Μενού Κλείσιμο

Παιχνίδι, περιπέτεια και γνώση

Δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού

Με ενθουσιώδη ανταπόκριση και διάθεση από παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, συνεχίζεται στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού αντίστοιχα, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία, για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2017, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ).

Όπως είναι γνωστό, φέτος, το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο» και αφορά ένα παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα.

Στην Κατερίνη: «Twister- ένα παιχνίδι με σημεία»
Πλήθος μικρών και μεγάλων παιδιών έπαιξαν twister. Στις μικρότερες ηλικίες το twister επικεντρώθηκε σε παιχνίδι με ζώα, ενώ στις μεγαλύτερες με ήρωες, τους οποίους συνόδευε μία φράση. Στο τέλος, η κάθε ομάδα που «έχανε» επιχειρούσε να συνθέσει μια ιστορία με τα ζώα ή τους ήρωες αντίστοιχα, ενώ οι όμορφες αυτές διηγήσεις παρουσιάστηκαν με κέφι, έμπνευση από τα παιδιά και ηχογραφήθηκαν.

«Σημεία έκρηξης»
Τα παιδιά συστήθηκαν κρατώντας μια….. βόμβα στο χέρι, ενώ ανέφεραν τι αισθάνονται όταν ακούν τη λέξη έκρηξη. Έμαθαν τα μέρη της γης, τα μέρη και τα είδη του ηφαιστείου. Παράλληλα, παρακολούθησαν βίντεο με θέμα «η γη και τα ηφαίστεια από ψηλά». Κατόπιν, αναζήτησαν στον παγκόσμιο χάρτη τα μέρη με τα 10 πλέον επικίνδυνα ηφαίστεια, ενώ τοποθέτησαν αντίστοιχες εικόνες πάνω στο χάρτη.
Ταυτόχρονα, διάβασαν το βιβλίο «Σιναχωμένο ηφαίστειο» και απόσπασμα από το βιβλίο «Μπούρδες» που αναφέρεται στο Βεζούβιο. Το απόσπασμα αυτό ήταν ένα λίμερικ! Κατόπιν, χώρισαν σε ομάδες τα δικά τους ηφαίστεια και προκάλεσαν έκρηξη, ενώ με βάση το ποίημα – αναφορά στο Βεζούβιο έγραψαν ένα δικό τους ποίημα σε μορφή λίμερικ!

«Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις»
Τέλος, τοποθέτησαν σε ένα κουτάκι τους τίτλους των βιβλίων, ενώ χωρίστηκαν σε ομάδες των 2 ατόμων επιλέγοντας έναν τίτλο. Κατόπιν, μια λέξη, την οποία έγραφαν ανακατεμένη σε ένα χαρτί. Ακολούθησε ανταλλαγή των λέξεων με άλλες ομάδες. Οι ομάδες ένωσαν τα γράμματα, προκειμένου να βρουν τη λέξη. Στο τέλος αναζήτησαν στη βιβλιοθήκη (με βάση τη λέξη), το αντίστοιχο βιβλίο. Τα βιβλία που αναγνώστηκαν ήταν: «Φτερό στον άνεμο» και «Η δύναμη της φαντασίας του Χένρι»

Στον Κορινό:
«Σημεία και Τέρατα – Τα Τέρατα της Μυθολογίας» : Τα παιδιά, κλήθηκαν να αναφέρουν ήρωες και τέρατα της μυθολογίας. Κάθε παιδί πήρε στα χέρια του μία κάρτα με την περιγραφή ενός τέρατος και μιας μάχης και προσπάθησε να αναγνωρίσει το τέρας και τον ήρωα. Και πράγματι το έκαναν όλα τα παιδιά με επιτυχία! Στην συνέχεια έλαβαν μια κάρτα με την εικόνα του κάθε τέρατος και το ζωγράφισαν. Στο τέλος ανά ομάδες αναπαράστησαν ορισμένες από μάχες με τα τέρατα της μυθολογίας!!
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στα ταξίδια που συναντά κανείς στα βιβλία. Αρχικά έγινε μια συζήτηση με τα παιδιά. Χωρισμένα σε ομάδες, μέσα από αποσπάσματα (σημεία) κλήθηκαν να ανακαλύψουν βιβλία που περιλαμβάνουν ταξίδια. Ποιός ταξίδεψε, πού ταξίδεψε, με τί ταξίδεψε. Τέλος, οι ομάδες σχεδίασαν και χρωμάτισαν χάρτες με τους προορισμούς των ταξιδιών.
Τέλος, αναζήτησαν βιβλία τα οποία αποτυπώνουν ζώα. Αποσπάσματα και εικόνες συνέβαλαν καθοριστικά, προκειμένου να γίνουν λογοτεχνικές συναντήσεις – συζητήσεις και να ακολουθήσει παιχνίδι. Στο τέλος, τα παιδιά αποτύπωσαν στο χαρτί το δικό τους δάσος με κατοίκους τα ζώα, τα οποία ανακάλυψαν στα βιβλία!!
Το καλοκαιρινό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, θα διαρκέσει έως και τις 08 Σεπτεμβρίου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ