Μενού Κλείσιμο

 Πανδαισία ύμνων στον Καθεδρικό Ναό

Χορωδιακό Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους

Ένα πολύ σημαντικό μουσικολογικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με σκοπό τη μελωδική συνάντηση των διακόνων της Ψαλτικής τέχνης ανά την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Κυριακής στον κατάμεστο από φιλόμουσους ακροατές Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, πραγματοποήθηκε το Χορωδιακό Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής «Ωδές Πεντηκοσταρίου»,  που διοργάνωσαν για πρώτη φορά η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών νομού Πιερίας  «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».

Η μοναδική εκδήλωση μουσικής, ιστορικής και ψαλτικής τέχνης κατάφερε να συνδυάσει στοιχεία προβολής του πνεύματος και της πλούσιας βυζαντινής πολιτισμικής δεξαμενής και έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου Ιεροψαλτών.

Τη μουσική παράσταση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω» κ. Στέφανος Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της σαραντάχρονης πορείας του. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον σεπτό Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο, για το αμέριστο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την εξέλιξη, διάδοση και διαφύλαξη της βυζαντινής μουσικής.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν ο βυζαντινός χορός «Φιλαθωνίται», ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης «Κωνσταντίνος Πρίγγος», ο βυζαντινός χορός «Ηδύμελον», ο Σύλλογος Ιεροψαλτών ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών νομού Πιερίας.

Όλες οι χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά, με απόλυτη πιστότητα και συνοχή, ιερά μελωδήματα της βυζαντινής μουσικής και απέσπασαν τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη των χορωδιών για την εξαιρετική απόδοση, απένειμε τιμητικές πλακέτες στους φιλοξενούμενους χοράρχες και στις χορωδίες τους για τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πνευματική διάσταση της βυζαντινής μουσικής αλλά και στα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει όποιος ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Τέλος, ευχήθηκε να γίνει θεσμός το Φεστιβάλ, να μακροημερεύσει και να είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς για την πόλη της Κατερίνης και την τοπική Εκκλησία.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ