Μενού Κλείσιμο

Ιστορικός Περίπατος στον προσφυγικό συνοικισμό των Ευαγγελικών

Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό Ν. Πιερίας

Ένα ξεχωριστό μάθημα τοπικής ιστορίας, ένα διεισδυτικό «ταξίδι» στην ιστορική μνήμη και τη διαδρομή των προσφύγων που δημιούργησαν τον προσφυγικό συνοικισμό των Ευαγγελικών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην Κατερίνη από τον Όμιλο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό Πιερίας.

Ο ιστορικός περίπατος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει ο Όμιλος για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Πιερίας (θα ακολουθήσουν τρεις ιστορικοί περίπατοι για τα δημόσια μνημεία, τα γλυπτά και την αντιστασιακή δραστηριότητα στην Πιερία), σε ένα διαρκές εγχείρημα που στοχεύει στη διάδοση της ιστορικής γνώσης, στην παρακίνηση της ιστορικής έρευνας, αλλά και στο να γνωρίσουν οι κάτοικοι του νομού τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας και συγχρόνως να ανακτήσουν μία βιωματική σχέση με τον τόπο που ζουν.

Εισηγητές σε αυτή την πρώτη περιήγηση ήταν ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας και ο διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πάρης Παπαγεωργίου, οι οποίοι έχουν συγγράψει στο παρελθόν ένα σημαντικό βιβλίο για την ιστορία του συνοικισμού (Αντώνης Γ. Κάλφας – Πάρις Α. Παπαγεωργίου – «Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης – Τοπική Ιστορία και Κίνηση των Θρησκευτικών Ιδεών», Κατερίνη 2001).

Ο ιστορικός περίπατος είχε ως αφετηρία το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης (Εκάβη) και στη συνέχεια με συγκεκριμένες στάσεις σε ιδιαίτερα σημεία του ιστορικού πυρήνα του συνοικισμού (Αθανασίου Διάκου, Νικομηδείας, Φιλίππου) οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν τους πρώτους χώρους εγκατάστασης των προσφύγων και έμαθαν τον  τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής τους ζωής, τη ρυμοτομία του συνοικισμού, τις σχέσεις τους με τους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της Κατερίνης αλλά και την πνευματική και εκκλησιαστική τους δραστηριότητα.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Σχολικού Κτιρίου, όπου έγινε προβολή αρχειακού υλικού από τις στιγμές της ιστορίας του συνοικισμού, από τον Αντώνη Κάλφα. Στη συνέχεια, ο Πάρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο διαχρονικό κοινωνικό έργο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης και στο σπουδαίο έργο που επιτελεί η «Περιχώρησις», η οργάνωση που ιδρύθηκε από μέλη της ΕΕΕ Κατερίνης τον Οκτώβριο του 2016 και από τότε έως σήμερα υλοποιεί προγράμματα υποστήριξης εκατοντάδων οικογενειών προσφύγων και συγχρόνως λειτουργεί και άλλες δράσεις, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Ιερό Χώρο της Ευαγγελικής Εκκλησίας όπου ο διδάκτωρ μουσικών σπουδών και πολύπειρος μαέστρος Γιάννης Αδαμίδης με την χορωδία της ΕΕΕ χάρισε στο φιλίστορο κοινό δύο χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.