Μενού Κλείσιμο

Πολιτισμός μας, (και) η κουζίνα μας…

Εφορεία Παραδοσιακής Διατροφής και Κουζίνας «Παναγίας Σουμελά

Η ποντιακή κουζίνα των γεύσεων, των αναμνήσεων και της  καρδιάς μας. Πολλές κυρίες, κάθε ηλικίας, μέλη του συλλόγου μας, εδώ και πολλά χρόνια, εκτός από τα αγαπημένα ποντιακά φαγητά και τα εδέσματα στα σπίτια τους, μαγειρεύουν  και προσφέρουν εθελοντικά, με πολύ διάθεση και μεράκι, υποστηρίζοντας και ομορφαίνοντας τις δράσεις μας αλλά και για λογαριασμό διάφορων κοινωνικών εκδηλώσεων, διατηρώντας και προβάλλοντας την ποντιακή μας γαστρονομική παράδοση.

Διαπιστώνοντας την ιδιαίτερη απήχηση, αναγνωρίζοντας την αξία αλλά και το ωραίο και συνεργατικό κλίμα που δημιουργήθηκε, η διοίκηση της «Παναγίας Σουμελά» αξιοποίησε την «πρόκληση» δημιουργώντας το 2017 την αντίστοιχη Εφορεία της ποντιακής  παραδοσιακής διατροφής και κουζίνας, με αρχική δύναμη 30 περίπου πρόθυμων γυναικών.

Ο σκοπός σημαντικός και αυτονόητος. Να αναδείξει πώς η διατροφή στον ιστορικό Πόντο επηρέαζε και διαμόρφωνε θετικά και καταλυτικά τη ζωή και τον καθημερινό βίο. Να μας κάνει σαφή κι ενδιαφέρουσα την αρμονική συμπόρευση των προγόνων μας με τη χλωρίδα και την πανίδα, με τα αγαθά και τις ευλογίες της γης. Να μας φανερώσει, και απ΄ αυτή την άποψη, την κουλτούρα, τη σοφία, την πρακτική και την επικρατούσα αντίληψη για την ποντιακή οικογένεια και τις αξίες που τη διέπουν. Για τον εμπνευσμένο και συνετό  τρόπο  που οι πρόγονοί μας ικανοποιούσαν τις βιολογικές και κοινωνικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Κι όλα αυτά να προσπαθήσει να τα προσαρμόσει στη σημερινή πραγματικότητα. Η Εφορεία παρουσιάζει αξιολογότατη ήδη δραστηριότητα, με επίκεντρο και κοινωνούς  τα παιδιά, τα μέλη, τις κυρίες και τους φίλους του συλλόγου και τη μύησή τους στις γεύσεις και τα έθιμά μας. Παράλληλα, με εξωστρέφεια αφού συνεργάζεται με σχολεία, άλλους συλλόγους, κοινωνικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αυλή του συλλόγου, οι γυναίκες παρασκεύασαν για όλα τα μέλη και φίλους του συλλόγου την παραδοσιακή ποντιακή σούπα ΤΡΙΜΜΑΝ, τα γνωστά σε όλους μας «πιροσκιά» καθώς και έβαψαν αυγά για όλους, με τον παραδοσιακό τρόπο βαψίματος με τα κρεμμυδόφυλλα. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή τη γιορτή, όχι μόνο είδαν αλλά και έμαθαν από τις γυναίκες-μαγείρισσες πολλά στοιχεία για την ποντιακή κουζίνα καθώς και γεύτηκαν τα φαγητά.

Η εφορεία, σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης μας, βρέθηκε για δύο μέρες στο 6ο Γυμνάσιο και στο 12ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα. Εκεί, στην θεματική εβδομάδα πολιτισμού των σχολείων, παρασκεύασαν για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, το ποντιακό γλύκισμα γάμου, τα ωτία. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι βοήθησαν στην παρασκευή και στο τηγάνισμα και στο τέλος τα γεύτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Ευχαριστούμε όλους θερμά για την στήριξη που δείχνουν στη νέα μας αυτή προσπάθεια και υποσχόμαστε ότι έχουμε να προσφέρουμε πολλά στον τομέα ποντιακής κουζίνας για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ