Μενού Κλείσιμο

«Όπως φέρνει ο αγέρας θύμησες…»

Κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της Δέσποινα Καρτσούνα-Παπαζαχαρία

Το πρώτο βιβλίο της Δέσποινας Καρτσιούνα – Παπαζαχαρία με τίτλο: «Όπως φέρνει ο αγέρας θύμησες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις University Studio Press

 «Ο τόπος που γεννήθηκα και ζω μ’ εμπνέει. Στους δρόμους του, τους βουνίσιους και τους θαλασσινούς, αναζητώ ήρωες του Παπαδιαμάντη, βρίσκω την πραγμάτωση των στίχων του Ελύτη: “Έχει κι ο νους Λιτόχωρο / με διαβαστές πλαγιές / κι εύφορα μπλε θαλάσσης”», αναφέρει η συγγραφέας για το πρώτο της βιβλίο.

Στις παραδόσεις του και τη λαϊκή σοφία ανακαλύπτει την Κυριακίδου, στην Ιστορία του συναντά τον Παλαμά και το Σεφέρη. Στις εκκλησιές του, τη βυζαντινή παράδοση, τον Κόντογλου και το Σακελλαρίδη. Στα τραγούδια και τα παραμύθια τη ζωή την ίδια..

«Από τα παιδικά μου χρόνια, άκουσα πολλές ιστορίες και άλλες τόσες θα διηγούμαι. Γι’ αυτά που χάρηκα, για τις λύπες και τις απογοητεύσεις που γεύτηκα, τον αγαπώ τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Ο αγέρας του μοσχοβολά θύμησες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κ. Καρτσούνα-Παπαζαχαρία, είναι φιλόλογος με πολυετή υπηρεσία στα δημόσια σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιτόχωρο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε ως καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης στην πατρίδα της και σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, της Χίου και της Κύπρου, ακολουθώντας στις μεταθέσεις το σύζυγό της, Ζαχαρία Παπαζαχαρία, αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού.

Η παρουσία, η δράση και η προσφορά της στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό αποτέλεσαν το κίνητρο για την αποτύπωση στιγμών ζωής στο σχολείο και την κοινωνία.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος εκπαίδευσης και αξιολογήτρια ποιότητας στις δομές της Δια Βίου μάθησης και στα σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες επικοινωνίας και συνεχούς δράσης και βελτίωσης της γνώσεις .

Μέλος και πρόεδρος για πολλά χρόνια του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου αγάπησε και αγαπά τη συλλογική δράση, τον εθελοντισμό και την αποστολή του πολιτισμού.

Η παράδοση και η σύγχρονη ζωή, η οικογένεια, το σχολείο, ο άνθρωπος και το περιβάλλον έδωσαν και δίνουν την ψυχή και το μυαλό νοήματα απλά και αξιόλογα για την πορεία της.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ