Μενού Κλείσιμο

Παρουσίαση βιβλίου | Το θησαυροφυλάκιο με το σκήπτρο του Μ. Αλεξάνδρου | Του Ιωάννη Προκόπη

Περίληψη και γενική ιδέα βιβλίου.

Το βιβλίο: Το θησαυροφυλάκιο με το σκήπτρο του Μ. Αλέξανδρου, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία και στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία. Αφορά την αιτία και τον τρόπο του θανάτου του Μ Αλεξάνδρου, μέσα από μια αληθινή ιστορία ενός χαμένου θησαυρού, τον οποίο ο Μ. Αλέξανδρος μετέφερε από την Βαβυλώνα και τον τοποθέτησε μέσα σε ένα αρχαίο μεταλλείο στη επαρχία του Κιλκίς. Αφορμή αυτής της ενέργειάς του στάθηκε η κλοπή μέρους του μακεδονικού θησαυροφυλακίου από τον θησαυροφύλακα του τον Άρπαλο, το 324 π.Χ.. Μέσα σε αυτό το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται και ένα σκήπτρο εξουσίας των αρχαίων Βαβυλωνίων βασιλιάδων, το οποίο παραδόθηκε από τους Χαλδαίους ιερείς στον Μακεδόνα στρατηλάτη, ως σύμβολο υποταγής, κατά την πρώτη θριαμβευτική είσοδό του στην Βαβυλώνα το 331 π.Χ. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ αλλά και ο σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ, επιδοθήκανε σε έναν αγώνα αναζήτησης αυτού του σκήπτρου. Το ίδιο έπραξαν αργότερα, μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο βασιλιάς Κωσταντίνος Α΄ και ο Αλέξανδρος Α΄, όπως και πολλοί άλλοι ερευνητές που πειστήκανε για την αλήθεια αυτού του γεγονότος. Μέσα από την θεματολογία του βιβλίου εξιστορείται η έρευνα στην άγνωστη αυτή ιστορία, που ταλάνισε όχι μόνο τις δυο μεγάλες αυτοκρατορίες της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις των αρχών του περασμένου αιώνα που έψαχναν για να το βρούνε. Η τυχόν εύρεση του υποτιθέμενου αυτού αρχαιολογικού γεγονότος του μυστικού θησαυροφυλακίου με το σκήπτρο, μιας και αυτό δεν βρέθηκε ακόμη, εκτός από την ανάδειξη του αρχαίου κλέους των Μακεδόνων, ίσως να δίνει και την απάντηση στο πως πέθανε και ο Μ. Αλέξανδρος.

Ο συγγραφέας με το βιβλίο αυτό κάνει την πρώτη του απόπειρα της συγγραφής ενός ιστορικού μυθιστορήματος, με μια ενδελεχή και εμπεριστατωμένη μορφής έρευνας αξιοποιώντας το πλήθος των δημοσιευμένων πηγών, ώστε να αποδώσει στον αναγνώστη όσο το δυνατόν μια ολοκληρωμένη συνθετική εικόνα σε μια ίσως άγνωστη σε πολλούς ιστορία που αφορά την εκδοχή του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου.

Η διεύθυνση αναζήτησης του βιβλίου είναι η παρακάτω:

https://www.pigi.gr/product/vivlio-mythistorima-istoriko-mystirio-megas-alexandros-to-thisavrofilakio-me-to-skiptro-tou-m-alexandrou-ekdoseis-pigi/

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Προκόπης, γεννήθηκε στο Σκωλικάδο Ζακύνθου και διαμένει στην Σφενδάμη Πιερίας.

Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Σχολής Εθνικής Άμυνας, διαφόρων στρατιωτικών Σχολείων καθώς επίσης και του επιμορφωτικού προγράμματος Στρατηγικής και Διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Έχει υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά στην Κύπρο.

Ομιλεί Αγγλικά και Ρουμανικά.

Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα και έχουνε αποκτήσει τρεις γιους: τον Διονύση τον Αλέξανδρο και τον Ευστράτιο.

Είναι φυσιολάτρης και στον ελεύθερο χρόνο του μελετά και ασχολείται ερασιτεχνικά με την λαογραφία και την ιστορική έρευνα.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.