Μενού Κλείσιμο

Πλούσιο Ηρώδειο, φτωχό ελληνικό θέατρο

 Λιγότερο θέατρο στην Πειραιώς

Προϋπολογισμός 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς χρέη (παρά μόνο προς όσους δεν μπορούν να κόψουν παραστατικό). «Πλεόνασμα» 700.000 ευρώ, όπως βαφτίζεται η επιστροφή του ΦΠΑ αν και η διοίκηση θεωρεί ότι μέρος του οφείλεται και στα έσοδα από το διευρυμένο πρόγραμμα του 2017.

Σύμφωνα με τα Νέα με αυτό το ταμείο ξεκινά την πορεία του το Φεστιβάλ του 2018. Χωρίς τον μαξιμαλιστικό προγραμματισμό της περσινής χρονιάς -87 παραστάσεις έναντι 127 το 2017-, με δυναμική επιστροφή της μουσικής, περιορισμένες ελληνικές θεατρικές παραγωγές στην Πειραιώς -σε μια δύσκολη εποχή για τον καλλιτεχνικό κόσμο εν μέσω κρίσης- και αφιέρωμα στη σημαντικότερη μεταπολεμική ελληνίδα δραματουργό, τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Το Φεστιβάλ επιχειρεί από φέτος να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, καθώς οι ελληνικές παραστάσεις – και στην Πειραιώς 260 – θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους, όπως και για πρώτη φορά υποτιτλισμό στη νοηματική.

«Το πρόγραμμα είναι πιο στοχευμένο, καθώς ενισχύουμε συνειδητά την ταυτότητα του κάθε χώρου: κλασικός προσανατολισμός με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ στο Ηρώδειο, σύγχρονη αισθητική και νέες τάσεις στο θέατρο και στο χορό με μετακλήσεις ομάδων της διεθνούς πρωτοπορίας και αναθέσεις σε ταλαντούχους έλληνες καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260», τόνισε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, απ’ την οποία απουσίαζε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Κι αν ο Στινγκ ήταν το ήδη γνωστό όνομα του Ηρωδείου (22-23/6), στις εκπλήξεις (θετικές ή αρνητικές, ανάλογα με την προσωπική ανάγνωση) συγκαταλέγονται οι Calexico (3/7), ο αμερικανός κωμικός Μπιλ Μάρεϊ που αφηγείται αποσπάσματα κλασικών αμερικανών λογοτεχνών με τη συνοδεία του τσέλου Στραντισβάριους του γερμανού Γιαν Φόγκλερ (19/6), ο ζωντανός θρύλος του πιάνου που πέρυσι ακύρωσε την εμφάνιση της, Μάρτα Αργκεριχ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακοπούλου (13/7), ο βιολονίστας με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της μουσικής Νάιτζελ Κένεντι (17/7), η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου με τον Εσα Πέκα Σάλονεν και την αμερικανίδα σοπράνο Μισέλ ντε Γιανγκ (2/7), η επιστροφή της Νάνας Μούσχουρη (5/7) , η όπερα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Περουζέ» που έχει να ανέβει 50 χρόνια από την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βύρωνα Φιδετζή (16-17/6) και η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ (14/7). Στις σταθερές αξίες οι δυο παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – «Ναμπούκο» (1/6) με την οποία παραδοσιακά θα σηκωθεί η αυλαία στο Ηρώδειο και «Κάρμεν» με την οποία θα πέσει (31/7).

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ