Μενού Κλείσιμο

«Ολυμπιόνικος» χώρος στις παρυφές του Ολύμπου – Το παγκόσμιο πολιτιστικό κόσμημα της Πιερίας

«Ολυμπιόνικος» χώρος στις παρυφές του Ολύμπου

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αναμφίβολα με την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί το σημείο αναφοράς της παγκόσμιας πολιτιστικής ταυτότητας της Πιερίας και όχι μόνον, το κόσμημα που διανθίζει και συμπληρώνει τη γοητευτική γη των Ολύμπιων Θεών, η τοποθεσία που αντικατοπτρίζει τη διαδρομή του Ελληνισμού από την αρχαιότητα ίσαμε το σήμερα.

Πρόκειται για τον «Ολυμπιόνικο» χώρο, ο οποίος εστιάζεται στις παρυφές του Ολύμπου, εκτείνεται σε έκταση δέκα πέντε στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του αμμορυχείου Λιτοχώρου, δυτικά του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Παραχωρήθηκε για χρήση στον φορέα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» το διοργανωτή της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, από το Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελο Γερολιόλιο και από το Δημοτικό Συμβούλιο του νότιου αυτοδιοίκητου οργανισμού της Πιερίας.

Οι εργασίες στον «Ολυμπιόνικο» χώρο βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις σημαντικότερες παρεμβάσεις να ολοκληρώνονται την προσεχή άνοιξη, μιας και θα φιλοξενηθεί το διάστημα αυτό, η Πανασιατική συνάντηση Ελληνικής πάλης σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με συμμετοχή επτακοσίων αθλητών από την μεγαλύτερη ήπειρο.

Ιδανικοί ξεναγοί στις θεματικές ενότητες του «Ολυμπιόνικου», ο πρόεδρος των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», καθηγητής Πανεπιστημίου, Δρ Αθανάσιος Μπίντας και η υπεύθυνη οργάνωσης και συντονίστρια εκδηλώσεων της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, εκπαιδευτικός Μυράντα Παππά.

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΝΤΑΣ

«Εισερχόμενος ο επισκέπτης, τόνισε ο κ. Μπίντας, αντικρίζει δεξιά και αριστερά στα πρανή τον ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, όπου οι συμμετάσχοντες από φορείς, σχολεία, ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού θα φυτεύουν την ελιά, το ιερό δέντρο των Ελλήνων  με αντίστοιχη τοποθέτηση μαρμάρινης επιγραφής που θα μαρτυρεί την παρουσία τους, ενώ στο διπλανό χώρο δεσπόζουν η γωνιά της συνάντησης της παράδοσης και του φολκλόρ, όπου θα υλοποιούνται δρώμενα λαογραφικών συλλόγων και της CIOFF και δυτικότερα η πίστα αγωνιστικής αναρρίχησης.

Από τις πρώτες δράσεις, το ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ, ένας στεγασμένος τόπος με θόλους, τον οποίο όποιος τον διέλθει και μελετήσει τα αναρτημένα αποφθέγματα από τις σκέψεις και γραφές των σοφών του Ελληνισμού, θα του χορηγείται το πιστοποιητικό της γνώσης και σοφίας.

Περιδιαβαίνοντας στη συνέχεια τις διαδρομές των Ολύμπιων Θεών, μια στάση στο ΜΕΛΑΘΡΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ δίδει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γίνουμε κοινωνοί της φιλοσοφίας και της λατρείας των εννέα Πιερίδων Μουσών.»

Ακολούθησε η επίσκεψη στα δύο θέατρα. Το μικρό των χιλίων θέσεων που οι εργασίες του ολοκληρώνονται άμεσα, αλλά και το κορυφαίο που επιλέγει σε επικλινή χώρο  με προοπτική δημιουργίας μέχρι δέκα χιλιάδων θέσεων.

Στο μικρό θέατρο ο κ. Μπίντας και η κ. Παππά επισήμαναν ότι ο χώρος αυτός της δραματικής τέχνης θα υποδέχεται τόσο τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» όσο και σειρά Ελληνικών και διεθνών συναντήσεων και συνεδρίων, με αναφορά στη διδασκαλία του μυστηριακού χαρακτήρα του θεάτρου από εκπαιδευτές μέσω επιτόπιας μάθησης και παιδαγωγικής αγωγής. Η ορχήστρα θα επιστρωθεί όπως στην αρχαιότητα με θηραϊκή γη, ενώ πίσω από την εξέδρα θα τοποθετηθεί το ανάκτορο.

Η ΜΥΡΑΝΤΑ ΠΑΠΠΑ

Στο ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, η κ. Παππά γνωστοποίησε: «Σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του χώρου τοποθετήσαμε τον βωμό, μια συμβολική επιλογή όπου η φλόγα της συμφιλίωσης θα φωτοδοτεί όσες ημέρες θα διαρκούν οι εκδηλώσεις , όπως αυτό συνέβαινε στην αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ».

Επιπρόσθετα μεταξύ των στόχων μας η φιλοξενία υπό μορφή Καμπ, συνέργειες με εγχώρια και διεθνή Πανεπιστήμια και με θεματολόγιο, τη μυθολογία, το περιβάλλον, τις τέχνες και τα γράμματα και γενικά τα όσα αποπνέουν οι ολυμπικοί μύθοι.

Ευχαριστούμε τος φορείς της πολιτείας και τους χορηγούς για την στήριξή τους στις επιλογές μας, τα ονόματα των οποίων σε ένδειξη ευχαριστιών θα χαράσσονται σε μεγάλους βράχους, ώστε να μείνουν στην αιωνιότητα.»

Ολοκληρώνοντας έγινε αναφορά στην επιλογή του ονόματος «Ολυμπιόνικος». Από αντίστοιχο ποίημα του Πινδάρου, ο οποίος έγραψε έναν παιάνα, έναν ύμνο, τον ονομαζόμενο «Ολυμπιόνικο» προς τιμήν του προπάππου του Μ. Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο τον πρώτο τον αποκαλούμενο χρυσό. Το ποίημα αυτό θα χαραχθεί σε μαρμάρινη πλάκα και θα τοποθετηθεί στην είσοδο του χώρου.

Ακόμα τα δύο κορυφαία διοικητικά μέλη της δράσης «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» ανέφεραν ότι θα υποβάλλουν επίσημη πρόταση στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για κοινή διοργάνωση εκδηλώσεων στην παρολύμπια τοποθεσία.

Η αξιέπαινη από κάθε πλευρά πρωτοβουλία των ανθρώπων του «Ολυμπιόνικου» είναι επαινετή από κάθε πλευρά. Αποτελεί κατάθεση ψυχής συντοπιτών μας που επιμένουν να λειτουργούν ρομαντικά και παραγωγικά.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ