύσσονται γέφυρες επικοινωνίας και κώδικες επαφής που συντελούν σε μία ζώσα περιφέρεια η οποία λέει όχι στην έκπτωση των αξιών. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την υποστηρικτική ομάδα καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι έβαλαν ο καθένας ξεχωριστά το λιθαράκι τους για να διοργανωθεί αυτή η μουσικο-θεατρική παράσταση.

Για το έργο του «Οι Ερωτόκυκλοι», ο κύριος Αερόπουλος σχολίασε ότι αποτελείται από τρεις ομόκεντρους κύκλους μουσικής, λόγου και κίνησης, που βάση τους έχουν τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Πιο συγκεκριμένα, για τον «Ερωτόκριτο» ανέφερε ότι είναι ένα Ευαγγέλιο της κρητικής μαντινάδας, το οποίο με την πλοκή του έδειξε το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, τόνισε το ελληνικό φρόνημα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ενίσχυσε την εθνική συνείδηση. Το έργο οι «Ερωτόκυκλοι», ξεκινά από τον «Ερωτόκριτο», συναντά τα τραγούδια της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας και καταλήγει στο «Φυλακισμένο Σ’ Αγαπώ», οι οποίοι αποτελούν μία προσωπική «συνομιλία» του Λευτέρη Αερόπουλου με το Βιτσέντζο Κορνάρο. Ο καλλιτέχνης ανέφερε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Καζαντζάκη ότι με αυτό το έργο επιτυγχάνεται «να δώσουμε στο γιο μας την εντολή να μας ξεπεράσει», δηλαδή ότι αποτελεί τη δικιά του προσπάθεια να επιτελέσει το χρέος του προς τις επιταγές των προγώνων του και προς την καταγωγή του.

Στη συνέχεια, ο Λευτέρης Αερόπουλος ανέφερε ονομαστικά τους καλλιτέχνες-συντελεστές της παράστασης:

Σολίστ – Κορυφαία του Χορού: Αλεξάνδρα Καραθανάση (πιάνο – κρουστά)

Εξάρχουσα – Αρετούσα – διαλογικά μέρη: Μυρτώ Αεροπούλου (πιάνο – κρουστά)

Εξάρχων – Ρήγας – φωνητικά – διαλογικά μέρη : Δημήτρης Ναζηρίδης

Νένα – φωνητικά – διαλογικά μέρη: Ευαγγελία Αφείδου

Ερωτόκριτος – φωνητικά – διαλογικά μέρη: Γιάννης Φτερούγας

Ραψωδός – σολίστ: Λευτέρης Αερόπουλος (κρητικό λαούτο – κιθάρα – πιάνο)

Κρητική λύρα: Γιώργος Σφακιανάκης

Δεύτερο λαούτο: Βασίλης Αρχάβλης

Χορός: Αεροπούλου Μυρτώ, Αφείδου Ευαγγελία, Ευστρατίου Κωνσταντίνα, Καραθανάση Αλεξάνδρα, Ναζηρίδης Δημήτρης, Φτερούγας Γιάννης

Στην παράσταση συμμετέχουν ένα live κουϊντέτο (κρητικό λαούτο, κιθάρα, κρητική λύρα, πιάνο, κρουστά), 7 φωνές (τραγουδιστών – υποκριτών).

Στο τέλος  ο κύριος Αερόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και των δημοσιογράφων.

Το έργο «ΕΡΩΤΟΚΥΚΛΟΙ» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, σήμερα, Τετάρτη 12/06/2019 στις 21:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ